Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 207

Wątek: Canon 17-40 f4L vs Canon 17-55 f2.8 IS vs Tamron 17-50 f2.8 a ciemne kościoły

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie otóż to !!! Światło !

Nie brakuje wam z tą L'ką światła ? Dla wielu jak widze to podstawowe szkło. Ze światłem 4 (a z tego co czytałem, ta L'ka to nie tytan ostrości) żeby było ostro trza pewnie przekręcić na 5,6 lub wyżej. A wtedy z portrecika, detalu i wszystkiego innego gdzie potrzebna mała GO - nici. Plus oczywiście cała reszta sytacji gdzie jest mało światła. Co do przepięcia szkła np na 50 mm - owszem ale nie zawsze są warunki - wiatr, kurz, pył - to jednak cyfra i matryca a nie kałasznikow i wytrzepać sie nie da.
    Kupować uniwersalne (w domyśle) szkło z założeniem, że sie nie nadaje do 40% fot, to troche bez sensu dla mnie. Mam wrażenie, że L'ka raczej jako podstawowy zoom sie nie nada.
    Mysle że jak sie bede przesiadął na 5d - to po prostu sprzedam to szkło - jest droższe od L'ki wiec pewnie na nią wystarczy. po za tym jak wyskocze z paru kilozłotych to na horyzoncie inwestycyjnym nie widać nawet paska do 5d.
    Martwie sie tylko o jakośc wykonania tego 17-55... i chyba tylko o to. Wystarczy mi już plastik w 400d. Macałem na razie tylko L'ke i to jest klasa sama w sobie. Jak jest z 17-55 nie wiem. A ktoś wie ? Jest aż tak źle ?

brodafidela
    Ostatnio edytowane przez brodafidela ; 04-07-2007 o 12:59

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    W dłuższej perspektywie czasu szkło pod FF jest bardziej porządane. Mamy 5D, wkrótce pojawi się następca. System EF-S w ciągu kilku lat pójdzie w "odstawku". Jeśli dodatkowo lubisz fotografować krajobrazy to taki szeroki kąt jest jak znalazł.
    Jeśli natomiast nie zamierzasz kupować wogóle puszki pod FF to kupuj 17-55.
    Zgadza się, to super szkło jako UWA zoom , ale sigma/tamron 17-35 (na FF) są tańsze a wg opinii na forum i testach są (jeżeli chodzi o jakość optyczną) niewiele gorsze. I zawsze można je kupić po sprzedaniu za godziwą cenę EFS-a.

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    Dokładnie, nigdy nie wiadomo kiedy zmienisz puszkę na FF, a wtedy szkiełka EF-S do niczego się nie przydadzą.
    Powtórzę jeszcze raz: EFS 17-55 na rynku wtórnym będzie trzymał cenę.

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Zobaczymy jak zmienisz zdanie gdy przyjdzie Ci cos zrobic wieczorem w kosciele i ogladniesz Swoje zdjecia z 17-40/4 L. A komplet odpowiednich staloogniskowych obiektywow ma swoja cene znacznie przekraczajaca cena 17-55/2.8 IS.
    Ze nie wspomnę o szybkim zrobieniu portretu na ogniskowej 55mm .

Cytat Zamieszczone przez brodafidela Zobacz posta
    (...) Mysle że jak sie bede przesiadął na 5d - to po prostu sprzedam to szkło - jest droższe od L'ki wiec pewnie na nią wystarczy. po za tym jak wyskocze z paru kilozłotych to na horyzoncie inwestycyjnym nie widać nawet paska do 5d.
    Otóż to.

Martwie sie tylko o jakośc wykonania tego 17-55... i chyba tylko o to. Wystarczy mi już plastik w 400d. Macałem na razie tylko L'ke i to jest klasa sama w sobie. Jak jest z 17-55 nie wiem. A ktoś wie ? Jest aż tak źle ?
    Nie miałem w ręku tego szkła, ale jakość wykonania wygląda na podobną do 17-85, a tego w ręku miałem: kawał metalu, mniej solidny niż eLka i nieuszczelniony. Co nie znaczy, że nie jest dobrze wykonany. Wręcz przeciwnie.

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomalxx Zobacz posta
    Nie miałem w ręku tego szkła, ale jakość wykonania wygląda na podobną do 17-85, a tego w ręku miałem: kawał metalu, mniej solidny niż eLka i nieuszczelniony. Co nie znaczy, że nie jest dobrze wykonany. Wręcz przeciwnie.
    Myślałem że on jest plastikowy, ewentualnie częsciowo plastikowy . Poza tym czy to prawda że szczelność u canona to i owszem ale wyłacznie z UV?
    Nienawidze filtrów UV, co innego dobry polarek ....

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Myślałem że on jest plastikowy, ewentualnie częsciowo plastikowy . Poza tym czy to prawda że szczelność u canona to i owszem ale wyłacznie z UV?
    Nienawidze filtrów UV, co innego dobry polarek ....
    W 17-40 wyłącznie z filtrem. W innych jest różnie. Niektórym i filtr nie pomoże .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar Korean

Domyślnie

Podobny dramat miałem, f4 jest za ciemne i tyle.

Z pomocą przyszedł mi obiektyw 17-35 f2.8 L z którego jestem wielce zadowolony. Choć znając to forum pojawią się zaraz głosy ze z cyfrą słabo wspołpracuje, że mydło itd.

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Zobaczymy jak zmienisz zdanie gdy przyjdzie Ci cos zrobic wieczorem w kosciele i ogladniesz Swoje zdjecia z 17-40/4 L. A komplet odpowiednich staloogniskowych obiektywow ma swoja cene znacznie przekraczajaca cena 17-55/2.8 IS.
    Z mojego doświadczenia i z 2.8 w ciemnym kościele za bardzo sie nie powalczy dlatego ze spokojem zinwestowałem w 4.0 na takie sytuacje zostawiając sobie 50 1.8 (w planach 28 1.8).
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Nie brakuje wam z tą L'ką światła ? Dla wielu jak widze to podstawowe szkło. Ze światłem 4 (a z tego co czytałem, ta L'ka to nie tytan ostrości) żeby było ostro trza pewnie przekręcić na 5,6 lub wyżej.
    Kiedy jeszcze uzywalem 10D to mi wystarczalo. W zupelnosci. Otoz ta eLka wlasnie tytanem ostrosci jest. Oczywiscie w centrum kadru bo rogi to inna sprawa. Juz przy f4 jest ostra i przymykania nie wymaga.

Ze nie wspomnę o szybkim zrobieniu portretu na ogniskowej 55mm .
    Ja robilem z powodzeniem portrety przy 40mm z 10D+17-40/4L. Da sie. W awaryjnych sytuacjach rzecz jasna, bo w koncu sa lepsze szkla do portretow.

Cytat Zamieszczone przez radmro Zobacz posta
    Z mojego doświadczenia i z 2.8 w ciemnym kościele za bardzo sie nie powalczy dlatego ze spokojem zinwestowałem w 4.0 na takie sytuacje zostawiając sobie 50 1.8 (w planach 28/1.8.
    Ja wlasnie tak robie. Do kosciola to mam 28/1.8, 50/1.4 i 135/2L. Ostatnio robilem tak fotki w kosciele, bez lampy, przy ISO1600. Wyszly calkiem fajnie.

Uzależniony

Domyślnie

widzę 1/10 sek. to z ręki czy statyw???
    Heniek

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek Zobacz posta
    widzę 1/10 sek. to z ręki czy statyw???
    To juz nie w kosciele. To bylo z lampa stad moglem sobie pozwolic na taki dlugi czas.
    Te w kosciele sa wszystkie z reki i bez lampy.

P.S. Trzeba otworzyc szampana. Post nr 1000.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Powtórzę jeszcze raz: EFS 17-55 na rynku wtórnym będzie trzymał cenę.
    17-40L chyba tym bardziej

Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów