Rozumiem... Domyślam się, że potrafisz to merytorycznie uzasadnić? Zauważ, że "85" testowane są na tej samej puszce.
Rozumiem... Domyślam się, że potrafisz to merytorycznie uzasadnić? Zauważ, że "85" testowane są na tej samej puszce.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
W!
...Ale nie wiem przez kogo i jaki cel przyswiecal temu testowi. Tak, dowod oczywisty to taki ze w wielu serwisach Canon 85/1.2 jest stosowany jako szklo referencyjne. Tak bylo na Zytniej, tak bylo w
Olympusie tak i jest u mnie... Tak jest u kolegow z uk... Po prostu jest to szklo ktore sie wybitnie udalo C. Kup oba i bedziesz wiedzial czemu, bo jakich dowodow oczekujesz?
Ze podam Ci inne testy ktore pokaza cos wprost przeciwnego nizli te dwa?? Jak dla mnie bylo by to nieobiektywne ;>
Zdrowko
Przejrzałem ten test na Dpreview i wygląda mi on na całkiem obiektywny. Roentarre ma w swoim posiadaniu dwa systemy (Canona i Pentax-a). Przy czym "siedzi" chyba nawet bardziej w systemie Canona (sądząc po liczbie obiektywów - Canon 9 obiektywów, Pentax 7) więc nie wiem czemu miałby faworyzować akurat Pentax-a i skąd to podejrzenie, że test był robiony dla kogoś i miał służyć czemuś. Autor napisał, że : "i am only doing this for fun".
Canon 85/1.2 ma tą zaletę, że jest jednak jaśniejszy co czasem może być wielką zaletą, może dawać lepszy/inny (do wyboru) bokeh, co nie znaczy, że zawsze musi być najlepszy. Każdy producent ma w swojej ofercie szkła świetne jak i gorsze. 77-ka Pentaxa pochodzi z serii Limited więc z definicji powinna być bardzo dobra, nie ma się więc o co obrażać :-)