Zenitar to fish i chyba nie o to chodzi, niemniej jakość jak za coś tak taniego potrafi zaskoczyć. Bardzo zniekształci ziemię, ale sam mam zamiar pofocić nim z powietrza na 5D. Jak mi się coś uda to najwyżej podeślę.
Zenitar to fish i chyba nie o to chodzi, niemniej jakość jak za coś tak taniego potrafi zaskoczyć. Bardzo zniekształci ziemię, ale sam mam zamiar pofocić nim z powietrza na 5D. Jak mi się coś uda to najwyżej podeślę.
FOTOINKWIZYTOR
Troche mnie dziwi, ze w podanym zestawieniu nie ma Tokiny ATX Pro 17/3.5 AF. W sumie zbiera dobre opinie (ale sam nie moge potwierdzic, bo nie posiadam) i tym bardziej nie rozumiem czemu nie ma jej na liscie skoro jest np. Tamron SP 17-35.
W systemie Canona dobre jest to, ze mozesz wybierac obiektywy z kazdego innego systemu (prawie) i podlaczac do korpusu z mocowaniem EF. Jest to szczegolnie przydatne w przypadku manualnych obiektywow, w ktorych mamy pierscienie nastawiania ostrosci z dlugim skokiem od MIN do INF (w obiektywach z AF musisz oczywiscie przejsc w tryb manulanego ostrzenia <niekompatybilnosc AF miedzy systemami> ale ze wzgledu na bardzo maly skok pierscienia ostrzenie reczne jest niezwykle trudne). Wystarczy spojrzec na ta tabelke:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_lens_mounts
i znalezc mocowania o Flange focal distance wiekszym niz 44.0mm (bo to jest flange focal distance dla mocowania EF). Flange focal distance (FFD) to odleglosc miedzy kolnierzem mocowania obiektywu, a elementem swiatloczulym (matryca, film), przy jakiej obiektyw prawidlowo ostrzy na nieskonczonosc (INF) i na minimalnym dystansie (MIN). Jesli FFD jest wieksze niz dla mocowania EF, to (prawie) zawsze da sie stworzyc przejsciowke, ktora swoja gruboscia doda te brakujace milimetry. W praktyce mozna kupic przejsciowki pomiedzy najwazniejszymi systemami mocowan, a systemem EF! I to jest super. Mozesz wybierac w ogromnym arsenale obiektywow (szczegolnie tych starych).
Pzdr
Jacek
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Moze zalezy kto i gdzie go podlacza. Wiem po sobie ze byly jakies walniete egzemplarze.
Wg Castleman'a to swietne szklo:
Tutaj jego test:
http://www.wlcastleman.com/equip/rev...7-40/index.htm
Tutaj watek na jego temat:
http://photo.net/bboard/q-and-a-fetc...id=00FJco&tag=
Ostatnio edytowane przez szwayko ; 24-10-2006 o 12:51
Nie wierze za bardzo w wykresy ani testy dopoki sam ich nie zrobie. Wierze w to co widzialem i w to co ludzie mowia, Ci co uzyli tego szkla.
Niestety slyne z patrzenia na swoje zdjecia z pozycji cropa na ekranie i tam analizuje jak to wyglada. Niestety jesli pewne foty w planach maja byc na duze wydruki to okazuje sie nagle ze to co do tej pory bylo OK nagle przestaje byc przyzwoite. Dlatego szukam bardzo dobrej stalki oczywiscie w zakresie cenowym nie przekraczajacym tych 1000 - 1100 $
Roger
Ostatnio edytowane przez Rogeros ; 24-10-2006 o 15:54
Marcin "Roger" Pojałowski
GG: 27797
W centrum, co takze pokazuje wykres powyzej, 2.8/20 jest bardzo ostry. Problem z brzegami, ktore są takiej samej jakości jak np. w Tamronie 17-50 f/2.8 ustawionym na 20 mm. A przecież 2.8/20 to stałka i to projektowana pod FF, w teorii powinna więc nokautować zoomy projektowane pod APS-C/DX.
cd.
...Jestem człowiekiem z miasta, mam zajebiście silną psychikę, zawsze patrzę w oczy, kiedy z kimś rozmawiam, nigdy nie wykonuję niepotrzebnych ruchów. Wystarczy mi pierwszych dziesięć słów, pięć pierwszych gestów jakiegokolwiek koleszki i już wiem... ;-)
Sorki ale jakos skojarzyla mi sie twoja odpowiedz z pewnym dialogiem z chlopaki nie placza.
A na powaznie chyba podeslalem ci linka do forum gdzie wypowiadaja sie uzytkownicy tego szkla i to nawet rownolegle z 17-40. Wiec nie rozumiem o co chodzi z ta wiara. Sam po kilku latach wrocilem do 20/2.8 tyle ze sie nie wypowiadalem od siebie bo robie na kliszy.
Ale skoro wiesz lepiej to po co pytasz? :-)
Ostatnio edytowane przez szwayko ; 25-10-2006 o 10:53