Fajnę "lanserkę" to robi Mitsubishi, 350d z gripem jest po prostu wygodniej (da się) trzymać + pionowy uchwyt.
puszka, szkieŁko i błyskotka
Nie miałeś gripa i mówisz że jest zbędny. Bzdura. Ja też pierwsze co kupiłem to gripa i nie wyobrażam sobie zasilania aparatu tylko z jednego akumulatorka. No chyba że się robi fotki u cioci na imieninach tylko!!!! Za chwilę powiesz że Ci co kupują 70-200 L to robią to tylko i wyłącznie dla szpanu, co? A ja powiem żeby robić lepsze fotki. Tyle w tym temacie!!!1
Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.
to ja popre gripa innym argumentem traktujacym o wzroscie ergonomii, ostatni raz ladowalem baterie tydzien temu, zrobilem moze z 500 zdjec, i wszystko dalej hula bez problemu. Kiedy przypomne sobie ladowanie w trabancie ladowanie baterii co dwa dni to az boje sie ze kiedys pojade w na foty z pustymi akumulatorami bo o ich ladowaniu zapomne
EDIT:
Icik byl szybszy![]()
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
Pod szkłem się podpisuje, co od statywu polecam wybrać się do najbliższego MadiaMarktu i obejrzeć. Ja tak zrobilem i ochota na zakup mi odeszła.
Statywu generalnie nie należy kupować w ciemno, bazując wyłącznie na zasłyszanych/przeczytanych opiniach. Niemal każdy wymaga od statywu czego innego i jego nabywanie bez dokładnego obejrzenia i "obmacania" może okazać się niewypałem i mimo że markowy, solidnie wykoanny itd. będzie denerwować przy użytkowaniu.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
No to sobie dołożę. Poza gripem (lanserskim) za dwa dni będę miał 70-200 f4 - też lanserka? Otóż nie, potrzebowałem dobrego niedrogiego zooma.
BTW - lans z 350 d? Ha, ha, no może póltora roku temu to tak. Dzisiaj nawet grip nie pomoże. Zrozum, że to nie dla lansu, ale dla komfortu i wydajności (grip) i jakości (L).
poza tym od kiedy mam gripa to pstrykam i pstrykam na jednym zestawie aku
słuchaj znawców - stałka jak nic!
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
Kłania się czytanie CAŁEGO tekstu. MOJE osobiste przekonanie jest takie, ze 90 % ludz (a jest jeszcze pozostałe 10 %) kupuje to dla lansu. To raz. Po drugie - grip JEST wygodny, nawet bardzo - ale dla mnie nie jest niezbedny. Dla MNIE. Kupujcie sobie nawet po 3 gripy w kwiatki bratki i kolorze - to nie moja sprawa. Zamiesciłem swoją opinie, a kazdy kto mysli inaczej, uważa, ze powiedziałem jaka potworną herezje. Tak, dalej uważam, ze grip to dla wiekszosci osób lanserka i niepotrzebna pierdoła - zwazywszy na fakt, ze chyba nawet wiecej niz 90 % osób kupuje aparat dla przyjemnosci, a nie onanizowania się tym czy Canon szumi bardziej od NIkona, czy matryce czysci się raz, czy 2 czy 184 razy na miesiąc itd.... Dla MNIE sa rzeczy ważniejsze - dobry polar, dobry statyw, lepsze szkła kiedyś tam - grip to pierdoła, która pomaga ale nie jest niezbędna. Po raz 5 podkreslam - to moje zdanie. Każdy ma prawo do swojego.
To, ze na tym forum, tocza sie debaty o wyższości 70-200 f4 nad 70-200 f2.8 jest FAJNE, ale kompletnie bezuzyteczne dla ogromnej większosci fotografujących. Wszystkich fotografujacych ludziach, nie mowie o uzytkownikach forum.
Wracając do tematu - zamiesciłem opinię, odpowiadając na pytanie kolezanki chyba - co dobrać do 350 D, tak? Uwazam, ze grip nie jest jej potrzebny do robienia doskonałych zdjęc. Czy moze jest to warunek niezbedny?Bo jezeli tak, to zdecydowanie musze go kupić, bez tego czarno widze swoj artystyczny rozwój i wysublimowane prace. Bez gripa wiadomo, nie zamieszcza mnie na World Press Photo....
<sarkazm>
Panowie, wiecej luzu, ok? Pozdr.
A do czego twoim zdaniem służy forum canona? Do dyskusji na temat bieżącej sytuacji w Iraku czy Kraju Basków? Wyraziłeś swój pogląd? - ok. Inni wyrazili swój - bądź obiektywny. Co do dyskusji na temat 70-200, to jest zasadna dla mnie choćby.
Leiho, pozwól mieć ludziom własne zdanie. Znam jedną kobietę z tego forum która ma określone zdanie na temat potrzeby gripa w 350D. Komfort pracy jest niezmiernie ważny drogi kolego bo możemy się niewygodą zwyczajnie zirytować i nie zrobić zdjęcia godnego jakiejś nagrody. A świetne zdjęcie to można zrobić i telefonem komórkowym nowej generacji. Na neta wystarczy spokojnie taka jakość.
FOTOINKWIZYTOR