Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Żarówki błyskowe

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Żarówki błyskowe

Chciałem poznać zdanie osób używających takich gadżetów.

Chciałbym sobie pomóc w "studio" drugim źródłem światła błyskowego choćby do oświetlenia tła. Ustawianie jednego flesza tak, aby jednocześnie oświetlał tło, przez dyfuzor świecił na twarz i odbijał się jednocześnie od blendy we właściwym kierunku jest, jak się okazało, dość skomplikowanym zadaniem geometryczno-matematycznym i z efektu za bardzo zadowolony nie jestem. Pewnie da się pokombinować dalej ale chciałem miec większą swobodę.

Najtańszą z możliwości jest żarówka błyskowa. Nie ma w niej niestety regulacji mocy. Na ile jest to uciążliwe i na ile można sobie z tym radzić zmieniając odległości, przesłaniając (ale czym żeby nie było zafarbu?) itp.

Myślałem jeszcze o starej lampie tyrystorowej z ręczną regulacją mocy, ale te na allegro chodzą po tyle, że zaczęła chodzić po głowie jakaś tania lampka studyjna z funsports...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Też myślę o tym czy kupić żarówkę czy może jednak chińszczyznę ale z regulacją mocy. Chętnie poczytam odpowiedzi :-)
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

hmmm...jezeli bedziesz mial zarowke i jedna lampe studyjna to nie ma problemu z regulacja, bo mozesz przeciez regulowac sobie lampe studyjna i ustawienia w aparacie.i powinno wystarczyc
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

tanie i dosc wygodne w malym studio
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    hmmm...jezeli bedziesz mial zarowke i jedna lampe studyjna to nie ma problemu z regulacja, bo mozesz przeciez regulowac sobie lampe studyjna i ustawienia w aparacie.i powinno wystarczyc
    Jakie ustawienia w aparacie? Przesłoną nie chcę, bo GO mi się zmieni. ISO 100, niżej nie zjadę. Pozostają filtry szare albo kombinowanie z zasłanianiem...

No nic, póki co doszedłem do wniosku, ze lepiej będzie mi dokupić starą 420EZ niż tanią chińszyznę studyjną. Jutro powinny do mnie dojść potrzebne elementy do połączenia obu (mam i 430EX) lamp i pewnie w weekend się pobawię, jak znajdę chwilkę.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    No nic, póki co doszedłem do wniosku, ze lepiej będzie mi dokupić starą 420EZ niż tanią chińszyznę studyjną.

masz jakies zastrzezenia??
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaqi Zobacz posta
    masz jakies zastrzezenia??
    Zorientowałem sie w budowie lamp planując wstępnie pobawienie się w jej zrobienie samodzielnie (elektronik jestem). Moim zdaniem za 300PLN nie da się porządnie zrobić 100 - 120 Ws.

Dodatkowo w "studio" bawię się bardzo próbnie, a przenośna lampa przydać się w innych celach.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

nie no-tlo masz oswietlone caly czas tak samo wiec bawisz sie glownie lampa.jezeli glowny motyw ma byc jasniejszy od tla to po prostu mocniej doswietlasz motyw i z czasem na aparacie schodzisz do 1/200,bo poniezej to nie ma synchronizacji.no chyba ze masz na tyle mocna lampe ze i to nie pomaga to wtedy albo slabsza zarowka blyskowa albo filtr
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Uprawnienia umieszczania postów