Witam!
Mam pytanko dotyczące obiektywu EF 24 f/2.8. Czy używa ktoś takiego szkiełka i może opisac swoje z nim doświadczenia?
Ja je mam, ale nie jestem z niego za bardzo zadowolony, chociaż w necie zazwyczaj jest chwalony. Nie podoba mi się w nim praca AF i nie wiem, czy to tylko mój egzemplarz tak ma, czy to normalne. Chodzi mi o spory rozrzut przy ustawianiu ostrości. Mój obiektyw pracował wcześniej z 350d, teraz z 30d i jest to samo. Testując przy raczej "średnim" świetle (mniej/więcej f/2.8, 1/80, iso 200) na kontrastowym przedmiocie obiektyw ustawia mi ostrość od ~1,5m do ~2,3m. Czy to jest normalne (biorąc pod uwagę sporą GO przy takiej ogniskowej nawet na 2.8 ) ? Czy Wasze 24-ki ostrzą dokładniej?
Wiem, że budowa tego obiektywu nie jest najwyższych lotów, ale to chyba za duży rozrzut pomiarów?
Obiektyw kupiłem używany dość tanio na EBayu i stad tez moje wątpliwości co do jego stanu. Zanim jednak oddam go do naprawy, lub zacznę kupować nowy chciałbym, aby ktoś mi napisał, że nie ma takich problemów ze swoim egzemplarzem...

P.S. Czy używał może ktoś tego obiektywu z 5d? Jak się spisuje? Myślę o przesiadce na FF i późniejszym zakupie 35 1.4L, ale zanim kupię eLkę, chciałbym poużywac właśnie 24 2.8. Czy jest to sensowny pomysł?