Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: Problemy z adapterem Eos/M42

Jeanette & Arturo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roman1970 Zobacz posta
    Są prześwietlone zarówno w trybie P jak i AV, pomiary są identyczne. W AV ustawia się priorytet przesłony, ale aparat pokazuje wartość 00 i nie można jej zmienić, zresztą jak samo jak w analogowych EOSach. Tyle, że w moim starym aparacie zawsze robiłem zdjęcia w trybie P, a tutaj jest to właściwie niemożliwe, musze za każdym razem kilkakrotnie kręcić kółkiem, aby skracać czasy. Jest to strasznie uciążliwe… M z tego, co mi się wydaje jest to pełen manual, sam ustawiam wtedy czas ekspozycji i przesłonę na obiektywie a wolałbym, aby aparat robił chociaż jedną czynność za mnie.

Zdjęcia rób w trypie M. Ustaw tak czas i przesłonę, by było dobrze naświetlane i po kłopocie.

Coś już napisał Awatar Lodek
    Miasto
    Chrzanów, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jeanette & Arturo Zobacz posta
    Zdjęcia rób w trypie M. Ustaw tak czas i przesłonę, by było dobrze naświetlane i po kłopocie.
    Zgadzam sie w 100 %

Przez tą całą "mechanizację" ludzie zapominają o nastawach ręcznych chcą tylko nacisnąć spust i już...... polecam im małpki....
    Czarna skrzynka firmy C

karolinqa23
    Guest

Domyślnie

Dobrze że znalazłam ten post:-D
    kupiłam adapter no i fajnie się wkręcił ,ale za żadne skarby świata nie mogę go odpiąc boję się że będę musiała oddac aparat do serwisu Pomocy!:-(

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Rozumiem, że założyłaś adaper na aparat? W taki razie najlepiej wkręcić obiektyw i zdemontować adapter razem z obiektywem.
    Jeżeli natomiast nie możesz go zdemontować z obiektywu to jest trudniej. Niestety aliminium lubi się zakleszczać (nie wiem jak to fachowo nazwać) i potrzeba dużej siły, żeby ro rozkręcić.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

karolinqa23
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Rozumiem, że założyłaś adaper na aparat? W taki razie najlepiej wkręcić obiektyw i zdemontować adapter razem z obiektywem.
    Jeżeli natomiast nie możesz go zdemontować z obiektywu to jest trudniej. Niestety aliminium lubi się zakleszczać (nie wiem jak to fachowo nazwać) i potrzeba dużej siły, żeby ro rozkręcić.
    tak dobrze rozumiesz.dzięki pomogło!!:grin: wkręciłam obiektyw i mocno dociskając do aparatu -adaptera ,opięłam całośc.:-D

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów