Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 150

Wątek: Adobe lightroom - praktyka stosowania

Początki nałogu

Domyślnie

Ja mam taka dziwna sytuacje - jak odpalam foto z paska na dole w Lightroomie to zaczyna sie ladowac (napis loading) i przed samym zniknieciem tego komunikatu i zaladowaniem fotki zmienia sie lekko kolorystyka pliku (jasniej)... czy to normalne?
    Jak porownam wywolany raw bez ingerencji z DPP i LR2 to jest roznica.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tak, bo się w końcu załadowała
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiek87 Zobacz posta
    Ja mam taka dziwna sytuacje - jak odpalam foto z paska na dole w Lightroomie to zaczyna sie ladowac (napis loading) i przed samym zniknieciem tego komunikatu i zaladowaniem fotki zmienia sie lekko kolorystyka pliku (jasniej)... czy to normalne?
    Jak najbardziej. Wczytał się preset, który mu zapewne zadałeś.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Wydaje mi się, że nie o preset tu chodzi.
    Najpierw program pokazuje miniturkę jpg, a gdy załaduje całego rawa to dopiero jego. Stąd różnice.

Początki nałogu

Domyślnie

No wlasnie chyba nie ma zadnego presetu. Jak wylaczyc wszystko zeby default bylo wszedzie? W preferences wszystko zresetowalem - bodajze 7 jakichs resetow bylo .

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Weź preset 'Zero'ed'.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Miasto
    BB

Domyślnie

Podrzucam mały test wywoływania plików RAW nowym silnikiem zastosowanym w ACR 6.1 RC i Lightroom 3 Beta 2:
    Test wywoływania plików RAW w Adobe Camera Raw 6.1 i Adobe Lightroom 3

Domyślnie

no cóż odeślę Was do archiwum magazynu .pSD. Od niedawana na stronie udostępniliśmy wszystkie numery za darmo. O najnowszym Lightroom 3 w jest trochę o w aktualnym wydaniu, a wcześniej o nim pisaliśmy na podstawie bety i materiał znajdziecie w wydaniu 01/2010.
    tu archiwum: http://psdmag.org/pl/archiwum
    a tu aktualne wydanie: http://psdmag.org/pl/magazine/1262-p...nej-fotografii

Coś już napisał
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie Odp: Adobe lightroom - praktyka stosowania

Witam forumowiczów. Mam mały problem z lihgtroomem. Miałem wersję 3 i zainstalowałem 4.4 - przy wersji 3 stworzyłem sobie sporo ciekawych presetów i przy obróbce zdjęc wiedziałem co i do czego dopasować aby było dobrze. Po zainstalowaniu 4.4 i wrzuceniu wczesniej stworzonych presetów zauważyłem, że gdy owe presety stosuje to strasznie trace na jakości zdjęć. Głównie chodzi mi o jakiś dziwny efekt jakby przeostrzania i pojawiają sie takie brzydki jakby ostre zaokrąglenia(nie wiem nawet jak to nazwać). Po długich sledzeniach doszedłem do rozwikłania problemów. Jeżeli w zakładce kalibracja aparatu fotograficzenego zmienię w zakładce process na 2012 z 2010 to zdjęcie ponownie jest ostre ale znikaja wszystkie niedoskonałości(szumy, kreski i efekty przeostrzeń). Wszystko byłoby oki \, gdyby nie fakt, że wyżej opisane presety dają zdecydowanie inny efekt niż ten który stworzyłem i stosowałem w wersji 3. Czy ktoś może pomóc co zrobić aby było wszystko jak wcześniej. Czy poprostu odinstalowac 4.4 i ponownie wrzucić 3. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Adobe lightroom - praktyka stosowania

Cytat Zamieszczone przez greg1981 Zobacz posta
    i pojawiają sie takie brzydki jakby ostre zaokrąglenia(nie wiem nawet jak to nazwać).
    Jeden obraz wart tysiąca słów.

Po długich sledzeniach doszedłem do rozwikłania problemów. Jeżeli w zakładce kalibracja aparatu fotograficzenego zmienię w zakładce process na 2012 z 2010 to zdjęcie ponownie jest ostre ale znikaja wszystkie niedoskonałości(szumy, kreski i efekty przeostrzeń). Wszystko byłoby oki \, gdyby nie fakt, że wyżej opisane presety dają zdecydowanie inny efekt niż ten który stworzyłem i stosowałem w wersji 3. Czy ktoś może pomóc co zrobić aby było wszystko jak wcześniej. Czy poprostu odinstalowac 4.4 i ponownie wrzucić 3. Z góry dziękuje za odpowiedź.
    Generalnie jestem zdziwiony, że u ciebie jest jakakolwiek różnica pomiędzy Lr 4 + process 2010 i Lr 3. Powinno być identycznie.
    Ale z drugiej strony - jeśli zamierzasz korzystać ze starej wersji silnika, to po co w ogóle upgradować?

Chyba nie masz wyjścia i musisz stworzyć presety od nowa.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 04-07-2013 o 08:05
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów