Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 150

Wątek: Adobe lightroom - praktyka stosowania

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wyszedł LR 2.4. Nowości tutaj. Z ważniejszych jest support dla EOSa 500D i SX1 IS. Są też bug fixy, np. "Metadata options that are intended for use were dimmed incorrectly when exporting DNG files". Jak się cieszę, że nie dałem się załadować w format DNG...

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam pytanko - Czy LM nadpisuje kolejne wersje? Pytam, bo czasem uruchamia się jako 2.0 a czasem jako 2.3 . Jak tego uniknąć i czy każda wersja tworzy swoje katalogi - czyli zabiera miejsce na dysku ?Zastanawiam się jak będzie po zainstalowaniu 2.4 , może trzebaby odinstalować najpierw ?
    Sorki ale mało jestem informatyczny, thx for jakiś help. Pozdrawiam

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrr Zobacz posta
    Mam pytanko - Czy LM nadpisuje kolejne wersje? Pytam, bo czasem uruchamia się jako 2.0 a czasem jako 2.3 . ...
    Wcześniej miałem podobną sytuację. Dzisiaj aktualizowałem z 2.3 na 2.4 (Vista 64-bit) i update posprzątał ładnie tak, że został jedynie pusty katalog po 2.3
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

merlin9274
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrr Zobacz posta
    Mam pytanko - Czy LM nadpisuje kolejne wersje? Pytam, bo czasem uruchamia się jako 2.0 a czasem jako 2.3 . Jak tego uniknąć i czy każda wersja tworzy swoje katalogi - czyli zabiera miejsce na dysku ?Zastanawiam się jak będzie po zainstalowaniu 2.4 , może trzebaby odinstalować najpierw ?
    Sorki ale mało jestem informatyczny, thx for jakiś help. Pozdrawiam
    Zalezy z jakiej wersji uaktualniasz. Niestety tworzy nowy katalog z programem. Ja zrobilem to w ten sposób że odinstalowałem wszelkie wczesniejsze wersje i po zainstalowaniu najnowszej wskazałem tylko gdzie LR ma szukać katalogu fotek. Przekonwertował sobie na nową wersje bazy i... hula aż miło

Natomiast miałbym pytanko odnośnie archiwizowania fotek. Chodzi mi o sytuację taką że mam kilka tysięcy fotek. Trochę RAWów trochę jpg, czy chcąc archiwizować te fotki wraz z wszelkimi ustawieniami obróbki w LR (aby opróżnić dysk i może kiedyś wrócić do nich) powinienem wybrać eksporotwanie całych zestawów jako katalogów LR czy zapisywać do formatu DNG lub PS czy może jeszcze innego?
    No i jeszcze jedno... jak spod LR wyeksportować fotę do formatu CMYK lub czegoś z czym dałoby się pracować w InDesign?

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merlin9274 Zobacz posta
    Zalezy z jakiej wersji uaktualniasz. Niestety tworzy nowy katalog z programem. Ja zrobilem to w ten sposób że odinstalowałem wszelkie wczesniejsze wersje i po zainstalowaniu najnowszej wskazałem tylko gdzie LR ma szukać katalogu fotek. Przekonwertował sobie na nową wersje bazy i... hula aż miło
    A po co odinstalowywać? Lightroom wykorzystuje to co zostało wcześniej zainstalowane, oczywiście tworzy nowy katalog dla nowej wersji ale katalog ze starą jest pusty i można śmiało go usunąć. Nie trzeba się później bawić w to gdzie LR ma szukać zdjęć, presetów itd.

merlin9274
    Guest

Domyślnie

Tak jak pisałem wcześniej... to co piszedsz jest prawdą tylko gdy uaktualniasz z wersji poprzedzającej. Gdy zmiany w programie są większe (np. aktualizacja z 1.x do 2.x ) niestety zostają obie wersje LR... co często wprowadza sporo zamieszania, choćby w wyborze domyślnego programu do otweirania i obróbki fot. Dlatego dobrym nawykiem jest jednak odinstalowywać...
    Spraktykowane na kilku konfiguracjach sprzętowych. Z tego co zauważyłem problem zaczyna się w momencie gdy nowsza wersja wymaga nowego klucza aktywacyjnego. Ta werjsa też nie usunie starszej wersji i stworzy nowy katalog nie oprózniając starego.

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

No to o tym już nie wiedziałem, wielkie dzięki za tą informację, nie będę się musiał zastanawiać co jest nie tak jak napotkam na nową wersję z nowym kluczem.

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

A tak z ciekawości zapytam jak długo trwa u Was eksport gotowego juz RAW'u ? Mi czasami ustawia sie 5 w kolejce i musze czekac az to wszytsko sie przemieli bo komputer strasznie muli wtedy.

PS: Napiszcie tez na jakich komputerach pracujecie. Jestem ciekaw czy kolejne rdzenie poprawiaja wydajnosc pracy.
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

merlin9274
    Guest

Domyślnie

Kwestia wielkości RAWa. Ja na C2Duo T5500 przy 2GB RAM mam dokładnie to co piszesz. Rawy ustawiają się w kolejce i zasadniczo podczas eksportu nic innego z LR nie zrobię. Ale u mnie CR2 ma od 20-30MB...

Coś już napisał

Domyślnie

Przy wywoływaniu do jpeg, bez jakiejkolwiek grzebania w zdjęciach przy takim sprzęcie:

C2D 1.66 Win7 64bit (build 7100) 3gb ram LR 2.4

przy RAWach z następujących puszek:

400D, 5dMkI, 5dMkII

mieszczę się od przedziale od ~6s do ~10s, przy pojedynczym zdjęciu.

Różnica w długości czasu pojawia się przy wywoływaniu z korekcjami.

Jeżeli zdjęcia są w kolejce to nie zauważam opóźnienia, które przeszkadzałoby mi pracować. Przy 6 operacjach wywoływania w tle jedynie suwaki zaczynają mniej płynnie pracować, ale można wprowadzać korekcje.
    Ostatnio edytowane przez marcin_s18 ; 10-07-2009 o 21:47

Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów