40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.
No to ustaw sobie swoje wartości dla danej fotki, wyeksportuj ją do JPG a następnie zaimportuj ją jako JPG a suwaki będą na wartościach domyślnych.
40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.
A ja mam problem taki
Wywołuję rawa w LR ale widzę że ma jakieś niedoskonałości i wiem że PS da sobie z tym rade więc klik prawym i edit in adobe photoshop cs3. Tam robię co miałem zrobić i chcę zapisać do JPEG ale nie mam takiej możliwości inne formaty typu TIF PSD i kilka innych.
Jest to normalne i trzeba zapisywać najpierw do TIFa a potem w LR eksportować do JPEG czy mam coś źle ustawione. Ktoś może wie jak temu zaradzić
50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III
Nie jestem expertem w dziedzinie PS-a ani LR ale taka prosta sprawa. Czy kiedykolwiek otwierałeś katalog w którym masz swoje RAW-y? Tam w tym katalogu każdy plik RAW który zostanie otwarty w jakimkolwiek programie do obróbki takich plików pozostawia już mały ślad po sobie w postaci dodatkowego pliku XMP w którym są zawarte informacje o zrobionym zdjęciu jak i o zmianach jakich się dokonało w programie (mam na myśli zmiany wartości różnych parametrów). Jak sam wiesz i jak to się ciągle mówi plik RAW można modyfikować na tysiące sposobów i w żaden sposób te modyfikacje nie są trwałe jak w przypadku JPG czyli zawsze po jakimś czasie można wrócić do wartości zarejestrowanych przez aparat i obrobić to zdjęcia inaczej bo akurat widzisz je inaczej. Nie możesz RAW-a modyfikować, zapisywać i zaś modyfikować jak byś zaczynał od wartości domyślnych i tak w nieskończoność.
Tak jak wspomniałem wcześniej możliwe to jest jedynie w JPG albo w Photoshopie na warstwach ale nie w LR. No ale to już wyższa szkoła jazdy.
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja daję tylko "zapisz" a nie "zapisz jako"
Ostatnio edytowane przez Kabu ; 19-02-2010 o 21:33 Powód: Automerged Doublepost
to to ja wiedziałem
tylko mi chodzi o to że jak komuś daję zdjęcia to rawów przecież nie dam a JPEG jest formatem ogólne dostępnym i wszyscy moi znajomi chcą tylko ode mnie JEPG bo wiedzą że czasami z imprezy potrafie dać im 4-5 GB rawów a tak maja o 2GB JEPG tylko do odczytu i to im wystarcza.
Ja sam osobiście to mam dwa zapisy jednego zdjęcia w rawie i w jepg tak dla zasady i szybkiego otwierania chodź by i w windowsoskiej przeglądarce
50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III
Piasek1989 teraz to ja nie rozumiem o co Ci chodzi, piszesz że masz problem z wyeksportowanym plikiem do PS-a z LR-a a ja odpisuję że ja jak tak robię to naciskam zapisz a nie zapisz jako a Ty mi piszesz coś o dawaniu RAW-ów itd. To co powyżej Twojego cytatu nie odnosi się do Ciebie.
Akurat ustawienia LR trzyma w swoim katalogu. ale tutaj nie o tym.
Oczywiście RAW-ów jako takich się nie zmienia tylko każdy program trzyma gdzieś swoje ustawienia dla rawów. Ale co to za problem ustawić np. żeby ustawienia tego "pliczku" miały wyższy priorytet niż ustawienia samego Raw-a. Wiadomo najłatwiej powiedzieć, że się nie da bo się nie da bo jest tak jak jest i jest dobrze. ale nie ma co strzępić klawiatury bo ten wątek i tak nic w tym temacie nie zmieni![]()
Według mnie było by to możliwe gdyby te pliki z ustawieniami RAW nie były modyfikowalne czyli grzebiesz sobie w RAW-ie i zapisujesz. Oczywiście zapis zastępuje informacje pierwotne informacjami po modyfikacji. Następne otwarcie RAW-a wówczas pokazało by nam dokładnie to co chcesz czyli RAW zmieniony poprzednimi zabawami i z wartościami suwaków ustawionymi na domyślne. Wówczas aby wrócić do ustawień pierwotnych RAW-a trza było by ręcznie w katalogu usunąć dopisany do niego plik.