Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 150

Wątek: Adobe lightroom - praktyka stosowania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janczewski Zobacz posta
    Czy ktoś wie jak zmusić Lightrooma do pracy w sRGB?, konwersja/export jpg'a z srgb niestety zmienia kolory...
    problem nieaktualny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janczewski Zobacz posta
    Czy ktoś wie jak zmusić Lightrooma do pracy w sRGB?, konwersja/export jpg'a z srgb niestety zmienia kolory...
    Rozumem, że po przejściu z tak pojemnej przestrzeni barw jaką jest ProFoto do sRGB oczekujesz poprawy tego co widzisz ?? Gratulki
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Domyślnie

za długo by pisać, rzecz wyjaśniona szerzej jest w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=27462&page=13
    jest troszkę inaczej niż myślisz, mój pomysł/prośba był taką "ostateczną próbą", która okazała się niepotrzebna.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Myszoor Zobacz posta
    Rozumem, że po przejściu z tak pojemnej przestrzeni barw jaką jest ProFoto do sRGB oczekujesz poprawy tego co widzisz ?? Gratulki
    Myszoor, to nie do konca tak. Chodzi o to, ze otwierasz ten sam plik wyeksportowany z LR jako sRGB w roznych aplikacjach, masz rozne efekty. Inaczej robi to w Windows Photo Gallery w trybie okna, inaczej na pelnym ekranie, inaczej Internet Explorer, inaczej miniaturki 'Thumbnails'. Aplikacje takie jak LR, PS i wiele innych poprawnie pokazuja kolory. Windows za to nie zawsze, roznie w roznych wersjach i roznych aplikacjach... Dodaj do tego jeszcze, ze ludzie kalibruja monitory i uzywaja swoich profili... W swiecie Windows jest z tym sporo problemow.

Zapraszam na strone - post #120: http://canon-board.info/showthread.php?t=27462&page=12

Czekam na pomoc lub konstruktywna krytyke. Wg tego co wszedzie czytalem, w sytuacji nie rozpoznania pliku JPG zapisanego w Adobe RGB - zobaczy sie wyblakle, wyprane kolory (np. w IE). A ja widze albo poprawne, albo mocno zaczeriewnione, przesycone, nie niedosycone?
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Czekam na pomoc lub konstruktywna krytyke. Wg tego co wszedzie czytalem, w sytuacji nie rozpoznania pliku JPG zapisanego w Adobe RGB - zobaczy sie wyblakle, wyprane kolory (np. w IE). A ja widze albo poprawne, albo mocno zaczeriewnione, przesycone, nie niedosycone?
    Tu raczej nie mam miejsca na krytykę a pomoc możesz dostać tylko jedną: pod Windows'em zdjęcia porównuj tylko w PSie (a i to w prawidłowo skonfigurowanym) - żadna inna (ze skromnej wiedzy jaką w tej materii dysponuję) aplikacja nie oferuje prawidłowego zarządzania barwą. Wybij sobie z głowy wiarogodność tego co widzisz w FastStone (i to niestety przy włączonym CMS'ie), XnView czy "podglądu obrazów... Windows". IE w przeciwieństwie do FireFox'a też nie zarządza kolorem, a ten ostatni nie robi tego domyślnie.

Jeżeli jest inaczej to chętnie wzbogacę swoją wiedzę.

Co do LR - sam mam problemy z wiernością kolorów przy eksporcie do profili innych niż natywne tego programu i mam tu na myśli porównania plików z poziomu PSa
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak... Problem jest rowniez, jak daje zdjecia (JPG) znajomym i kazdy widzi co innego... w roznych przegladarkach... :-(
    Pomijam kalibracje monitora.
    Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Myszoor Zobacz posta
    Co do LR - sam mam problemy z wiernością kolorów przy eksporcie do profili innych niż natywne tego programu i mam tu na myśli porównania plików z poziomu PSa
    A masz ustawioną przestrzeń roboczą PSa na ProPhoto RGB? Jeśli nie, to ustaw, tylko pamiętaj o eksportowaniu wszystkiego na zewnątrz do sRGB.
    A jeśli tak - i dalej jest źle - to sprawdź czy na pewno masz wyłączoną opcję Desaturate Monitor Colors By... (druga od dołu).
    Fotki RGB w LR i PS - MUSZĄ być tak samo wyświetlane.
    Chyba że znowu winda wariuje z ICC... Ale może najpierw sprawdź powyższe.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Dopiero zaczyna Awatar --RUMIANY--
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Mam pytanie do kolegow. W starym lightroomie moglem w sekcji Library i na tasmie filmowej przestawiac zdjecia niezaleznie od czasu wykonania - np trzecie zdjecie na poczatek, czwarte na koniec itd, w nowej wersji "przeciaganie i upusc" nie dziala Nie wiem jaka funkcja jest za to odpowiedzialna i przyblokowana. Z gory dziekuje za odpowiedz.

Coś już napisał Awatar kristof77
    Miasto
    Budapest/W-wa

Domyślnie

Nic mi nie wiadomo o blokadzie drag'n'drop w LR 2.3 działa przenoszenie zdjęć w module Library na grid i na film strip.
    Jestem użytkownikiem aparatów, obiektywów, lamp byłskowych marki Canon oraz statywu marki Manfrotto.

Dopiero zaczyna Awatar --RUMIANY--
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

U mnie niestety nie dziala przenoszenie zdjęć Na noteboku w starym lightromie 1.4 dziala.

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów