he hew jakiej sytuacji jesteś w stanie doprowadzić do pojawienia się tego okienka ?? Krótko dziś spałem, ale to jednak nie powinno tłumaczyć tego, że tego nie widzę. U mnie to okno wygląda tak:
co skopałem ??
he hew jakiej sytuacji jesteś w stanie doprowadzić do pojawienia się tego okienka ?? Krótko dziś spałem, ale to jednak nie powinno tłumaczyć tego, że tego nie widzę. U mnie to okno wygląda tak:
co skopałem ??
(korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
=> www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny
badz zmienic calkowicie domyslny profil. lightroom w ten sposob przypisze nowy domyslny profil do aparatu jakim zostalo zrobione zdjecie a ty wybrales takie ustawienia jako domyslne.
Kelby napisal akurat taki sposob w swojej ksiazce "Adobe Photoshop Lightroom for digital photographers" (wlasciwie wspomnial o takiej mozliwosci, niestety canon w AL jest traktowany po macoszemu - te glupie kolory)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
muszisz najpierw stworzyc sobie preset. na dowolnym zdjeciu (bezposrednio po imporcie) zmien sobie ustawienia B&C a nastepnie po lewej w okienku presets klikajac na plus dodaj swoje ustawienia.
a pozniej w oknie importu w grupie "information to apply" z menu develop settings wybierz swoj preset.
Ostatnio edytowane przez werek ; 21-12-2007 o 09:50 Powód: Automerged Doublepost
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
Ale chyba jednak tłumaczy, bo nie widzisz czegoś, co jak byk stoi na ekranie.
Lemme help:
Pytałem o wspomniany wcześniej "Zero'ed" - a, że mam tych presetów tak ze dwa ekrany to nie zauważyłem, że idzie (chyba) o coś co się zwie "General - Zeroed". Załapałem idę - dzięki![]()
(korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
=> www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny
Trochę off topic ale sie przyda dla wszystkich w tym poście na 24foto.net jest zestaw 20 linków które pozwalają poznać Lightrooma
jakieś D + sporo zapału
czy orientuje sie ktos jak zrobic preset z wlasnym logiem?
chodzi Ci o taki efekt? Druga opcja w menu programu..
Ostatnio edytowane przez Memoriz ; 13-01-2009 o 19:34
.
Pozwolę sobie dopytać o konkrety, bo większość linków podanych wcześniej nie działa.
- jak wyciągnąć nazwę plików na dolny pasek pod miniaturki?
- jakiś łatwiejszy sposób na eksport konkretnego przygotowanego pliku niż karkołomna kombinacja: ctrl-alt-shift-e ?
- jak ustawić wczytywanie katalogu ze stałymi moimi parametrami (powiedzmy saturacja +5 czy konkretne sztywne wyostrzanie).
- miniaturki w pionie mi się nie odwracają. Oczywiście nie mogę znaleźć tego ptaszka..
To chyba tyle. Gdyby ktoś miał jakiś fajny link do poczytania, to oczywiście poproszę.
Jarek
tak?
ale to tylko w "Library", w "Develop" tylko info w lewym górnym rogu zdjęcia
pojęcia nie mam
tam gdzie masz strzałkę wybierasz preset - wczyta z jego ustawieniami
tu:
lub tu:
w zależności od modułu