Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 150

Wątek: Adobe lightroom - praktyka stosowania

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Presety zawsze wcześniej kasują jakby Twoje ustawienia, stosują swoje ustawienia do wartości importowanego pliku co oczywiście jest to jak najbardziej poprawne. Zawsze po zastosowaniu presetów gdy Ci się one nie widzą to na zakładce historia możesz powrócić do swoich wcześniejszych zastosowań. Co to tych presetów to wyobraź sobie sytuację gdzie swoje zdjęcie prześwietlasz w LR o jakieś 1EV podciągasz kolory itd. i po tym wszystkim stosujesz jakiś preset nie B&W, dany preset ma zwiększyć ekspozycję o +1EV i zwiększyć nasycenie kolorów i co z tego wychodzi? Jedno wielkie g... nie wiesz co robić, co korygować dla tego też najpierw stosujesz preset a później zmieniasz go według uznania i własnych potrzeb.
    Wracam do tematu. czy aby na pewno nie można zapisać ustawień danego zdjęcia jako ustawienia domyślne. Chodzi mi o taką sytuację.

Mam zdjęcie ze skopanym balansem bieli. Jak zastosuje na nim preset to wyjdzie QPA (nie to co preset miał dać). Jak po zastosowaniu presetu ustawiam balans bieli to też nie wychodzi to co miało wyjść.

Powinno się dać zdjęcie doprowadzić do stanu dobrego (najpierw balans bieli ewentualnie korekta expozycji) a następnia na dobrym zdjęciu zastosować preset.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Weź włącz żądany preset przez Ciebie i zapisz sobie na kartce jak pozmieniały się wartości poszczególnych suwaków aby zrozumieć działanie i kierunek preseta. Następnie ustaw poprawny balans bieli i ekspozycję. Następnie postaraj się zbliżyć do takich wartości jakie proponował preset. Jak to zrobisz to zapisz sobie ten preset jako Twój z jakąś tam nazwą i spróbuj go zastosować do następnego zdjęcia.
    Pamiętaj że to jest tylko narzędzie którym Ty musisz się nauczyć posługiwać a nie używać gotowych presetów lub naciskać jakieś przyciski które to za Ciebie zrobią wszystko.
    Powodzenia.

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Weź włącz żądany preset przez Ciebie i zapisz sobie na kartce jak pozmieniały się wartości poszczególnych suwaków aby zrozumieć działanie i kierunek preseta. Następnie ustaw poprawny balans bieli i ekspozycję. Następnie postaraj się zbliżyć do takich wartości jakie proponował preset. Jak to zrobisz to zapisz sobie ten preset jako Twój z jakąś tam nazwą i spróbuj go zastosować do następnego zdjęcia.
    Pamiętaj że to jest tylko narzędzie którym Ty musisz się nauczyć posługiwać a nie używać gotowych presetów lub naciskać jakieś przyciski które to za Ciebie zrobią wszystko.
    Powodzenia.
    Jasne ja wszystko rozumiem. Chodzi mi tylko o to, że presety są przygotowane do zastosowania na dobrze naświetlonym zdjęciu z dobrym balansem bieli. No ale w RAW robi się między innymi po to żeby WB się nie przejmować i potem sobie poprawić.
    No i teraz dla przykładu mamy sobie preset i fotkę ze zrąbanym WB (jest żółta). Preset domyślnie miał zrobić lekko żółtawą sepię, a tu wychodzi mega żółć. Gdy następnie chcemy zastosować WB już po presecie, wychodzi zieleń... . WB przed presetem nic nie daje bo preset zeruje nasze ustawienia. I bądź tu mądry :grin:
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    Jasne ja wszystko rozumiem. Chodzi mi tylko o to, że presety są przygotowane do zastosowania na dobrze naświetlonym zdjęciu z dobrym balansem bieli. No ale w RAW robi się między innymi po to żeby WB się nie przejmować i potem sobie poprawić.
    No i teraz dla przykładu mamy sobie preset i fotkę ze zrąbanym WB (jest żółta). Preset domyślnie miał zrobić lekko żółtawą sepię, a tu wychodzi mega żółć. Gdy następnie chcemy zastosować WB już po presecie, wychodzi zieleń... . WB przed presetem nic nie daje bo preset zeruje nasze ustawienia. I bądź tu mądry :grin:
    więc na podstawie starego presetu zrób sobie nowy tylko odznaczając WB - jesli to oczywiście jak mówisz spowodowane jest ustawiueniem WB. Druga opcja: po zastosowaniu preseta pobaw się jeszcze suwakami od WB

Coś już napisał Awatar Scorpion
    Miasto
    Gdańsk
    30D | 7D | 5DmkII | 6D | 17-40/4 L| 50/1.4 | 70-200/4 L | 100/2.8 IS L | 24/1.4 II L | 430 EX

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    więc na podstawie starego presetu zrób sobie nowy tylko odznaczając WB - jesli to oczywiście jak mówisz spowodowane jest ustawiueniem WB. Druga opcja: po zastosowaniu preseta pobaw się jeszcze suwakami od WB
    No faktycznie, nie pomyślałem do odznaczeniu WB , ale gorzej jeśli dany preset bazuje na zmianie WB

No nic, trzeba kombinować :rolleyes:

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Żeby nie wprowadzać nikogo w błąd.

potestowałem troszkę i wychodzi na to że zastosowanie preseta nie ma wpływy na próbkowanie balansu bieli.

tj. jeśli po zastosowaniu preseta pipetką wybierzemy biały obiekt (np. kołnierzyk koszuli) to balans ustawi się prawidłowo, bez wzgledu na to czy jest czy nie jest zastosowany preset.

Problem jest jedynie z presetami, które bazują właśnie na zmianie Balansu Bieli (akurat takich mam kilka). Zastosowanie takich presetów na fotkach ze zrąbanym WB nie ma sensu (nie będziemy w stanie tego poprawić zgodnie z zamysłem autora). Nadają się one tylko do zdjęć z poprawnym WB.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    Problem jest jedynie z presetami, które bazują właśnie na zmianie Balansu Bieli (akurat takich mam kilka). Zastosowanie takich presetów na fotkach ze zrąbanym WB nie ma sensu (nie będziemy w stanie tego poprawić zgodnie z zamysłem autora). Nadają się one tylko do zdjęć z poprawnym WB.
    Wałkujesz oczywistą sprawę. W swoim presecie masz określoną wartość WB. Taką, która akurat była właściwa na zdjęciu, dla którego pisałeś preset. Każda inna jest już "zrąbana".
    W rzeczywistości wszystko działa jak należy, tylko Ty nie możesz tego ogarnąć. W rzeczywistości nie ma jednego i właściwego WB. Nawet w warunkach studyjnych.
    Jarek

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    W rzeczywistości nie ma jednego i właściwego WB. Nawet w warunkach studyjnych.
    Jak to nie ma? Przecież lampy studyjne świecą zawsze 5500K

Żartuję, bo np w Sergiuszowym studio najczęściej mam okolice 4950K a i to zależy od ilości lamp, odległości od lamp, rodzaju lamp użytych (niektóre są mniej lub bardziej wypalone) a nawet czasami od koloru tła...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Jak to nie ma? Przecież lampy studyjne świecą zawsze 5500K

Żartuję, bo np w Sergiuszowym studio najczęściej mam okolice 4950K a i to zależy od ilości lamp, odległości od lamp, rodzaju lamp użytych (niektóre są mniej lub bardziej wypalone) a nawet czasami od koloru tła...
    Czasem też od koloru produktów lub efektu, który się chce osiągnąć. Nie dalej jak wczoraj kończyłem kolekcję butów na zewnątrz w pięknym letnim słońcu. Jeszcze dziś mnie bolą plecy od wnoszenia paczek gresów po schodach :-D
    Jarek

Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów