Można jakoś seryjnie podpisać wszystkie zdjęcia które chcemy wyeksportować ?
Na przykład imię i nazwisko w dolnym rogu...
Można jakoś seryjnie podpisać wszystkie zdjęcia które chcemy wyeksportować ?
Na przykład imię i nazwisko w dolnym rogu...
Pewnie że można... przy eksporcie (panel Export) zaznaczasz w cześci Metadata "Add Copyright Watermark"
W trybie pracy Library w panelu po prawej masz sekcję Metadata odnajdujesz pole Copyright i edytujesz...Również możesz hurtem wyedytować to pole dla wielu fotek, zaznaczając grupę fotek i edytując to pole. Przy eksporcie z wcześniej wspomnianymi parametrami zawartość pola uwidoczni się w lewym dolnym rogu. Niestety nie ma możliwości edycji wielkóści czcionki dlatego niezależnie od wielkości fotki wielkość watermarka jest zawsze taka sama. Przy małych rozdzielcozściach kiepsko to wyglada, przy dużych jest prawie nie widoczne....
Plugin LR Mogrify + Imagemagick (link na stronie autora lr mogrify)
można dodawać ramki, podpisy etc. wersja darmowa ma ograniczenie w eksportowaniu - max. 10 obrazów jednocześnie.
temat ogolny wiec moge polecic książke o LR -> Scott Kelby "Sekrety cyfrowej ciemni", całkiem przyjemna i dobrze napisana książka przydatna na początku używania LR
Wlasnie mialam o to pytac czy da sie zmienic wielkosc i miejsce znaku wodnego. Jestes pewien ze nie da sie tego nigdzie edytowac? Do tej pory zatem radzilam sobie stosujac "Identity Plate" w "Overlays" w zakladce Slideshow, ale to nie do konca spelnia moje oczekiwania, eksportuje sie wtedy kazde zdjecie jako slajd, z tlem, ktore co prawda mozna tez edytowac.
Czy było już gdzieś w wątku o tym (a jak nie było to proszę o podpowiedź jak to zrobić?).
Chodzi mi o użycie presetów.
Konkretnie to taką sytuację:
Importuję fotki, następnie robię poprawki po swojemu i po tej operacji chcę wykorzystać preset np. BW i tu pojawia się problem bo preset robi ustawienia od Zera, czyli to co ja sobie wcześniej nastawiłem zostaje skasowane.
Czy da się to zrobić tak żeby preset nie kasował moich ustawień, czy tez jedynym sposobem jest eksport ustawionego zdjecia np. do TIFF i na tej wyeksportowanej kopii dopiero robić presety ?
40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.
Presety zawsze wcześniej kasują jakby Twoje ustawienia, stosują swoje ustawienia do wartości importowanego pliku co oczywiście jest to jak najbardziej poprawne. Zawsze po zastosowaniu presetów gdy Ci się one nie widzą to na zakładce historia możesz powrócić do swoich wcześniejszych zastosowań. Co to tych presetów to wyobraź sobie sytuację gdzie swoje zdjęcie prześwietlasz w LR o jakieś 1EV podciągasz kolory itd. i po tym wszystkim stosujesz jakiś preset nie B&W, dany preset ma zwiększyć ekspozycję o +1EV i zwiększyć nasycenie kolorów i co z tego wychodzi? Jedno wielkie g... nie wiesz co robić, co korygować dla tego też najpierw stosujesz preset a później zmieniasz go według uznania i własnych potrzeb.
zawsze mozna zrobić sobie "wirtualna kopie" danego obrazu, w ten sposob mozesz wyprobowac kilka metod obrobki. Oryginał pozostanie z twoimi ustawieniami a na kopii mozesz sie bawic presentami, jest to prostsze niz tworzenie kopi zdjecia poprzez eksport, zreszta jest tez o wiele efektywniejsze bo wiecej zdziala LR przy zdjeciu w Raw niz w jakims innym formacie