Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Kłopot - 350D + kostka + lampa studyjna

Grakk
    Guest

Exclamation Kłopot - 350D + kostka + lampa studyjna

Witam,

Mam problem z wyzwalaniem lampy studyjnej poprzez kabel synchro - mianowicie po podłączeniu kabla do lampy, zamontowaniu kostki na aparat gdy tylko dotknę gniazdo w kostce męskim wejściem z kabla od lampy natychmiast wyzwala się błysk. Nie byłoby nic w tym dziwnego gdyby nie to, że potem lampa nie reaguje na spust migawki (po prostu wyzwala sie raz i koniec). Próbowałem najpierw podłaczyć kabel do kostki i nasuwać na goraca stopę - bez rezultatu - gdy tylko dosuwam kostkę do ustalonej pozycji - lampa ponownie się wyzwala i nie reaguje na wyzwalanie migawki. Kostka jest firmy HAMA

Wobec czego mam takie pytania:

Czy ktos kiedys spotkał sie z takim problemem?
    Czy winą może być kabel?

Czy ktos może wytłumaczyc zasadę wyzwalania lampy (wydawało mi się ze gdy nie robimy zdjęcia to napiecie na gorącej stopie jest równe/bliskie 0 i dopiero podaje sygnał o napięciu kilku V gdy robimy zdjęcie - chyba ze sie mylę - jesli jednak tak jest to jak niby lampa studyjna wyzwala się jesli na gorącej stopie podczas 'nie-focenia' nie ma napiecia ?!)

Z gory dziekuje za odpowiedź, jesli potrzeba więcej informacji to proszę pytac.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Tak. Problem znany. Tzw. "odwrotna polaryzacja".

Winna raczej jest lampa. Pewnie chinska, oni to maja nagminnie

Naprawa jest stosunkowo prosta. W lampie przy gniezdzie synchro przewody powinny byc "na odwrot". Mozesz dokonac zmiany w przewodzie jesli nie chcesz dlubac w lampie. Wystarczy noz i kawalek tasmy izolacyjnej.

Wyzwalanie lampy polega na tym, ze aparat po tym jak pierwsza kurtyna odsloni cala matryce/film na moment zwiera (jak typowy wlacznik) dwie zyly biegnace z lampy na ktore lampa podaje swoje napiecie. Dlatego lampe mozna wyzwolic agrafka czy kawalkiem drutu. W starych puszkach bylo to wykonywane mechanicznie poprzez dwie proste blaszki przy migawce. Aparat nie daje zadnych napiec (przynajmniej nie sa one konieczne).

W nowych aparatach mechanike zamieniono na wyzwalanie elektronicznie. Element w puszcze normalnie przewodzi w jedna strone (mozna sprawdzic miernikiem) a w momencie wyzwalania blysku na moment odwraca swoja polaryzacje i przewodzi w druga. Stad wyzwolenie w momencie dopinania lampy, gdyz puszka wiekszosc czasu przewodzi w jednym kierunku.
    ...

Grakk
    Guest

Domyślnie

Dziękuję bardzo - bardzo fachowa pomoc. sog dla ciebie (jak sie je przyznaje?).

A specyfikację lampy podam jeszcze w tym tygodniu - jest dosc stara, ale chyba nie chinska - (firma ELFA chyba (jesli takowa robi lampy )

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

mam taki sam problem z lampami studyjnymi VS68 (odpowiednik jh6800), 350d i kostka http://allegro.pl/item156108535_kost...t_blokada.html. rozwiazanie takie samo? przerobic kabel?
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Domyślnie

Ja miałem taki kłopot.

Przerobienie kabelka pomogło.

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

faktycznie. przerobienie kabla pomoglo. dzieki.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Rady Kuchatka są poprostu bezcenne. Każdemu pomoże i jeszcze fachowo wyjaśni
    A info o odwrotnej polaryzacji sprzedawcy lamp studyjnych powinni wkładać do pudełek. To byłoby dopiero coś
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Uprawnienia umieszczania postów