Chodzi o siłę błysku (FEC).Zamieszczone przez Tom_s
Chodzi o siłę błysku (FEC).Zamieszczone przez Tom_s
Sily blysku. Wole niedoswietlic niz przysmazyc lampa. Z E-TTL II juz sie nie boje i nie robie tej korekty 8) (ostatnio ponad 50 fotek z wystawy na 20D robionej wyciagalem o 1/3 w gore wlasnie przez to ze dalem ta korekte - niepotrzebnie).
dzięki... to jeszcze jednoNarazie mam lampę 380ex i czekam na przesyłkę Omni-Bounce Stofen. Uzywając Stofen'a lampa ponoć musi być odchylona o 45st. w górę. Czy w takim wypadku też potrzebna będzie korekta wielkości błysku? Pytam dlatego bo widzę, że do lampy używasz softboxa czyli błysk jest bezpośrednio na fotografowany obiekt (bez odchylania) czyli trochę inaczej niż ma to miejsce w błysku odbitym używając Stofen'a.
Ostatnio edytowane przez Tom_s ; 10-04-2005 o 17:03
Nie trzeba korekty - inaczej sie wtedy swiatlo rozklada i mierzy. Ale ja bym w kosciele nie uzywal Omni-BounceZamieszczone przez Tom_s
- za duza przestrzen by uzywac blysku odbitego z lampy ustawionej pod kątem.
czyli na sam kościół lepiej ustawić lampę "na wprost" i korektą FEC na -1/3 wartości... dzięki
Zamieszczone przez Tom_s
No tak... ale bez softboxa kiepsko wyjdzie - blade twarze, ostre cienie, ryzyko czerwonych oczu. Juz lepiej poprobuj z tym Omnibouncem - lepszy rydz niz nic 8)
a co to : sortbox i omnibounc - wytłumaszy mi ktoś, z góry wielkie dzięki !Zamieszczone przez Vitez
20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L
Ja w kościele używam lampy z dyfuzorem stoffena ustawiona na full auto bez korekty, palnik odchylony o 45stopni, body 20D, M 1/60s, przysłona 3 ~ 4. Zdjęcia wychodzą idealnie, rzadko muszę poprawiać EV. polecam
Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 09-07-2007 o 11:54