Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Zdjęcia w kościele

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To ja sie tylko powtorze:

"Ja robie: tryb M , 1/50 , F4 (czasem inne w zaleznosci od ujecia), lampa zewnetrzna z softboksem i korekta -1/3, iso400 (w ciemnym kosciele 800)"

To sie dotyczylo 10D + Tamron 28-75 2.8 i E-TTL z czestym uzywaniem FEL (na twarze) i RAW - to samo radze koledze z 300D .
    Jesli bez lampy to iso1600 i f w granicach 3.2-4, jesli z lampa to 800 i f w granicach 4-5.6 w zaleznosci od ujecia.

Muflon dobrze pisze... momenty sa najwazniejsze, najlepiej sobie poogladac storny znanych i dobrych slubnych fotografow i probowac lapac podobnie - nikt z rodzin sie nie kapnie ze z kogos sciagasz

Co do ostre czy nieostre to z RAW sobie wyciagniesz jakie chcesz a NeatImage swoja droga cuda potrafi zroic (ale zle sprofilowany i skonfigurowany cuda negatywnie czyni).

Coś już napisał
    Miasto
    LCA

Domyślnie

---
    "Ja robie: tryb M , 1/50 , F4 (czasem inne w zaleznosci od ujecia), lampa zewnetrzna z softboksem i korekta -1/3, iso400 (w ciemnym kosciele 800)"
    ---

Mam pytanie... czego tyczy się korekta -1/3, ekspozycji czy siły błysku? Od paru dni mam 300D i ustawiając w trybie M parametry ekspozycji jak podałeś 1/50 i f4 nie widzę już opcji żadnej korekty (wskaźnik ekspozycji zmienia się jedynie w zależności od ilości światła na - lub na + ale sam nie mogę go już zmieniać... no chyba że operując wartościami przysłony).

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom_s
    Mam pytanie... czego tyczy się korekta -1/3, ekspozycji czy siły błysku?
    Chodzi o siłę błysku (FEC).

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sily blysku. Wole niedoswietlic niz przysmazyc lampa. Z E-TTL II juz sie nie boje i nie robie tej korekty 8) (ostatnio ponad 50 fotek z wystawy na 20D robionej wyciagalem o 1/3 w gore wlasnie przez to ze dalem ta korekte - niepotrzebnie ).

Coś już napisał
    Miasto
    LCA

Domyślnie

dzięki... to jeszcze jedno Narazie mam lampę 380ex i czekam na przesyłkę Omni-Bounce Stofen. Uzywając Stofen'a lampa ponoć musi być odchylona o 45st. w górę. Czy w takim wypadku też potrzebna będzie korekta wielkości błysku? Pytam dlatego bo widzę, że do lampy używasz softboxa czyli błysk jest bezpośrednio na fotografowany obiekt (bez odchylania) czyli trochę inaczej niż ma to miejsce w błysku odbitym używając Stofen'a.
    Ostatnio edytowane przez Tom_s ; 10-04-2005 o 17:03

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom_s
    Narazie mam lampę 380ex i czekam na przesyłkę Omni-Bounce Stofen. Uzywając Stofen'a lampa ponoć musi być odchylona o 45st. w górę. Czy w takim wypadku też potrzebna będzie korekta wielkości błysku?
    Nie trzeba korekty - inaczej sie wtedy swiatlo rozklada i mierzy. Ale ja bym w kosciele nie uzywal Omni-Bounce - za duza przestrzen by uzywac blysku odbitego z lampy ustawionej pod kątem.

Coś już napisał
    Miasto
    LCA

Domyślnie

czyli na sam kościół lepiej ustawić lampę "na wprost" i korektą FEC na -1/3 wartości... dzięki

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Cool

Ja w kościele używam lampy z dyfuzorem stoffena ustawiona na full auto bez korekty, palnik odchylony o 45stopni, body 20D, M 1/60s, przysłona 3 ~ 4. Zdjęcia wychodzą idealnie, rzadko muszę poprawiać EV. polecam
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 09-07-2007 o 11:54

Miasto
    Białystok

Domyślnie

---
    ---

Witam,
    Niedługo będę robić zdjęcia na rodzinnym weselu.
    Sztukę robienia zdjęć mam opanowaną "trochę". (dysponuję mała iloscią czasu - a fotografia to moje hobby)

Mam pytanko:
    jakiego używasz softboxa? - rozmiar, firma?
    czy softbox może zasłaniać "okienko" w lampie - te z dodatkowym doświetleniem do AF.
    rozumiem, że jeśli zasłoni te" okienko" to nie będzie działać asystent AF, ale E-TTL będzie działać? (pomiar światła jest przez obiektyw?)
    domyślam się, że kierujesz lampę na "cel" - młodą parę itd, a nie szukasz miejsca do dobicia światła (kolumna, ściana itd?)
    jeśli skieruję lampę na "cel" to nie będzie widać charakterystycznych odbić od błysku lampy?

350d+T17-50/2.8+580ex

dzięki za odpowiedzi
    Ostatnio edytowane przez wredniaczek ; 08-06-2009 o 14:42 Powód: Automerged Doublepost
    C 350D+ T 17-50 2.8 +SL 580 EX II

Uprawnienia umieszczania postów