Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: Zdjęcia w kościele

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    No dobra, czas reanimować temat!
    Rodzinka poprosiła mnie abym był głównym pstrykaczem na ich ślubie.
    Nie wypadało się nie zgodzić więc się zgodziłem a teraz łapie mnie trema
    Standardowe pytanie, standardowa odpowiedź - znajdziesz ją na poczatku większości poradników "jak pstrykać": jeśli przyjaciel prosi Cię o zrobienie zdjęć na ślubie, a nie masz w tym doświadczenia - odmów, albo stracisz przyjaciela :-/

Sprzęt masz dobry - ja bym stawiał na 24-70, ISO1600, RAW i światło zastane. Ale przede wszystkim dowiedz się dokładnie jak wygląda ceremonia, które momenty są najważniejsze, jak w tych momentach wygląda "układ sił" w kościele (w sensie: gdzie kto stoi). Musisz mieć wszystko zaplanowane, żeby w czasie ślubu nie łazić tu i tam w poszukiwaniu miejsca "skąd by tu pstryknąć". Widziałem kiedyś taki poradnik, z rysunkami, strzałeczkami, typu: "Panna młoda przechodzi tu, ty przejdź z jej lewej strony, bo jak nie to utkniesz za trenem i nie zrobisz momentu, gdy ojciec oddaje ją narzeczonemu".

Poza kościołem już prościej: trzeba być w domu na błogosławieństwie, standardowa fotka "zbiorowa" przed kościołem, powitanie chlebem po ślubie, no i wolna amerykanka na weselu.

Disclaimer: to są porady "erotomana-teoretyka" ;-) zebrane na podstawie tego, co czytałem/widziałem na żywo. Jeden kolega przebąkiwał kiedyś coś o pstrykaniu na jego ślubie, ale odmówiłem, zgodnie z zasadą #1.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Dlatego napisalem RAW. W domyśle: "i NeatImage"

Poza tym będziesz im dawał odbitki, nie będą nad nimi ślęczeć z lupą, ale (w najlepszym razie) powieszą nad łóżkiem. Zrób kilka zdjęć na ISO1600, wywołaj gdzieś do 15x20, pooglądaj z metra - zobaczysz co mam na myśli.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Zgadzam się z tym w 100% ale w tym problem, że odmówić to za bardzo nie mam jak. To biedni ludzie spod Skarżyska, na zawodowca ich nie stać a jak nie ja to ktoś im to jeszcze bardziej spitoli jakąś małpą.
    Sprzęt akurat ma tu niewiele do rzeczy... Nie mając pojęcia o robieniu zdjęć na ślubie nie różnisz się zbytnio od "kogoś z jakąś małpą" - jedyna przewaga, to możliwość zrobienia mniej poruszonych zdjęc (duże ISO, jasny obiektyw).

Domyślnie

Ja tez dopiero zaczynam! Od kilku tygodni mam lustrzanke i szwagier dla odmiany poprosil mnie o zrobienie wesela. W wielu poradnikach powtarza sie takie ustawienie: Aparat na Manual, Czas 1/60 i przyslona 5.6. Pewnie z jakimis niewielkimi odstepstwami, no i lampa oczywiscie!. Zrobilem probe w kosciele na bierzmowaniu kuzynki. Zdjecia wychodza super! Wychodzi dobrze tlo a pierwszy plan jest doswietlony. Jednak jak pokazalem szwagrowi zdjecia, to powiedzial ze sa za ostre i wszystko widac (kazdego piega na nosie) I w poprzednim aparacie (EOS 300 + kitowy 35-80) bylo lepiej, bo "on tak fajnie rozmazywal i nic nie bylo widac") To tyle o ustawieniach aparatu. Do tego jeszcze trzeba w odpowiednim momencie odpowiednio skadrowac, nacisnac spust migawki i efekt prawie napewno murowany!
    Camera Obscura

Miasto
    Zürich

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez mcdenko
    Do tego jeszcze trzeba w odpowiednim momencie odpowiednio skadrowac, nacisnac spust migawki i efekt prawie napewno murowany!
    Ech, ludzie "nic nie kumacie" Zrobienie "zdjęć jak żyleta" jest w tym wszystkim najprostsze - wystarczy odpowiednia ilość $$$ i krótka próba w kościele. Natomiast 99% trudności w takim foceniu to właśnie "w odpowiednim momencie nacisnięcie spustu".

Talking

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ech, ludzie "nic nie kumacie"
    Dlatego na koniec byl usmiech. O to 2x odpowiednio chodzi!
    Camera Obscura

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To ja sie tylko powtorze:

"Ja robie: tryb M , 1/50 , F4 (czasem inne w zaleznosci od ujecia), lampa zewnetrzna z softboksem i korekta -1/3, iso400 (w ciemnym kosciele 800)"

To sie dotyczylo 10D + Tamron 28-75 2.8 i E-TTL z czestym uzywaniem FEL (na twarze) i RAW - to samo radze koledze z 300D .
    Jesli bez lampy to iso1600 i f w granicach 3.2-4, jesli z lampa to 800 i f w granicach 4-5.6 w zaleznosci od ujecia.

Muflon dobrze pisze... momenty sa najwazniejsze, najlepiej sobie poogladac storny znanych i dobrych slubnych fotografow i probowac lapac podobnie - nikt z rodzin sie nie kapnie ze z kogos sciagasz

Co do ostre czy nieostre to z RAW sobie wyciagniesz jakie chcesz a NeatImage swoja droga cuda potrafi zroic (ale zle sprofilowany i skonfigurowany cuda negatywnie czyni).

Coś już napisał
    Miasto
    LCA

Domyślnie

---
    "Ja robie: tryb M , 1/50 , F4 (czasem inne w zaleznosci od ujecia), lampa zewnetrzna z softboksem i korekta -1/3, iso400 (w ciemnym kosciele 800)"
    ---

Mam pytanie... czego tyczy się korekta -1/3, ekspozycji czy siły błysku? Od paru dni mam 300D i ustawiając w trybie M parametry ekspozycji jak podałeś 1/50 i f4 nie widzę już opcji żadnej korekty (wskaźnik ekspozycji zmienia się jedynie w zależności od ilości światła na - lub na + ale sam nie mogę go już zmieniać... no chyba że operując wartościami przysłony).

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom_s
    Mam pytanie... czego tyczy się korekta -1/3, ekspozycji czy siły błysku?
    Chodzi o siłę błysku (FEC).

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sily blysku. Wole niedoswietlic niz przysmazyc lampa. Z E-TTL II juz sie nie boje i nie robie tej korekty 8) (ostatnio ponad 50 fotek z wystawy na 20D robionej wyciagalem o 1/3 w gore wlasnie przez to ze dalem ta korekte - niepotrzebnie ).

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów