Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Wątek: Zdjęcia w kościele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Drabinka wskazuje tylko pomiar swiatla zastangeo, jak jest na + to lampa zadziala - jako fill-flash tylko, czyli tak samo jakbys mial w trybie Av (gdzie tez mierzone jest swiatlo zastane a lampa dziala w trybie fill-flash) - blysnie leciutko doswietlajac pierwszy plan tylko.
    Ale zastanawia mnie dlaczego pytasz... skoro masz 300D i lampe i troche sie bawiles... ustawil ci na + w trybie M ... to dlaczego sam nie wcisnales spustu migawki by samemu sprawdzic czy blysnie? .
    Przeciez sie nie zepsuje ani klatki filmu nie szkoda.
    To nie tak. Właśnie dlatego pytam że nie do końca działa to tak jak mówisz i zastanawiam się od jakiegoś czasu dlaczego. Nie mogę się w dzień dogadać z lampą... a w trybie M czyli tak jak mówisz powinna tylko doświetlić a nie stać się głównym źródłem światła tym czasem bardzo często mam wrażenie że jest inaczej. Środek dnia 2 osoby na tle pokrytego jeszcze śniegiem pola golfowego tryb M podziałka na plusie na twarzach cienie. No to lampa żeby je rozświetlić, klik, błysk...osóbki ślicznie doświetlone ... pola golfowego nie uświadczysz...czarno jak w d......

I teoria jak najbardziej jest mi znana tylko czasami nie bardzo pokrywa mi się z praktyką

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur Lewandowski
    Środek dnia 2 osoby na tle pokrytego jeszcze śniegiem pola golfowego tryb M podziałka na plusie na twarzach cienie. No to lampa żeby je rozświetlić, klik, błysk...osóbki ślicznie doświetlone ... pola golfowego nie uświadczysz...czarno jak w d......
    nic dziwnego.
    skoro pole pokryte bylo sniegiem to w trybie M powinienes zmierzyc swiatlo na snieg i ustawic przynajmniej +1 - 1,5EV zeby go poprawnie naswietlic. dopiero pozniej FEL na twarz. wtedy lapma dobierze sobie moc do poprawnego doswietlenia twarzy i bedziesz mial poprawnie naswietlony 2gi plan jak i doswietlone twarze osob fotografowanych.
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 19-04-2005 o 11:57

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ale zastanawia mnie dlaczego pytasz... skoro masz 300D i lampe i troche sie bawiles... ustawil ci na + w trybie M ... to dlaczego sam nie wcisnales spustu migawki by samemu sprawdzic czy blysnie? .
    Przeciez sie nie zepsuje ani klatki filmu nie szkoda.
    Ano wcisnąłem tyle ze mi to nie pasowalo z tym co mowiles wiec zapytalem.
    I jeszcze jedno jak drabinka w M jest na - to znaczy ze lampa wygeneruje blysk jako głowne źródło światla a jak + to doswietlenie dobrze mysle ?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jesli na plus to z zasady doswietla... Ale w praktyce to pomiar zastanego, wiec "po prawej" juz masz za duzo swiatla Trzymaj sie lepiej blisko srodka
    ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Środek dnia 2 osoby na tle pokrytego jeszcze śniegiem pola golfowego tryb M podziałka na plusie na twarzach cienie. No to lampa żeby je rozświetlić, klik, błysk...osóbki ślicznie doświetlone ... pola golfowego nie uświadczysz...czarno jak w d......

I teoria jak najbardziej jest mi znana tylko czasami nie bardzo pokrywa mi się z praktyką
    Dominique ci swietnie opisal... caly kruczek ukryl sie w sniegu - musisz popraktykowac teorie focenia na sniegu ktora ci Dominique w skrocie wylozyl

Cytat Zamieszczone przez ted220
    I jeszcze jedno jak drabinka w M jest na - to znaczy ze lampa wygeneruje blysk jako głowne źródło światla a jak + to doswietlenie dobrze mysle ?
    Ogolnie tak, tylko widocznosc efektu i uzycia lampy blyskowej bedzie rozna... im bardziej drabinke masz na - tym bardziej bedzie widoczna lampa blyskowa, ale np przy -1 jeszcze nie nazwalbym jej "glowne zrodlo swiatla". Podobnie na + ... od +1 wzwyz lampy moze byc wcale nie widac, co najwyzej odblask od makijazu czy w oczach blysk

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

A wracajac do tematu. Co prawda nikt mnie jeszcze nie poprosil o focenie na slubie, ale gdyby tak sie stalo to mysle, ze wybral bym sie w ktoras sobote do kosciola i zrobil testowo pare slubow, w koncu czlowiek uczy sie na bledach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    A wracajac do tematu. Co prawda nikt mnie jeszcze nie poprosil o focenie na slubie, ale gdyby tak sie stalo to mysle, ze wybral bym sie w ktoras sobote do kosciola i zrobil testowo pare slubow, w koncu czlowiek uczy sie na bledach.
    Właśnie w mijający weekend miałem okazję poćwiczyć sobie na ślubie kuzynki. Zupełny luz i bez zobowiązań. I muszę powiedzieć że zastosowłem się do kilku porad i pierwszy raz jestem zadowolony z 95% zdjęć. Oczywiście to nie mnie się one mają podobać ale jak na początek jest super.
    Złapałem się też na kilku błędach. Robiąc zdjęcia wewnątrz byłem tak "zafotografowany" że wychodząc na zewnątrz przestawiłem wszystko poza ISO i kilka zdjęć na słońcu przy 1600 nie miało praw wyjść :P Ktoś zaraz zapyta czemu 1600 Bo testowałem 200mm z dużej odległości bez lamy i te zdjęcia podobają mi się najbardziej (zaskoczyły mnie minimalne szumy). Reasumując: jeszcze nie odważył bym się robić komuś pamiątkę na lata jako jedyny fotograf

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Talking

Bo testowałem 200mm z dużej odległości bez lamy
    Bylem niedawno w zoo i probuje sobie wlasnie wyobrazic to co napisales (mialem 200mm i byly tam lamy)

Domyślnie

Każdy się może przejęzyczyć :P

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Artur mam prosbe czy moglbys przeslac mi na priv kilka zdjec wykonanych w kosciele wlasnie 70-200 f/4 bylbym bardzo wdzieczny.Chcialbym zobaczyc jak one wyszly(wole widziec niz wierzyc na slowo)
    Pozdrawiam

aha jesli mozna prosilbym tutaj
    darek_rom@wp.pl

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów