Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: Zdjęcia w kościele

Coś już napisał
    Miasto
    LCA

Domyślnie

dzięki... to jeszcze jedno Narazie mam lampę 380ex i czekam na przesyłkę Omni-Bounce Stofen. Uzywając Stofen'a lampa ponoć musi być odchylona o 45st. w górę. Czy w takim wypadku też potrzebna będzie korekta wielkości błysku? Pytam dlatego bo widzę, że do lampy używasz softboxa czyli błysk jest bezpośrednio na fotografowany obiekt (bez odchylania) czyli trochę inaczej niż ma to miejsce w błysku odbitym używając Stofen'a.
    Ostatnio edytowane przez Tom_s ; 10-04-2005 o 17:03

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom_s
    Narazie mam lampę 380ex i czekam na przesyłkę Omni-Bounce Stofen. Uzywając Stofen'a lampa ponoć musi być odchylona o 45st. w górę. Czy w takim wypadku też potrzebna będzie korekta wielkości błysku?
    Nie trzeba korekty - inaczej sie wtedy swiatlo rozklada i mierzy. Ale ja bym w kosciele nie uzywal Omni-Bounce - za duza przestrzen by uzywac blysku odbitego z lampy ustawionej pod kątem.

Coś już napisał
    Miasto
    LCA

Domyślnie

czyli na sam kościół lepiej ustawić lampę "na wprost" i korektą FEC na -1/3 wartości... dzięki

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom_s
    czyli na sam kościół lepiej ustawić lampę "na wprost" i korektą FEC na -1/3 wartości... dzięki

No tak... ale bez softboxa kiepsko wyjdzie - blade twarze, ostre cienie, ryzyko czerwonych oczu . Juz lepiej poprobuj z tym Omnibouncem - lepszy rydz niz nic 8)

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    No tak... ale bez softboxa kiepsko wyjdzie -....... Juz lepiej poprobuj z tym Omnibouncem -
    a co to : sortbox i omnibounc - wytłumaszy mi ktoś, z góry wielkie dzięki !
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marfackib
    a co to : sortbox i omnibounc - wytłumaszy mi ktoś, z góry wielkie dzięki !
    Szukaj tutaj => Lumiquest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcdenko
    Ja tez dopiero zaczynam! Od kilku tygodni mam lustrzanke i szwagier dla odmiany poprosil mnie o zrobienie wesela. W wielu poradnikach powtarza sie takie ustawienie: Aparat na Manual, Czas 1/60 i przyslona 5.6. Pewnie z jakimis niewielkimi odstepstwami, no i lampa oczywiscie!. Zrobilem probe w kosciele na bierzmowaniu kuzynki. Zdjecia wychodza super! Wychodzi dobrze tlo a pierwszy plan jest doswietlony. Jednak jak pokazalem szwagrowi zdjecia, to powiedzial ze sa za ostre i wszystko widac (kazdego piega na nosie) I w poprzednim aparacie (EOS 300 + kitowy 35-80) bylo lepiej, bo "on tak fajnie rozmazywal i nic nie bylo widac") To tyle o ustawieniach aparatu. Do tego jeszcze trzeba w odpowiednim momencie odpowiednio skadrowac, nacisnac spust migawki i efekt prawie napewno murowany!
    Jeśli jeszcze podasz ISO przy jakim robiłeś to będę wdzięczny. A tak na marginesie co do ostrości to to samo usłyszałem od żony jak przesiadłem się z kita na L-kę "tylko żadnych zdjęć w moim kieruku" czyli nie jestem sam

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jesli masz lampe w trybie E-TTL (a podejrzewam ze tak) to tak.

Ogolnie rzecz biorac tryb M z lampa wyglada tak ze ty nastawiasz sobie parametry jakie chcesz a aparat potem mierzy i tyle swiatla ile mu brakuje do poprawnego naswietlenia bierze sobie z lampy... oczywiscie w granicach rozsadku (1/1000 i f 16 w kosciele to chyba nawet 580tce mocy by zabraklo - no moze na pare cm by wystarczylo ).
    Vitez mam wielką prośbe mógłbyś to wyjasnić bo nie bardzo rozumiem wlaśnie tryb M z lampa . Co wskazuje drabinka? Dzis sie troche bawilem i ustawilem np. 1/60 i 5,6 a drabinka na przyklad + 1/3 pokazuje to znaczy ze uwzgednia lampe czy nie ? Bo zgodnie z tym co wczesniej mowiles powinna wogole nie zadzialac jak jest na + - tak to zrozumialem.
    aparat 300D + sigma DG Super

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ted220
    Vitez mam wielką prośbe mógłbyś to wyjasnić bo nie bardzo rozumiem wlaśnie tryb M z lampa . Co wskazuje drabinka? Dzis sie troche bawilem i ustawilem np. 1/60 i 5,6 a drabinka na przyklad + 1/3 pokazuje to znaczy ze uwzgednia lampe czy nie ? Bo zgodnie z tym co wczesniej mowiles powinna wogole nie zadzialac jak jest na + - tak to zrozumialem.
    +Sam chętnie posłucham Bo co do minusa to nie mam wątpliwości ale ten + jest zastanawiający. A najciekawsze że nigdy się nad tym nie zastanawiałem

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ted220
    Drabinka wskazuje tylko pomiar swiatla zastangeo, jak jest na + to lampa zadziala - jako fill-flash tylko, czyli tak samo jakbys mial w trybie Av (gdzie tez mierzone jest swiatlo zastane a lampa dziala w trybie fill-flash) - blysnie leciutko doswietlajac pierwszy plan tylko.
    Ale zastanawia mnie dlaczego pytasz... skoro masz 300D i lampe i troche sie bawiles... ustawil ci na + w trybie M ... to dlaczego sam nie wcisnales spustu migawki by samemu sprawdzic czy blysnie? .
    Przeciez sie nie zepsuje ani klatki filmu nie szkoda.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów