Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: Zdjęcia w kościele

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Drabinka wskazuje tylko pomiar swiatla zastangeo, jak jest na + to lampa zadziala - jako fill-flash tylko, czyli tak samo jakbys mial w trybie Av (gdzie tez mierzone jest swiatlo zastane a lampa dziala w trybie fill-flash) - blysnie leciutko doswietlajac pierwszy plan tylko.
    Ale zastanawia mnie dlaczego pytasz... skoro masz 300D i lampe i troche sie bawiles... ustawil ci na + w trybie M ... to dlaczego sam nie wcisnales spustu migawki by samemu sprawdzic czy blysnie? .
    Przeciez sie nie zepsuje ani klatki filmu nie szkoda.
    To nie tak. Właśnie dlatego pytam że nie do końca działa to tak jak mówisz i zastanawiam się od jakiegoś czasu dlaczego. Nie mogę się w dzień dogadać z lampą... a w trybie M czyli tak jak mówisz powinna tylko doświetlić a nie stać się głównym źródłem światła tym czasem bardzo często mam wrażenie że jest inaczej. Środek dnia 2 osoby na tle pokrytego jeszcze śniegiem pola golfowego tryb M podziałka na plusie na twarzach cienie. No to lampa żeby je rozświetlić, klik, błysk...osóbki ślicznie doświetlone ... pola golfowego nie uświadczysz...czarno jak w d......

I teoria jak najbardziej jest mi znana tylko czasami nie bardzo pokrywa mi się z praktyką

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur Lewandowski
    Środek dnia 2 osoby na tle pokrytego jeszcze śniegiem pola golfowego tryb M podziałka na plusie na twarzach cienie. No to lampa żeby je rozświetlić, klik, błysk...osóbki ślicznie doświetlone ... pola golfowego nie uświadczysz...czarno jak w d......
    nic dziwnego.
    skoro pole pokryte bylo sniegiem to w trybie M powinienes zmierzyc swiatlo na snieg i ustawic przynajmniej +1 - 1,5EV zeby go poprawnie naswietlic. dopiero pozniej FEL na twarz. wtedy lapma dobierze sobie moc do poprawnego doswietlenia twarzy i bedziesz mial poprawnie naswietlony 2gi plan jak i doswietlone twarze osob fotografowanych.
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 19-04-2005 o 11:57

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur Lewandowski
    Środek dnia 2 osoby na tle pokrytego jeszcze śniegiem pola golfowego tryb M podziałka na plusie na twarzach cienie. No to lampa żeby je rozświetlić, klik, błysk...osóbki ślicznie doświetlone ... pola golfowego nie uświadczysz...czarno jak w d......

I teoria jak najbardziej jest mi znana tylko czasami nie bardzo pokrywa mi się z praktyką
    Dominique ci swietnie opisal... caly kruczek ukryl sie w sniegu - musisz popraktykowac teorie focenia na sniegu ktora ci Dominique w skrocie wylozyl

Cytat Zamieszczone przez ted220
    I jeszcze jedno jak drabinka w M jest na - to znaczy ze lampa wygeneruje blysk jako głowne źródło światla a jak + to doswietlenie dobrze mysle ?
    Ogolnie tak, tylko widocznosc efektu i uzycia lampy blyskowej bedzie rozna... im bardziej drabinke masz na - tym bardziej bedzie widoczna lampa blyskowa, ale np przy -1 jeszcze nie nazwalbym jej "glowne zrodlo swiatla". Podobnie na + ... od +1 wzwyz lampy moze byc wcale nie widac, co najwyzej odblask od makijazu czy w oczach blysk

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ale zastanawia mnie dlaczego pytasz... skoro masz 300D i lampe i troche sie bawiles... ustawil ci na + w trybie M ... to dlaczego sam nie wcisnales spustu migawki by samemu sprawdzic czy blysnie? .
    Przeciez sie nie zepsuje ani klatki filmu nie szkoda.
    Ano wcisnąłem tyle ze mi to nie pasowalo z tym co mowiles wiec zapytalem.
    I jeszcze jedno jak drabinka w M jest na - to znaczy ze lampa wygeneruje blysk jako głowne źródło światla a jak + to doswietlenie dobrze mysle ?

Coś już napisał Awatar jacech1
    Miasto
    Przemków

Domyślnie

Na wstepie witam jako nowy :wink:
    Sporo pstrykałem w kościele wcześniej eos 50 obecnie 300d/ i ...
    głównie 1/45 jak z IS to czasem i 1/20 no i oczywiście lampa 380ex
    Oczywiście to w przewadze jednak wszystko w rękach swiatła zastanego i czasem trzeba 1/60 i więcej. Kościół, w którym głównie robie jest jasny i nie mam problemów z dalszym planem.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    No dobra, czas reanimować temat!
    Rodzinka poprosiła mnie abym był głównym pstrykaczem na ich ślubie.
    Nie wypadało się nie zgodzić więc się zgodziłem a teraz łapie mnie trema
    Standardowe pytanie, standardowa odpowiedź - znajdziesz ją na poczatku większości poradników "jak pstrykać": jeśli przyjaciel prosi Cię o zrobienie zdjęć na ślubie, a nie masz w tym doświadczenia - odmów, albo stracisz przyjaciela :-/

Sprzęt masz dobry - ja bym stawiał na 24-70, ISO1600, RAW i światło zastane. Ale przede wszystkim dowiedz się dokładnie jak wygląda ceremonia, które momenty są najważniejsze, jak w tych momentach wygląda "układ sił" w kościele (w sensie: gdzie kto stoi). Musisz mieć wszystko zaplanowane, żeby w czasie ślubu nie łazić tu i tam w poszukiwaniu miejsca "skąd by tu pstryknąć". Widziałem kiedyś taki poradnik, z rysunkami, strzałeczkami, typu: "Panna młoda przechodzi tu, ty przejdź z jej lewej strony, bo jak nie to utkniesz za trenem i nie zrobisz momentu, gdy ojciec oddaje ją narzeczonemu".

Poza kościołem już prościej: trzeba być w domu na błogosławieństwie, standardowa fotka "zbiorowa" przed kościołem, powitanie chlebem po ślubie, no i wolna amerykanka na weselu.

Disclaimer: to są porady "erotomana-teoretyka" ;-) zebrane na podstawie tego, co czytałem/widziałem na żywo. Jeden kolega przebąkiwał kiedyś coś o pstrykaniu na jego ślubie, ale odmówiłem, zgodnie z zasadą #1.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Zgadzam się z tym w 100% ale w tym problem, że odmówić to za bardzo nie mam jak. To biedni ludzie spod Skarżyska, na zawodowca ich nie stać a jak nie ja to ktoś im to jeszcze bardziej spitoli jakąś małpą.
    Sprzęt akurat ma tu niewiele do rzeczy... Nie mając pojęcia o robieniu zdjęć na ślubie nie różnisz się zbytnio od "kogoś z jakąś małpą" - jedyna przewaga, to możliwość zrobienia mniej poruszonych zdjęc (duże ISO, jasny obiektyw).

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

a masz juz jakies doswiadczenie w tym temacie?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mam nadzieje iz poinformowales o tym pare mloda? Musza sie liczyc z tym ze cos moze nie wyjsc.. i nie to zebym watpil w twoje umiejetnosci

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Dlatego napisalem RAW. W domyśle: "i NeatImage"

Poza tym będziesz im dawał odbitki, nie będą nad nimi ślęczeć z lupą, ale (w najlepszym razie) powieszą nad łóżkiem. Zrób kilka zdjęć na ISO1600, wywołaj gdzieś do 15x20, pooglądaj z metra - zobaczysz co mam na myśli.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów