"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
mysle, ze w tym przypadku patrzysz mocno z punktu widzenia uzytkownika Canona. na moje oko zaawansowanych amatorow bardziej jarac bedzie Anti-Shake a mniej plakac beda nad istnieniem niezbyt tanich obiektywow. Sonolta to nie jest system, ktory kupuje sie dla super-szybkiego AF - powiedzmy to sobie odwaznie![]()
Powiem tak, brak taniego SSM'a odstrasza jak najbardziej amatorów tegoż SSM'ajak i amatorów malkontentów lubiących bardziej ponarzekać sobie, niż fotografować. Na KKM jest paru takich, ale z tego co wiem to w akcie desperacji i rozpaczy, wkrótce staną się posiadaczami Canon'ów.
AS/SSS czy jak on teraz się tam zwie, to bardzo fajna sprawa, niektórzy się wręcz od tego uzależnili. A co do samego płakania, tudzież jarania się, to ASem owszem wielu się jara, ale po okresie fascynacji tym że, szybko zaczynają płakać nad mizerną dostępnością szkieł i ich cenami.
A co do AF'a to Ci którzy szukają szybkiego AF'a, to w lustrzankach cyfrowych KonicaMinolta, jak i SONY A100 go nie zanjdą, mimo że A100 i tak ma lepszy motorek niż Dynax 7D i Dynax 5D.
A tylko zaznaczę że np. w takim Dynax9 to niewiele mogę zarzucić AF-owi.![]()
Zazwyczaj używam Dynax 7D i Dynax 9, nie mam tego problemu, bo wiem na co mogę sobie pozwolić w jednym i drugim sprzęcie. A zgłębienie tej "tajemnej" wiedzy jest w zasięgu możliwości średnio rozgarniętego przedszkolaka, więc nie stanowi chyba problemu. A jak komuś AS przeszkadza, to zawsze może go wyłączyćtak samo jak np. IS w 70-200/2.8 L IS.
Zresztą to dość bzdurne rozważania, podobnie można dywagować na temat równoczesnego używania 70-200/2.8 L IS i w drugim aparacie 70-200/2.8 L bez SI.
nie tylkochoć w jakimś stopniu cyfrowe
![]()