Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Czyszczenie filtrów

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ponieważ akurat dziś (a raczej już wczoraj) przyszedł czas na przetarcie moich filtrów, podepnę się pod wątek z pytaniem. Jak dobrze da się filtr (w moim przypadku UVki i polar B+W) doczyścić?
    Do czyszczenia zabrałem się w świele punktowej lampki na ciemnym tle, co znakomicie uwypukla ewentualne smugi oraz pewną ilość malutkich drobinek kurzu. Część z tych drobinek poddaje się gruszce/pędzelkowi, zdecydowana większość jednak zostaje na swoich miejscach. Zastosowanie techniki chuch(TM) usuwa z kolei większość plamek, ale... w ich miejsce pojawiają się kolejne pozostawione przez ściereczkę (nowiutką, żeby nie było, że ją w kieszeni trzymałem, próbowałem zresztą kilku, w tym Kodaka i B+W), z których część da się zdmuchnąć, a część pozostaje. Delikatna polerka na sucho znów trochę pomaga, ale wprowadza też parę nowych drobinek. I tak można pewnie do końca świata. Czy zatem możliwe jest w ogóle doprowadzenie filtra do idealnej czystości pod światło?
    Jeśli chodzi o smugi (np. od paluchów) to zauważyłem, że z UV MRC schodzą w mgnieniu oka, z polarem jednak już tak łatwo nie jest. Poza tym, co mnie mocno zaskoczyło, patrząc przez polara na światło widać kilkumilimetrowe rysy na całym obwodzie filtra (mniej więcej pod kątem 45 do stycznej do pierścienia). Czy to dla tego filtra normalne?
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Jeżeli chodzi o czyszczenie filtrów to mogę polecić czyszczenie w myjce ultradźwiękowej. Zabieg taki wykonują salony optyczne VisionExpress (przynajmniej te większe). Z niedowierzaniem przyjąłem informację iż usługa ta jest bezpłatna. Sprawdziłem osobiście i jest to jak najbardziej zgodne z prawdą. Oddałem filtry, zaczekałem 30 minut i odebrałem czyste. Całkowity koszt usługi bez względu na ilość oddanych filtrów wynosi 0 zł (zero złotych), zaznaczam iż absolutnie nie ma znaczenia czy ktoś kiedyś robił zakupy w VE czy też nie.

Jeżeli chodzi o jakość usługi muszę przyznać iż czyszczenie wykonali solidnie. Z informacji które uzyskałem wynikało iż najpierw filtry czyszczone były w myjce ultradźwiękowej a następnie myte specjalnymi płynami do czyszczenia bardzo delikatnych powłok optycznych. Filtry otrzymałem czyste, bez pyłków, smug czy odcisków palców. Nie stwierdziłem także żadnych uszkodzeń powłok (rysy, wytarcia itp.).

Jestem naprawdę pełen podziwu dla firmy VE. Nigdy bym nie przypuszczał iż w dzisiejszych czasam można otrzymać jeszcze coś za darmo i to w dobrej jakości.
    EOS + Speedlite

Coś już napisał

Domyślnie czyszczenie filtra uv!

Witam!
    Na początku, jesli umiesciłe wątek w złym dziale, to prosze o przeniesienie!
    Tak jak w tytule. Pozstanowiłe dzisiaj wyczyścic mój filtr uv Hoya green, zeby to zrobić dokladnie, to rozebralem go na elementy. Czyszczenie powiodło się super, tylko teraz nie jestem pewien czy szkiełko filtra nie obróciłem przypadkiem stronami. Czy ma to jakies znaczenie? wiem ze lepsze filtry naniesione mają powłoki obustronnie. Pozdrawiam i prosze o radę

Coś już napisał Awatar michaelx

Domyślnie

Mój z przodu bardziej się mieni niż z tyłu więc może po tym rozpoznasz która to strona
    W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywać

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów