Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Czyszczenie filtrów

Coś już napisał Awatar michaelx

Domyślnie

..a Ja latam do Vision Expresu i prosze o kąpiel ultradźwiękową, nigdy jeszcze mi nie odmówiono i wciąż mam czyste filtry ;-)
    W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywać

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaelx Zobacz posta
    ..a Ja latam do Vision Expresu i prosze o kąpiel ultradźwiękową, nigdy jeszcze mi nie odmówiono i wciąż mam czyste filtry ;-)
    Ile płacisz za tą usługę?
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Najlepszym środkiem czyszczącym jest tzw. chuch. Plus oczywiście np chusteczki jednorazowe.

Chuchać aż do skutku.
    Probowalem i nic nie dawalo... Sprobuje jeszcze ludwika jak wroce do Polski spowrotem (tutaj nie ma ;-) ) a jak nie to myjka ultradzwiekowa wydaje sie chyba niezlym pomyslem...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Ja ze swojej strony jak najbardziej polecam chusteczki Olympusa. Dokładna nazwa to "Lens Cleaning Tissues". Są to chusteczki do czyszczenia optyki (w tym oczywiście filtrów) na sucho. Nie powodują uszkodzenai powłok. Rewelacyjnie usuwają wszelkie zanieczyszczenia oraz nie pozostawiają żadnych pyłków czy innych paprochów. Opakowanie zawiera 100 sztuk o wymiarach 7.5 cm. x 12.5 cm. Koszt 10-15 zł.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Ja ze swojej strony jak najbardziej polecam chusteczki Olympusa. Dokładna nazwa to "Lens Cleaning Tissues". Są to chusteczki do czyszczenia optyki (w tym oczywiście filtrów) na sucho. Nie powodują uszkodzenai powłok. Rewelacyjnie usuwają wszelkie zanieczyszczenia oraz nie pozostawiają żadnych pyłków czy innych paprochów. Opakowanie zawiera 100 sztuk o wymiarach 7.5 cm. x 12.5 cm. Koszt 10-15 zł.
    To może napisz jeszcze gdzie to można kupić i będzie ok.

Miasto
    SK

Domyślnie

Jeżeli chodzi o chusteczki Olympusa to są one niestety dosyć trudno dostępne. Można je nabyć w sieci sklepów FotoJoker, przeważnie na zamówienie (przynajmniej w woj. śląskim).

Bliźniaczym produktem są chusteczki (w zasadzie bibułki) firmy Matin. Skład materiału dokładnie taki sam jak w chusteczkach Olympusa. Wymiary chusteczek Matin-a : 7.7 cm. x 14 cm., ilość w paczce 70 sztuk. Cena ok. 7.00 zł., czyli praktycznie wychodzi na to samo.

Ich dostępność jest lepsza, można je nabyć choćby na stronie : http://www.systembank.pl/?lang=pl , środki czyszczące -> bibułki czyszczące Matin
    Ostatnio edytowane przez axk ; 21-04-2008 o 22:50
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaelx Zobacz posta
    ale chyba 'paluchy' od tego nie schodzą?..

swego czasu widziałem urządzonko do czyszczenia mikrofalowego w sklepie.. tchibo

[tak, to tchibo od kawy, mają takie sklepy z pierdołami]

in film we trust

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Chuch plus mikrowłókno,w ciezkich przypadkach Ludwik.Mam dosc duzo szkieł.[Nie ,nie w stopce a w realu]uzywam w wiekszosci filtrow,no i czesto czyszczę.wiem mozna nie,ale lubie czyste szkla [taka przypadłośc].Troche nie rozumiem opinii ze trudno oczyscic polar Hoya itp.Jakis dziwny jestem

Coś już napisał Awatar michaelx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Ile płacisz za tą usługę?
    Mam od nich kilka par okularów i nigdy nie wzieli ode mnie złamanego grosza za dodatkowe czyszczenie filtra ale byłem też w Poznańskim VE i pomimo tego że nie znali mnie również raz wykąpali mi filtr i również za free.. Myślę że wystarczy poprosić..
    Co do paluchów, Ekstremalne paluchy pewnie nie ale po kąpieli szkło jest przecierane specjalną irchą aż do suchego, (myślę że to dwa nieodzowne elementy czyszczenia ultradźwiękami) i wtedy jest jak ok
    Ostatnio edytowane przez michaelx ; 24-04-2008 o 11:02
    W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywać

Miasto
    SK

Domyślnie

Jeżeli chwalisz tego rodzaj sposób czyszczenia filtrów (chodzi o kąpiel ultradźwiękową w VE) i do tego usługa ta jest darmowa to myślę iż warto ją sprawdzić.
    EOS + Speedlite

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów