Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: jak wykorzystać nowe szkło?

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Każdy zakres ogniskowych ma swoje zastosowania, wszystko zależy co się najbardziej lubi fotografować. Dla moich upodobań najczęściej uzywanymi szkłami są Tamron 28-75 choć po kupnie 24-105 żadziej, Canon 100/2.8 Macro i 17-40/4L ale portretówka to zawsze 85/1.8.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Przy skromnych funduszach nastolatka Kita używam do wszelakich zastosowań, 50 mm 1.8 do portretów. To by było na tyle Ja przeżyłem szok jak podpiąłem 50 mm do swojej 350 i tak się zastanawiałem, co by było gdybym zakupił sobie jakieś szkło z wyższej półki
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Ja bym chcial zwrocic uwage na pewien szczegol, a mianowicie na to, ze powinno sie kupowac szkla do konkretnych zastosowan a nie szukac zastosowan dla kupionych szkiel

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tyż prawda.
    Wcześniej jednak miałem 55-200, użyłem tego badziewia tylko kilka razy (na zawodach jeździeckich, takie miało być przeznaczenie - sport, udomowiona przyroda typu kaczki w parku, może i "dziewczynki" w bloku naprzeciwko hehe), po obejrzeniu efektów zniechęcenie wzięło górę. A "L" 70-200 to inny świat w który dopiero włażę.
    Ostatnio edytowane przez Paprochwbody ; 20-10-2006 o 21:58
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paprochwbody Zobacz posta
    Tyż prawda.
    Wcześniej jednak miałem 55-200, użyłem tego badziewia tylko kilka razy (na zawodach jeździeckich), zniechęcenie wzięło górę. A "L" 70-200 to inny świat.
    No ale Ty przynajmniej wiedziales czego chcesz i doc czego ten 70-200 bedzie Ci sluzyl
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 20-10-2006 o 22:02

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    No ale Ty przynajmniej wiedziales czego chcesz i doc czego ten 70-200 bedzie Ci sluzyl
    mam wrażenie że implikujesz mi coś niezgodnego z moim odczuciem, ale mogę (mam nadzieję ) sie mylić w zrozumieniu tekstu czytanego.
    Jesli jednak nie, to sens watku był taki, że pracując przez dłuższy czas na jednym zakresie ogniskowej, nabywa sie pewnego rodzaju charakterystycznego dla tegoż zakresu postrzegania rzeczywistości i zmiana szkła pociąga za sobą uczenie się lub przyzwyczajanie sie do nowych obrazów, odkrywania na nowo prspektywy i szerokości kadru a nie szukania sensu nabycia takiego czy innego szkła.
    Wątek jest z natury w charaktzrze lekko żartobliwym,

pozdrawiam

Piszczał
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Naprawde Cie podziwiam jak mogles caly czas foci z 70-200 i nie zapragnac czegos szerszego. Przeciez 70mm po cropie to jest jakies ~110mm a to juz jest dosc wasko. Nie miales nigdy potrzeby wykonac zdjecia w pomieszczeniu, grupce osob, ze o jakims widoczku nie wpomne? :-) Poza tym KIT poza swoja plastikowoscia nie jest taki zly. Da sie tym zdjecia robic i nie ma sie czego wstydzic, ze sie z niego korzysta

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Naprawde Cie podziwiam jak mogles caly czas foci z 70-200 i nie zapragnac czegos szerszego.
    alez pragnąłem szerszego :-)
    praktycznie kita używałem do ślubów we wnętrzach, ale plener to juz 50-ka i przede wszystkim 70-200, ostatnie pejzaże które robiłem, to byłu przed cyfrą na slajdzie i na 50-ce, czyli w sumie takie zdjęcia z zacięciem art wykonywałem własnie albo 50-ką albo w większości 70-200 i ostatnio biometarem 80 na psixie (widać na Fototoku) , brakowało mi szerokiego którym chciałoby sie robić, teraz juz to sie zmieniło w sensie technicznym, teraz lekkia zmiana mentalna.
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Każdy zakres ogniskowych ma swoje zastosowania, wszystko zależy co się najbardziej lubi fotografować. Dla moich upodobań najczęściej uzywanymi szkłami są Tamron 28-75 choć po kupnie 24-105 rzadziej, Canon 100/2.8 Macro i 17-40/4L ale portretówka to zawsze 85/1.8.
    Całkowicie sie zgadzam - co najbardziej lubisz czesto rowna sie do czego potrzebujesz (choc nie zawsze)
    ja właśnie planuje zakup 24-105 pomimo posiadania tamrona (którego raczej nie sprzedam-bedzie czekał na ciemniejsze miejsca albo mniejszą GO)
    mój tammy jest fajny ale 24-105 bedzie dłuższy a na cropie to prawie 170mm a f4 na zewnątrz (czytaj spacery z pędrakiem i rodzicielką) taki zakres jak znalazł

a 17-40 to na razie nie mam w planach ($$) moze kiedys ale nie odczuwam braku szerokiego - mam kita i do landszaftów ktore robie teściom na wsi wystarczy -- dla nich to sa mega super zdjecia ;-)
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

hmm.. nie obczajam waszych zwyczajow u mnie ogniskowe praktycznie koncza sie na 50mm a najczesciej na 35mm. zakresu 50-75 uzywam w zasadzie tylko do zdjec ludzi. w terenie przede wszystkim ultra-szeroki ze zmiana na Tamrona jak przychodzi do czegos wezszego (np. w lesie).

a 200mm? to do astrofotografii bedzie, nie? :-)

zmiane przyzwyczajen ze wzgledu na zmiane szkla mialem w chwili zakupu ultra-szerokiego. nagle okazalo sie, ze wycinanie kadrow pionowych (bardzo lubie takie w krajobrazie) robi sie bez sensu i ze mozna wreszcie uczciwie robic w poziomie. widze to teraz po moich selekcjach fot do portfolio - od grudnia liczywszy mam ogromna przewage landszaftow w poziomie nad pionowymi. wczesniej bylo dokladnie odwrotnie
    www albo tez flickr

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów