Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: wymiar 10x15

Bywalec Awatar bartolomic
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie wymiar 10x15

Hej, naczytalem sie o obrobce RAW i mam taki metlik, ze az boje sie tego ruszac... nie mam zielonego pojecia jak co poprzestawiac, zeby bylo dobrze.. moze kiedys dojde do tego.

Mam pytanie ad zmiejszania rozmiarow zdjecia.. bo wymyslilem kilka sposobow - ktory zagwarantuje najlepszy rezultat:

1. W PS od razu wpisac wymiar zdjęcia i zapisać to w .jpg
    2. Wywołać raw do domyślnej wielkości dla 30d w .jpg a następnie interpolować co 10% do pożądanej wielkości w dół
    3. Wywołać raw do domyślnej wielkości dla 30d w .tiff a następnie interpolować co 10% do pożądanej wielkości w dół i zapisać w .jpg

No a może inaczej się jeszcze da?
    40D, 70-200L /f4; 17-40L /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Wcisnij C u gory wpisz 15cm x 10 cm 240/300dpi ile tam chcesz, kropnij zdjecie, wyostrz troszke i juz. Prosciej sie nie da

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ok spoko.. juz to opanowalem.. a czy jak wywolujecie raw do .jpg do przegladania na kompie, to zostaiwacie domyslna rodzielczosc czy zmieniacie ja w polu size?? kiedy bede mial wiekszy plik to zostanie troche zapasu zeby cropa zrobic ale z drugiej strony kiedy nie chce nic przycinac, nie potrzebuje takich duzych plikow do przegladania na ekranie.. zwlaszcza ze np. na tapetke nie da sie ich wstawic..

i ostatnie:

czy wywolujac zdjecie na papierze 10x15 z pliku 2336x3505 bedzie gorsza jakosc niz np. z 1024x1536??

Tzn. nie chodzi mi tu o liczby ale o zasade, ze nie moze byc za duza rodzielczosc do za malego roziaru papieru bo wyjda schodki itp, czy mam racje??
    40D, 70-200L /f4; 17-40L /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

W GW fotoedytorzy robią tak: wrzucają jpg do photoshopa, zmnieją rozmiar pliku do takiego, w jakim ma być wydrukowany, a następnie wybierają w filtrach wzmocnienie i coś tam ustawiają, ale nie powiem ci co, bo samemu nie udało mi się tego rozkminić jeszcze
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale ja bym nie chcial miec w albumie takich zdjec jak oni w gazecie.. co innego fotka na 3 min do zalookania i do kosza a co innego cos co ma zostac na dluzej i ma byc dopracowane do prefekcji (oni nie maja czasu na interpolacje)

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

300 dpi w formacie docelowym
    jak bedzie wiecej to tylko wiecej zajmuje, lepiej nie bedzie bo laby i tak naswietlaja 300 dpi
    a jak dasz np 640x480 to na 10x15 bedzie widac te "schodki"
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek Zobacz posta
    300 dpi w formacie docelowym
    jak bedzie wiecej to tylko wiecej zajmuje, lepiej nie bedzie bo laby i tak naswietlaja 300 dpi
    a jak dasz np 640x480 to na 10x15 bedzie widac te "schodki"
    mnie w labie prosili o 400dpi bo inaczej ciut obcinaja, ale sam za bardzo nie wiem o co chodzi ale nie zmniejszam zdjecia zgodnie z ich radą (zmniejszanie to chyba daje tylko to,że masz mniejszy plik- przydatne przy wysyłaniu fotek do labów internetowych)

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartolomic Zobacz posta
    1. W PS od razu wpisac wymiar zdjęcia i zapisać to w .jpg
    2. Wywołać raw do domyślnej wielkości dla 30d w .jpg a następnie interpolować co 10% do pożądanej wielkości w dół
    3. Wywołać raw do domyślnej wielkości dla 30d w .tiff a następnie interpolować co 10% do pożądanej wielkości w dół i zapisać w .jpg:
    Jeśli masz plik RAW to pierw musisz go wywołać, ja obecnie używam do tego Camera Raw i jeśli bardzo mi zależy na jakości to RAWu zapisuje do TIFa. Robie to z dwóch powodów... 1. algorytm wyostrzania w CR działa kiepsko, bo wyostrza wszystko z ziarnem (szumem) włącznie. Wyostrzam wsadowo w PSie. 2. TIF daje dużo większe możliwosci edycyjne niż JPG, dlatego gdy w przyszłości będziesz chciał w tym pliku pogrzebać to użyjesz do tego PSa, albo jakiekokolwiek innego programu, który z pewnością będzie szybszy od Camera Raw.

PS posiada dość zaawansowane algorytmy interpolacji tak w górę jak i w dół. Jeśli zmniejszasz użyj metody Bicubic Sharper (Dwusześcienna - Wyostrzanie), daje lepsze odwzorowanie szczegółów w stosunku do Bicubic. Nie rób tego co 10% bo to jest bez sensu, zrób to na raz. Ustaw wyjściową wielkość i rozdzielczość, zaznacz Bicubic Sharper i OK.

Jeśli mam oglądać zdjecie wyłącznie na ekranie komputera to zazwyczaj podaje wymiary mniejsze od rozdzielczości ekranowej 1024x768. Najczęsciej dłuższy bok ustawiam na 800 do 850 pikseli. Jeśli zdjęcia mają być oglądane tylko na komputerze to nie ma sensu, wg mnie, ładować w pełnym rozmiarze bo takie obrazy dłużej się wczytują.

Co do drukowania, jakoś nie lubie drukować w PSie i drukuje w programie dostarczoanym wraz z drukarką Canona IP4200, tam daje się zdjęcia w pełnym rozmiarze i pełnej rozdzielczosci bez względu na to jak małe czy jak duże ma zdjęcie być.

Rozpisałem się, mam nadzieję, że do rzeczy ;-)
    Ostatnio edytowane przez mancat ; 21-10-2006 o 08:28

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wielkie dzieki - teraz sie troche rozjasnilo no to zabieram sie do roboty. pozdrawiam

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

a propos labow, rzeczywiscie zdecydowana wiekszosc drukuje w 400dpi, zatem najlepiej przygotowywac fotki w takiej wlasnie rozdziwlczosci druku. Mozna zrobic to na 300dpi i wtedy choc organoleptycznie i jakkolwiek inaczej nie bedziemy w stanie zauwazyc roznicy, jednak zdjecie zostanie pewnie delikatnie przyciete. Aaa... i jeszcze kwestia rozmiaru wlasciwego. Najlepiej kadrowac fotke z zachowaniem 1mm marginesu z kazdej strony, czyli 15,2x10,2mm. Jesli zas chodzi o ogladanie fotek na kompie, to nalezy je kadrowac do 72dpi, bo taka rozdzielczosc ma monitor (ale to oczywiscie zdecydowana wiekszosc wie). No i oczywiscie jesli chodzi o kwestie profili kolorow dobrze jest miec ustawiony profil na Adobe RGB, gdyz ma wieksza rozpietosc... no o LAB'ie nie wspominajac
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów