Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: wymiar 10x15

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrek Zobacz posta
    Mozna zrobic to na 300dpi i wtedy choc organoleptycznie i jakkolwiek inaczej nie bedziemy w stanie zauwazyc roznicy, jednak zdjecie zostanie pewnie delikatnie przyciete.
    A dlaczego mialoby byc przyciete? Imo dawanie zdjec do labu w rozdzielczosci 400dpi to jakies zboczenie

Aaa... i jeszcze kwestia rozmiaru wlasciwego. Najlepiej kadrowac fotke z zachowaniem 1mm marginesu z kazdej strony, czyli 15,2x10,2mm.
    Laborant powinien juz o to zadbac abys nie musial uwzgledniac spadow.

Jesli zas chodzi o ogladanie fotek na kompie, to nalezy je kadrowac do 72dpi, bo taka rozdzielczosc ma monitor (ale to oczywiscie zdecydowana wiekszosc wie).
    Dla monitora to bez znaczenia czy fotka bedzie miala 1 czy 10 000 DPI. Jego interesuja glownie piksele wiec nic nie trzeba kadrowac.

No i oczywiscie jesli chodzi o kwestie profili kolorow dobrze jest miec ustawiony profil na Adobe RGB, gdyz ma wieksza rozpietosc... no o LAB'ie nie wspominajac
    Na stale w monitorze? A jak wtedy beda wygladac inne zdjecia zapisane w srgb?

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    A dlaczego mialoby byc przyciete? Imo dawanie zdjec do labu w rozdzielczosci 400dpi to jakies zboczenie
    wiem, wiem... fanaberia producenta sprzetu moze. Ja kiedys na probe przygotowalem kilka zdjec zrobionych na 400dpi i kilka na 300dpi, roznicy nie zauwazylem

Laborant powinien juz o to zadbac abys nie musial uwzgledniac spadow.
    Taa... najlepiej by bylo jakbys sobie zdjecia przyniosl do labu, sam wrzucil na maszyne i przypilnowal wydruk a potem im tylko zaplacil Tak po prawdzie to oni w d... maja Twoje fotki i po prostu je wrzucaja na maszyne. Ewentualnie poprawia cos razacego ale jak im sie chce. Mam u siebie w slupsku jeden, doslownie jeden punkt, gdzie dba sie o klienta i faktycznie laborant zaglada do zdjec a w przypadku gdy cos jest nie tak poprawia. Reszta labow leci na ilosc.

Dla monitora to bez znaczenia czy fotka bedzie miala 1 czy 10 000 DPI. Jego interesuja glownie piksele wiec nic nie trzeba kadrowac.
    No dobra, tu sie zgodze

Na stale w monitorze? A jak wtedy beda wygladac inne zdjecia zapisane w srgb?
    Na stale to ja mam Adobe RGB, ale zdarza sie uzywac LAB'u, taka praca A co do wygladu to inna kwestia. Mianowicie wiekszosc monitorow jakie posiadamy (pomijajac te profesjonalne) nie potrafi poprawnie wyswietlac przestrzeni adobe rgb. Zatem do prezentacji zdjec w internecie badz ogladania ich na komputerze lepiej uzywac przestrzeni srgb, no chyba, ze ma sie profi monitor ale to juz wiekszy wydatek a i tak zwyklemu smiertelnikowi to jak swini siodlo. Adobe rgb i LAB uzywa sie do prac edytorskich, gdzie pozniej projekt jest drukowany. Co do wygladu zdjecia skonwertowanego z adobe rgb do srgb to da sie zauwazyc roznice jesli jest na nim sporo zieleni, blekitu, i zolci. Czerwien moze byc minimalnie rozna, wrecz niezauwazalna.

Taka ciekawostka na koniec: Ludzkie oko jest w stanie zaobserwowac kolory z przestrzeni LAB
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

już to gdzieś pisałem ale może komus sie przyda..

w cewe (czyli fotojokery, rosmany, niektore reale...) max DPI jakie warto ustawić to 300 (przy formatach 10 i 13 -maszyna nic więcej nie "zobaczy" , jeśli zależy Ci na wydrukach 400DPI to zamów przynajmniej jedno zdjęcie w formacie 20 + np. reszte w formacie 10 -wtedy wszystkie foty będą skanowane tak jak format 20...

fotmat 10 to nic innego jak wysokość boku w cm, analogicznie formaty 13,20,30
    z tym że kadrując ustawiamy sobie :
    -10,2 cm
    -12,8 cm
    -20,3 cm
    -30,5 cm

np. 10,2 x 15,3 400DPI i różnica jest widoczna bo nie dostaniesz marnego papieru kodaka a FujicolorCristalArchivPaper, grubością nie powala ale jakość i tak lepsza..
    P.S. testowałem

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Chyrek gdzie warto w Słupsku wywoływać zdjęcia ??
    EOS 5D III + 24-70L, 135L, 50 1.4 ,28 1.8, 430ex, falcon 8mm

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

No i oczywiscie jesli chodzi o kwestie profili kolorow dobrze jest miec ustawiony profil na Adobe RGB, gdyz ma wieksza rozpietosc... no o LAB'ie nie wspominajac
    a nie sRGB??

MadMax
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HassaN Zobacz posta
    Chyrek gdzie warto w Słupsku wywoływać zdjęcia ??
    Hej, jestem nowy na forum wiec się Witam z wszystkimi a jesli chodzi o Lab w Słupsku to chyba najelpiej robią foty na ul.Mostnika w "Lab-Necie"...przynajmniej tak było dotychczas

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

A bron Boze do Lab-Netu... nie dosc, ze traktuja kazdego z gory to do tego dochodzi ich cwaniactwo i mimo, ze maja dobry sprzet mysla, ze sa mistrzami swiata i okolic. Jak dla mnei niezbyt mila obsluga, kilka razy u nich robilem rozne rzeczy i zawsze czyms podpadli. Robie u Tupajki i nie mam zastrzezen, wrecz ich polece kazdemu
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    a nie sRGB??
    tak jak pisalem wczesniej. Dobrze miec ustawiony ale najpierw sprawdz sobie czy Twoj monitor rozpoznaje dosc poprawnie ADOBE RGB. Ustaw aparat na profil Adobe i zrob fotke z duza rozpietoscia kolorystyczna. Najlepiej szeroko w zieleni i blekicie. Potem wrzuc na kompa i spojrz na wyswietlanie w srbg i adobe rgb. Jak zauwazysz roznice i adobe wyswietli Ci "na oko" lepiej zielen i blekit przestaw monitor i na tym profilu szalej. Niestety wiekszosc monitorow niezbyt dobrze wyswietla adobe rgb i roznica jest prawie niezauwazalna, wiec nie warto sobie zawracac tym glowy.

pzdr
    Ostatnio edytowane przez chyrek ; 30-10-2006 o 15:00
    Łukasz Chyrek

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów