Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 85

Wątek: Zdjęcia samochodów

Początki nałogu

Domyślnie Rig shots

w sumie znalazłem najpierw TEN WĄTEK ale widzę, że zamknięty, więc pozwolę sobie tutaj w zbiorczy o motoryzacji

Napisałem art. o rig shotach, ujmujący dokładnie zagadnienie wraz z fotami pokazującymi co i jak. Dla zainteresowanych może być to ciekawa propozycja wprowadzająca w temat fotografii samochodów w ruchu.8)
    Do znalezienia w jednym z grudniowych magazynów foto ;-)

A artykule znalazły się informacje o:
    -rodzajach dynamicznej fotografii samochodowej (panning, rolling, rig)
    -rodzaje mocowań uchwytów, wady/zalety
    -gotowy przepis na własny rig z opisem elementów i możliwości rozbudowy
    -niezbędne akcesoria jak filtry i ich mocowania z uwzlędnieniem specyfiki szerokiego kąta
    -logistyka sesji rig (jak zabawnie by to nie brzmiało, to jest to sporo elementów do zgrania w czasie i miejscu)
    -porady praktyczne, ale takie od serca, wiecie, warsztatowe
    -podstawowe info o edcyji, to jest jednak materiał na osobny tekst...

Zabrakło miejsca może na kilka rzeczy, no ale to wymóg zmieszczenia się w ramach. Czytając taki tekst chciało by się, żeby to był przystępny tutorial, a nie kolejny pokaz "zobaczcie jakie fajne zdjęcia robię". I tak też starałem się to przygotować. Mam nadzieję, że najbardziej wnikliwy czytelnik jakim jest forumowicz, znajdzie w sobie pokłady zrozumienia. :wink: (czytaj: będzie mniej kopania, więcej konstruktywnej krytyki)

papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

napisz lepiej w jakim magazynie konkretnie - to nie zbrodnia :-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    napisz lepiej w jakim magazynie konkretnie - to nie zbrodnia :-P
    D i g i t a l F o t o - V i d e o (nie wiem, jak to jest z reklamami na forum, dlatego "zamaskowałem" nazwę)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    D i g i t a l F o t o - V i d e o (nie wiem, jak to jest z reklamami na forum, dlatego "zamaskowałem" nazwę)
    Co za problem użyć przycisku "Podgląd wiadomości" zamiast tak kombinować?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Co za problem użyć przycisku "Podgląd wiadomości" zamiast tak kombinować?
    Nie chodziło mi o to, jak to będzie wyglądać, ale czy powinno się na forum pisać nazwy magazynów.

Coś już napisał

Domyślnie

Co do jakości tych zdjęć w ruchu na długich czasach to może jest tak:
    1- robią fotkę na długim czasie w spoczynku
    2- robią fotkę w ruchu
    3- łączą obie fotki w PSie wymazując zbędne elementy

Poniżej mój pupil )
    Profesjonalne sklepy internetowe MaxShop www.max-shop.pl
    Otwórz swój sklep internetowy z nami.

Dopiero zaczyna Awatar Lukis
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ma ktoś jakiś polski przepis, na skonstruowanie takiego 'statywu' samemu, najlepiej jak najniższym kosztem?

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quins Zobacz posta
    Co do jakości tych zdjęć w ruchu na długich czasach to może jest tak:
    1- robią fotkę na długim czasie w spoczynku
    2- robią fotkę w ruchu
    3- łączą obie fotki w PSie wymazując zbędne elementy
    po co byłaby fotka na długim czasie w spoczynku? koledzy już od początku piszą o rigu czyli rurce podczepionej na samochód. samochód rusza otwiera się migawkę i mamy fotkę. Samochód będzie ostry koła i tło poruszone. później tylko w PS usuwamy widoczny rig i ot cala magia

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukis Zobacz posta
    Ma ktoś jakiś polski przepis, na skonstruowanie takiego 'statywu' samemu, najlepiej jak najniższym kosztem?
    Przyssawki do szyb, odpowiednio długa i sztywna rura, byle jak najlżejsza, na końcu głowica statywowa.
    Rurę mocujesz do przyssawek w dowolny sposób jaki będziesz chciał, byle się trzymało (stabilnie). Głowicę warto przykręcić śrubą.
    Przyssawki warto takie z "pompką", żeby odessać powietrze, lepiej się trzymają.
    Można na końcu zamocować Manfrotto Magic Arm + SuperClamp + szybkozłączkę, da Ci to pewne pole manewru w nie ruszając samych przyssawek.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukis Zobacz posta
    post #51 czytałeś kolego uważnie? Za 2 tyg. będziesz mógł mieć taki przepis. Ja na pewno kupię, przymierzam się do riga jak pies do jeża - z jakiś rok już będzie(odkąd kumpel kupił audiczkę) ale chroniczny brak czasu, lenistwo i problem ze zgraniem się z kumplem skutecznie to uniemożliwiają :-P Może jak będę miał dobry how-to to i może większa chęć najdzie - tym bardziej, że inny kumpel zaczął się bawić w sprowadzanie aut i będzie co focić
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów