Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Jaką średnice filtra polaryzacyjnego?

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Jaką średnice filtra polaryzacyjnego?

Witam
    Zastanawiam się na zakupem filtra polaryzacyjnego Hoya POL CIR SUPER HMC .Posiadam polar Hama ale ze slyszenia nie z przestestowania dowiedzialem się że mogę uzyskać rewelacyjne efekty w stosunku do hamy.
    Czy możecie potwierdzić tę wiadomość??
    Moje pytanie jest następujące jaką kupić redukcję i rozmiar średnicy filtra .Obecnie korzystam z redukcji 52-58 z średnicą filtra 58mm.
    Stosuję go na ogniskową 28mm która ma średnicę 52mm , jak również na kita z średnicą 58mm.Tak myślę czy nie kupić większej redukcję np.52-62 , lub 52-67 a filtr albo 62 lub 67 a może zostać na średnicy 58mm na której caly czas pstrykam chmurki. Czy przy robieniu zdjęć ma jakieś znaczenie jakiej się używa średnice filtra?
    Sami wiecie z wlasnej autopsji że mając różne średnice obiektywów trudno dobrać uniwersalną średnice filtra.Macie jakieś dośwadczenie z podobnym dylematem?
    Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Kup filtr o srednicy ktorej wymaga twoj najwiekszy obiektyw (pod wzgledem srednicy filtra) i do reszty dokrecaj poprzez redukcje. Co do polara to teraz kupil bym chyba wersje slim. Na szerokich katach z zakreconymi dwoma filtrami moze pojawic sie winietowanie. Dlatego tez radze wersje slim, wydaje mi sie ze unikniesz wtery tego problemu.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Polara używam w większości na 52mm a największy jaki mam to 58mm.
    Dlaczego radzisz slim ?, nigdy nie używalem wielu filtrów nakręcanych na obiektyw.Jak stosowalem polar na kicie o średnicy 58mm to na szerkim końcu nie zauważylem winiety.
    Kiedyś chcialbym zakupić obiektyw 24-85mm taki spacer zoom.Ma on średnice 62mm .Slyszalem że na 24mm przy normalnym polarze występuje winietowanie i tzrba stosować wersję slim.Ale to tylko w tym przypadku.
    Czy Hoya POL CIR SUPER HMC występuje również w wersji slim?
    Czy wszystko będzie ok jeśli polara
    62mm użyje poprzez redukcję na obiektyw 28mm o średnicy52mm ?
    I jeszcze jeno czy na zdjęciach 13x18 zauważę różnicę pomiedzy czaną Hoyą a fioletową?
    Może nie warto przeplacać i zakupić tańszą.
    Dzięki i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez serbio ; 20-10-2006 o 00:40

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serbio Zobacz posta
    Sami wiecie z wlasnej autopsji że mając różne średnice obiektywów trudno dobrać uniwersalną średnice filtra.Macie jakieś dośwadczenie z podobnym dylematem?
    Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
    Tak, mam tyle filtrów ile średnic obiektywów. Nie lubię się bawić z redukcjami...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

A nie lepiej zainwestować w COKINa?? fakt że trochę kosztuje, ale jakościowo chyba niezły no i wystarczy zestaw "kółek" o różnych średnicach jak ktoś ma sporo obiektywów i każdy inna średnica to chyba najlepszy
    pozdr.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikeqp Zobacz posta
    A nie lepiej zainwestować w COKINa??
    Przejrzyj ten wątek
    Cytat Zamieszczone przez mikeqp Zobacz posta
    i wystarczy zestaw "kółek" o różnych średnicach jak ktoś ma sporo obiektywów i każdy inna średnica to chyba najlepszy
    Możesz kupić normalny duży i do niego przejściówki - prawie na to samo wyjdzie . Na pewno łatwiej nim kręcić a osłony p/słonecznej i tak nie założysz , trzeba osłaniać ręką , albo kupić pasującą na gwint polara składaną .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pantomas Zobacz posta
    Możesz kupić normalny duży i do niego przejściówki - prawie na to samo wyjdzie . Na pewno łatwiej nim kręcić a osłony p/słonecznej i tak nie założysz , trzeba osłaniać ręką , albo kupić pasującą na gwint polara składaną .
    Ja na wiele swoich szkieł spokojnie zakładam osłony do obiektywu z nakręconym polarem, m.in. dlatego że polar mam na gwint taki jak jest w obiektywie a nie większy + redukcja...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Ja na wiele swoich szkieł spokojnie zakładam osłony do obiektywu z nakręconym polarem, m.in. dlatego że polar mam na gwint taki jak jest w obiektywie a nie większy + redukcja...
    Tak , ale ja miałem na myśli pierwszy przypadek , gdzie średnica filtru jest większa niż obiektywu i zakładasz przez przejsciówkę .
    Poza tym system Cokina potrafi dawać winietę już przy 28mm (FF).

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serbio Zobacz posta
    mając różne średnice obiektywów trudno dobrać uniwersalną średnice filtra.Macie jakieś dośwadczenie z podobnym dylematem?
    Owszem macie
    Podobnie jak Krzychu kupuję filtry do każdej średnicy oddzielnie. Oczywiście można się bawić z redukcjami - lecz nie jest to zbyt wygodne (przynajmniej moim zdaniem) - choćby prozaiczny problem osłony przeciwsłonecznej...
    Cokin jest jakimś rozwiązaniem - ale nie wszystkim taki system odpowiada. Poza tym - nie oszukujmy się - jest uniwersalny, ale rewelacyjnie wygodny w praktyce nie jest.

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Uprawnienia umieszczania postów