Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Popular-Canon KIT 18-55 i Sigma 18-50 f3.5-5.6 DC

Domyślnie

Miałem Sigmę 18-50 f3,5-5,6 jako alternatywę do kita (do szerokiego kąta) i popełniłem straszliwy błąd - od razu przetestowałem go na ważnych zdjęciach. Duże rozczarowanie: niemrawy, ślamazarny AF, który nie reagował na częste naciskanie spustu migawki do połowy - czynność przecież tak u fotoreportera tak naturalna jak nie przymierzając, fizjologia organizmu. Zepsułem nieodwracalnie dużo ciekawych ujęć. Chciałbym wierzyć, że to tylko ten konkretny mój egzemplarz. Ale nie jestem tego taki pewien. Trochę głośny, ale jak już ktoś przyzwyczajony do USM to nie poradzisz.
    Góruje nad kitem na pewno tym, że ma uderzająco dużo mniejsze dystorsje. Ze zdjęć statycznych, ostrzonych ręcznie na ogniskowej 18 byłem zadowolony. Jakość zupełnie akceptowalna. Ale przecież nie po to jest AF, żeby ostrzyć manualnie :-(
    Używałem z 20D.
    Reasumując: do reporterki to on się absolutnie nie nadaje.

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Jak go przymkniesz do f/8 i nie wychodzisz powyżej 35mm to jest całkiem O.K.
    I na 55mm przy f/5,6 zdarza sie mu nieźle zarysować.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goliat01 Zobacz posta
    Miałem Sigmę 18-50 f3,5-5,6 jako alternatywę do kita (do szerokiego kąta) i popełniłem straszliwy błąd ..............
    ............ Używałem z 20D.
    Reasumując: do reporterki to on się absolutnie nie nadaje.
    @ goliat01
    Czyli jak rozumiem w/g Twoich odczuć KID jest lepszą alternatywą ??
    Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DZIOBEK Zobacz posta
    @ goliat01
    Czyli jak rozumiem w/g Twoich odczuć KID jest lepszą alternatywą ??
    Z kitem 20D ostrzy mi szybko i trafia tam, gdzie trzeba, a Sigma 18-50 (przypominam: ze światłem 3,5-5.6) pudłowała niebożebnie, jak tylko pojawiał się jakiś drobny ruch. Zresztą nawet jak nie było ruchu - też co drugie trzecie zdjęcie kicha. O panoramowaniu to można w ogóle zapomnieć. Używam jej tylko do zdjęć statycznych, gdy jest czas ostrzyć manualnie, bo już po nieznacznym przymknięciu przysłony rysuje naprawdę poprawnie i nie robi tych irytujących beczek co kit przy 18 mm.

DZIUBEK, wnioski pozostawiam Tobie.

Domyślnie

Sorry Dziobek, nazwałem Cię Dziubek 8) . Brzmi prawie tak samo, ale jak wiadomo prawie robi.....

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów