Bolibok 317
Bolibrzuch 128
Boligłowa 229
![]()
Bolibok 317
Bolibrzuch 128
Boligłowa 229
![]()
Chujka 8
Kutasik 35
Kutas 14
Cham 67
Warchoł 6635
Nie moderować pls - to tylko nazwiskaa za skojarzenia nie odpowiadam
![]()
Jakby co to Warchołów więcej![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
no nie chcialem takich wrzucac ;-) bo tych od genitalnych nazwisk jest wiecej ;-)
wiec prosze sie jedynie ograniczac do ciekawostek - te to juz kazdy sobie sam wynajdzie ... jestem tego pewien
Popularne nazwiska też zwykle nie oznaczają szlacheckich korzeniTyle, że rzadkie nazwisko zwykle ludziom się kojarzy z ekskluzywnym pochodzeniem - podczas, gdy wcale nie jest to takie proste. Generalnie zagadnienie pochodzenia wielu nazwisk jest bardzo interesujące - zwłaszcza, gdy nazwiska te są dość młode (XIX-wieczne). Dla przykładu urzędnicy austriaccy nadając nazwiska przyjmowali łapówki za nazwiska "ładne" - a jak ktoś się nie opłacił dostawał nazwisko, w ocenie urzędnika, zabawne - np. Vogelgesang, Buterbrot, Grunebaum. A dla odmiany, podobna akcja na terenach należących do Rosji doprowadziła do nadawania daleko na wschodzie nazwisk "z polska" brzmiących, nawiązujących często do miejscowości (Warszawski) lub nazwiska właściciela majątku. Dobrowolna zmiana wyznania czasem prowadziła do przyjęcia nazwiska wskazującego na swobodę podjętej decyzji - typu Dobrowolski, Własnowolski.
To są ciekawe kwestie, tyle, że "u nas" literatura koncentruje się głównie na nazwiskach "herbowych".
Moje nazwisko w 1999r. nosiło w PL 48 osób a mojej żony 22![]()
Ostatnio edytowane przez RafalK ; 20-10-2006 o 13:12
--
pozdrawiam,
Rafał
a ja jestem nie przystajacy do schematu, nie dosc ze jest nas tylko 56 to nie wystepujemy gdzie indziej anizeli poza bylym wojewodztwem katowickim...
http://www.herby.com.pl/herby/indexslo.html
hehe ciekawe rzeczy idzie tu znalezc, w warszawie mieszka jeden czlowiek o nazwisku nikon, w bialymstoku trzech, w olsztynie siedmiu a w zielonej gorze osmiu![]()
Ostatnio edytowane przez thorin ; 20-10-2006 o 16:50
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
a moje wystepue 46 razy z czego 26 osob to najblizsza rodzina
________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel Kant
Ta lista jest niepełna, tzn zaniżona jest liczba osbób noszących dane nazwisko, przy kilku nietypowych naliczyliśmy z kumplem więcej, niż jest wpsiane, a przecież najprawdopodobniej nie znamy wszystkich.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj