Cytat Zamieszczone przez mario1275 Zobacz posta
...W tej chwili najgorszą karą jaką może zastosować szkoła jest naganna ocena z zachowania ew. brak promocji do następnej klasy.
A to akurat zależy co szkoła ma wpisane w Statucie. Jest tzw gradacja kar. Od ostrzeżenia, przez nagany i w końcu do widzenia. To Rada Pedagogiczna ustala kary, ale musząbyć one zgodne z ustawą. Moja szkoła tak ma. Ktoś przegnie to musi się liczyć z tym, że się z nim porzegnamy (oczywiście nie od razu).

Zgadzam się z tobą, że rodzice często podejmują błędne decyzje. Piszesz o niewidomym dziecku. Ja mam inny przykład no i bardziej na temat (niegrzeczne dzieci). Mamy takiego, powiedzmy Janka. Janek przyszedł do liceum bo...mama tak chciała. Janek juz na pierwszej lekcji powiedział wychowawcy, że on nie chce chodzic to tej szkoły, że woli do zawodówki. Mama mu kazała no i jest. Oczywiście problemy z Jankiem są zarówno wychowawcze jaki i edukacyjne. Janek często jest u Pani Pedagog i się żali na decyzję mamy. A mama? Głucha na słowa pani pedagog, wychowawcy no i najważniejsze syna. Mama ma ambicje, a Janek musi! No i Zonk