Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 68

Wątek: o żesz ty .... w morde.... :) ptaki! [Miguel Lasa]

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

jadąc na zdjęcia za pieniądze nie ma miejsca na nadzieję i stres że "może nie daj boże się nie uda".
    Jadąc na mecz polska - portugalia gdzie smolarek strzela w ciągu meczu dwie bramki musisz przywieźć fajne zdjęcia smolarka - nie ma bata.
    Nie jest to sytuacja taka, że może to być ładne zdjęcie z meczu (nie-zawodowiec) - musi być Ebi. Nikogo nie będzie obchodziło, że af nie zdążył - bo ich interesują zdjęcia.

Ktoś wyżej napisał - nieważny sprzęt, ważne zdjęcia. No i fakt! Tylko że, czym lepszy sprzęt, tym minimalizujemy szansę, że spieprzymy zdjęcia/nie spełnimy oczekiwań. Dlatego zawodowiec musi mieć najlepszy możliwy i dla niego dostępny sprzęt. Sam takowego nie posiadam, więc naprawdę wiem co mówię. Dyskomfort odczuwam dość często...
    Oczywiście, że nie powieszę się z tego powodu - ale nigdy nie powiem, że zenitem też bym dał radę. Bo szansa, że zrobię dobre zdjęcia zenitem jest dużo mniejsza niż 20d.

btw. - dotyczy to nie tylko sporto-ptako-samolotów.
    np: idziesz na sesję z modelką do kalendarza pirelli z kievem. Nagle zacina Ci się migawka, kaseta okazuje się nieszczelna, czy co tam jeszce może się stać.
    A kaszel jest jednak mniej zawodnym aparatem...
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kr4nkEd Zobacz posta
    Kazdy sie tak wymienia doswiadczeniami i spostrzezeniami...a wystarczy jedno proste zdanie.

Hobbysta moze zrobic dobre zdjecie...profesjonalista musi ;]
    Dodam jeszcze, że hobbysta wyciska z posiadanego sprzętu więcej niż można. Natomiast zawodowiec musi mieć duży zapas możliwości, tak na wszelki wypadek. I to dobrze tłumaczy powstawanie zdjęć doskonałych zarówno i jednych jak i drugich.

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotosc Zobacz posta
    ...
    tak kolego , mozesz robic , ale nie zawodowo , bo to juz nie te czasy , swiat idzie do przodu!!!
    Zauważ łaskawie, kolego, bezsens, butę i arogancję w twierdzeniu "tylko najdroższy sprzęt". To się trochę wpisuje w kontekst "nie masz kasy to spadaj biedaku" a to już zaczyna być nawet obraźliwe.

Znam kilku zawodowych fotoreporterów posiadających wcale nie "najdroższy sprzęt". Znam kilka osób trudniących się fotografią ślubną - też nie mają najdroższego sprzętu. Czy to oznacza, że robią gorsze zdjęcia?

Może i nie te czasy pijesz do mojego wieku? - wstydził byś się, taki stary nie jestem (wypadało by ujawnić swój wiek ). Nie powiedziałem, że Zenit wystarczy. Protestuję jedynie przeciwko arogancji stwierdzenia "najdroższy i najlepszy" i że bez tego się nie liczysz bo to obłudne. Obłudne bo dające usprawiedliwienie dla knotów. Nie mam "najdroższego i najlepszego" sprzętu i dlatego mam marne zdjęcia, gdybym miał te długie białe to moje fotki byłyby dużo lepsze. Chcesz TAK myśleć? Wolna wola. Z doświadczenia, ze starych czasów, powiem Ci po cichu - to nie tak, to tak nie działa Nawet w tym "nowym", ciągle idącym do przodu świecie.

Dla mnie EOT w tym wątku - z poglądami zwykle nie dyskutuję, mam własne.

EDIT: Słyszałem o pewnym facecie, który chcąc mieć super sprzęt do zdjęć rodzinnych poszedł do sklepu i kupił najdroższy aparat. Problem w tym, że był to aparat do zdjęć podwodnych na dużych głębokościach. I to wcale nie jest żart 8)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 26-10-2006 o 10:02

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Znęcacie się nad tym biednym Zenitem Tylko ciągle nie wiem o co dokładnie Wam chodzi. O brak AF'a czy kliszę zamiast CMOS'a ? A co będzie jeśli ktoś będzie miał np. EOS'a 1V, plecak dużych białych z czerwonym, wyobraźnię zamiast LCD i pojęcie jak to wszystko połączyć żeby grało ?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    A co będzie jeśli ktoś będzie miał np. EOS'a 1V, plecak dużych białych z czerwonym, wyobraźnię zamiast LCD i pojęcie jak to wszystko połączyć żeby grało ?
    Statystycznie zrobi lepsze (technicznie) zdjecia niz ten z Zenitem ;-) Wojna cyfra vs. analog to nie tutaj, drugie drzwi na lewo

Coś już napisał Awatar fotosc
    Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Zauważ łaskawie, kolego, bezsens, butę i arogancję w twierdzeniu "tylko najdroższy sprzęt". To się trochę wpisuje w kontekst "nie masz kasy to spadaj biedaku" a to już zaczyna być nawet obraźliwe.

Znam kilku zawodowych fotoreporterów posiadających wcale nie "najdroższy sprzęt". Znam kilka osób trudniących się fotografią ślubną - też nie mają najdroższego sprzętu. Czy to oznacza, że robią gorsze zdjęcia?

Może i nie te czasy pijesz do mojego wieku? - wstydził byś się, taki stary nie jestem (wypadało by ujawnić swój wiek ). Nie powiedziałem, że Zenit wystarczy. Protestuję jedynie przeciwko arogancji stwierdzenia "najdroższy i najlepszy" i że bez tego się nie liczysz bo to obłudne. Obłudne bo dające usprawiedliwienie dla knotów. Nie mam "najdroższego i najlepszego" sprzętu i dlatego mam marne zdjęcia, gdybym miał te długie białe to moje fotki byłyby dużo lepsze. Chcesz TAK myśleć? Wolna wola. Z doświadczenia, ze starych czasów, powiem Ci po cichu - to nie tak, to tak nie działa Nawet w tym "nowym", ciągle idącym do przodu świecie.

Dla mnie EOT w tym wątku - z poglądami zwykle nie dyskutuję, mam własne.

EDIT: Słyszałem o pewnym facecie, który chcąc mieć super sprzęt do zdjęć rodzinnych poszedł do sklepu i kupił najdroższy aparat. Problem w tym, że był to aparat do zdjęć podwodnych na dużych głębokościach. I to wcale nie jest żart 8)
    a to zes mnie treraz rozbudzil
    nie interesuje mnie Twoj wiek , jest mi to obojetne ile ty masz latek
    rozmawiam na temat fotografii z ludzmi ktorzy maja ponad 30 lat fotografii za soba i oni tez z przykroscia weszli w system cyfrowy, a tez sa zawodowcami
    nastepna sprawa , a wiem ze juz zekomo dlugo jestes z fotografia zwiazany to sam wiesz ze do kazdego tematu dla zawodowca , a nawet i dla hobbysty jest potrzebny odpowiedni sprzet
    Ze swiat idzie do przodu to myslisz ze kazdy sie w cyfre zaopatrzyl ?? mylisz sie
    mam w posiadaniu bronike z obiektywami , nikona hp 3 tez z obiektywami
    fuji 645 i jeszcze kilka aparatow , ale ze fotografuje ptaki to nie wezme tej fuji na ptaszki , bo nic nie zrobie , zadnego zdjecia , nikona z 300mn , ( bo taki posiaDAM w swoim zbiorze ) moge wziasc , ale nie beda to zdjecia ptakow w locie ,w akcji
    bronike tez moge wziasc bo kupilem obiektyw 500mn tez moge wziasc ale to jest prawie to samo co z nikonem , tylko jakosc inna
    drogimi dobrym aparatem duzego formatu tez jest linhof , ale pytanie powstaje , czy ja moge jego uzyc do ptakkow , bo akurat to fotografuje
    odpowiedz brzmi ze nie i mysle ze tez sie z tym zgadzasz , one sa dobre do portretow , widokow , tak jak ten zenit , mozesz nim zrobic fajne fotki , ale nie wyskoczysz z nim w zawodostwo
    ja fotogerafuje ptaki aparatem 10d i duzo mi w tym aparacie przeszkadza AFi jedo mozolnosc ,ale za to niim mozesz i mozna robic inne zdjecia , typu portret lub widoczek
    tak ze jak to mowia 1 tony piasku nie przewieziesz super sportowym autem , lub ciezarowym samochodem nie pojedziesz na slub , tak to sie przedstawia w fotografii
    Ostatnio edytowane przez fotosc ; 26-10-2006 o 15:21

Początki nałogu

Domyślnie

Takie sobie uproszczone pojęcie o fotografii.
    Może nawet całkiem proste aby nie powiedzieć ... Tu się zatrzymam. Zgadzam się z tym co napisal Janusz Body. Wypowiedzi niektórych świadczą o tym, że duża ilość dobrego sprzętu wcale nie wpływa dobrze na kondycję ich szarych komórek. Mało o tym sie pisze na tym forum ale ta kondycja jest w fotografii najważniejsza. Sprzęt to tylko narzędzie, a jak się go ptrafi wykorzystać to już sprawa tego co w głowie. Tego kupić się niestety nie da. To się ma albo nie.

Powodzenia, swnw.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Statystycznie zrobi lepsze (technicznie) zdjecia niz ten z Zenitem ;-) Wojna cyfra vs. analog to nie tutaj, drugie drzwi na lewo
    Jak nie tutaj, przecież najdroższy i najlepszy = cyfrowy, nie :cool: ? Wg mnie dobre zdjęcia (nie mówię o 1 dobrym na 100) , mozna robic nawet bez AF'a. Wiadomo że przy spottingu niewiele z tego wyjdzie, ale są jeszcze inne typy fotografii. Nieposiadanie najwypaśniejszego sprzętu wcale nie musi oznaczać że jedno zdjęcie pstryka się przez n-godzin albo jeśli się już pstryknie to wyjdzie kicha bo do takiego wniosku można dojść czytając ten wątek. Jeszcze raz podkreślę, nie mówię tu o fotografii sportowej, spottingu itp. bo wiadomo że tam szybkość ma znaczenie.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Jak nie tutaj (..)
    Nie tutaj Ja już widziałem człowieka, który pruł seriami z 1VHS szybciej niż ja wtedy mogłem nadążyć z 10D...

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    pruł seriami z 1VHS szybciej niż ja wtedy mogłem nadążyć z 10D...

Ale tracił na wymienie rolek

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów