Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: szkiełka m42

Domyślnie szkiełka m42

Dziś znajomy przyniósł mi trzy kosmiczne konstrukcje.

Jedną z nich jest Industar 50-2 50/3,5 - już wiem co to jest, podobno całkiem niezła optyka, tylko że nie wiem jak to możliwe, ale ma ślad od tłustego palucha na wew. soczewkach!
    Teraz kilka dziwów, o których nawet google nie słyszało

Exaktar auto 55/1,8 (made in Japan) Nawet soczewki stosunkowo czyste, niestety ostrość się zacięła... chyba jakiś serwisant zarobi. W Gdańsku jest dwóch, których znam. Sławny Pan na Piwnej oraz w Młynie też ostatnio jakiś Pan otworzył warsztacik, chyba tam się przejdę. Do pana na Piwnej tylko w ostateczności... :P

Revuenon Macro 28/3,5 - wew soczewka ma jakby osad od pary... może do rana zejdzie, jak nie i ten słoik pójdzie do serwisu, chyba, że ktoś z Was orientuje się w tym rzemiośle, kieszka w 3mieście lub okolicy i zaoferuje swoją pomoc (na co po cichu liczę )

Wiecie może coś więcej o ostatnich dwóch szkłach? Jak pisałem, nawet google milczy

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BzykXXL Zobacz posta
    Revuenon Macro 28/3,5
    Może to takie coś?
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Domyślnie

Niemalże identyczny. Mam chyba starszą wersję, bo bez powłok MC oraz inne wypukłości na pierścieniu focusa, fakt faktem, to samo (w 95%)
    Za industrala zabrałem się sam. Konsrukcja prostrza od młotka, więc nie było problemów. Soczewki były luźne, wiec już wiem z kąd te ślady tłustych paluchów....
    Ostatnio edytowane przez BzykXXL ; 18-10-2006 o 23:20

Dopiero zaczyna Awatar tomekg
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

http://m42.povlab.org/ moze tu cos bedzie...

Domyślnie

To właśnie ten sam serwis, co podał Peri Noid

Dopiero zaczyna Awatar tomekg
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

sory, nie zauwazylem..

Uprawnienia umieszczania postów