Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Czy Canon 70-200/4 USM L jest dobry do fotografii cyfrowej ??

Domyślnie Czy Canon 70-200/4 USM L jest dobry do fotografii cyfrowej ??

Witam!
    Jeżeli chodzi o fotografię to jestem początkującym, ale pewne doświadczenie już mam. Od roku zajmuję się fotografią sportową (żużel). Narazie działałem na EOSie 300D + Canon EF 75-300mm f/4-5.6 IS. Zdjęcia robione na tym sprzęcie były całkiem fajne, ale nie najlepsze.

Obecnie przesiadam się na EOS'a 350D. Chcę kupić także jakiś dobry obiektyw. Myślałem o Canonie 70-200/4 USM L. Czy ten obiektyw będzie dobry do fotografowania sportu? Chętnie wysłucham wszelkich opinii (jeżeli ktoś proponuje inny obiektyw w podobnej cenie to czekam na propozycję).
    Z góry dzięki za pomoc.

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arci1981 Zobacz posta
    Czy ten obiektyw będzie dobry do fotografowania sportu?
    dobry choć są lepsze,
    ale chcę napisać o innej sprawie, miałem okazje przetestować go na Monzie na Kubicy i ciekawe jest to, że jego biały kolor czyni cuda, bez akredytacji z tym szkłem wszedłem w pobliże toru nienagabywany przez ochronę, włoska co prawda, więc podobno bałaganiarska, ale jednak
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Zablokowany

Domyślnie

i jak wypadły testy szkła?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    i jak wypadły testy szkła?
    Dołączam się do tego pytania. Może jakaś fotka z tych testów?

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

http://www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=89769#

tu jest jedna, nie mam swojej strony www, a na FT nie umieszczałem więcej z Monzy

generalnie wyścigówki bokiem fotografuje sie stosunkowo trudno, zauważcie jednak że czas jest 1/200 i wszystko to kwestia szczęści z panoramowaniem

i nie jest to F1 tylko ostatni nieudany start Kubicy w WSbR, ale i tak miał mistrzostwo w kieszeni
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ten obiektyw jest bardzo dobry do fotografii cyfrowej i jeżeli mam być szczery to nie znam L-ki o lepszym stosunku jakości (optycznej i wykonania) do ceny.
    FOTOINKWIZYTOR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Ten obiektyw jest bardzo dobry do fotografii cyfrowej...
    Wiem, że jest dobry do fotografii cyfrowej. Mi bardziej chodzi o fotografię sportową (głównie zawody żużlowe).

Bywalec Awatar Sebian
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Myślę, że przy wystarczająco dobrym oświetleniu nie powinieneś mieć kłopotów z tym obiektywem. Na żużlu sie nie znam, ale po przypadkowych relacjach w TV odnoszę wrażenie, że tory żużlowe są słabo oświetlone. Do tego ciemne tło toru nie odbijające światła tak, jak np. jasnozielona murawa boiska piłkarskiego. Myślę, że warto pomyśleć o czymś jaśniejszym, np. 70-200mm f/2.8 L (ew. opcja z IS). Niestety bez IS jest to już wydatek dwa razy większy od f/4.0. Wybór należy do Ciebie. Z drugiej strony, czy Twoje nie body nie powinno być ciut szybsze do zdjęć sportowych (mam na myśli serie zdjęć)?
    SEBIAN
    Canon EOS 20D w ręku, w torbie lub na statywie...
    ... to tylko narzędzie wspomagające (lub nie) umiejętności pstrykacza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sebian Zobacz posta
    Z drugiej strony, czy Twoje nie body nie powinno być ciut szybsze do zdjęć sportowych (mam na myśli serie zdjęć)?
    Zgadzam się. Początkowo chciałem 350D, ale teraz coraz częściej myślę o 20D

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Przepraszam, ale w tytule wątku jest napisane jak byk, że chodzi o fotografię CYFROWĄ
    Do szybkich zdjęć to 20D z pewnością będzie lepsze. Szkło jaśniejsze też by się przydało (ale ono ZAWSZE by się przydało). Tylko ile by to kosztowało. Dalej potwierdzam, lepszego obiektywu nie znajdziesz. Jeżeli chodzi o szybkość to akurat tutaj ograniczeniem będzie body a nie szkło. Po włączeniu ogranicznika AF ta L-ka ostrzy momentalnie, cicho i celnie. Jeżeli tak nie będzie to możesz winić za to tylko swoje 350D. Ja do dzisiaj jestem pod wrażeniem jej wykonania, jakości zdjęć i funkcjonalności. Zbieram cały czas na wersję 2.8 IS, ale jak mnie przypili to nie wiem czy jej na jakiś czas nie kupię. Do tego mam świadomość że ta wersja f/4 robi chyba najlepsze jakościowo zdjęcia.
    FOTOINKWIZYTOR

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów