piszecie tutaj duzo o ludziach, o budynkach, o samolotach które to są niby wyjątkowe.
Na moim portalu ludzie umieszczają zdjęcia traktorów, kombajnów, zwierzaków i ogolnie wszystkiego co ma zwiazek z rolnictwem,
pal szesc kiedy publikuje zdjęcie swojego traktora, ale co wtedy jak publikuje zdjęcie traktora sąsiada albo osoby kompletnie 3, jechał drogą skuterem - zobaczył pracujący traktor i popełnił zdjęcie, tak ze operatora nie widac, albo operator miał przerwe i poszedł na siku.
Czy takie fotosy można publikować? Kto ma do nich prawa autorskie? Właściciel przedmiotu czy osoba popełniająca zdjęcie?
idąc jeden krok dalej - ja nie przejmuję praw autorskich do zdjęc kiedy ktoś publikuje je u mnie na stronie, nie mniej każda fota dostaje znak wodny agrofoto, co w przypadku kiedy widzę ze jest super fota umieszczona na allegro przez dilera traktorów, albo jeszcze lepiej, koles ma firmę robiącą projekty obór i centralnie na chama wyciął 3/4 zdjęcia i wstawił do wizualizacji projektów?
Czy ja jako własciciel serwisu i marki, mogę się domagać jakiegos odszkodowania za uzyty znak firmowy? Czy tutaj powinni występować osobiście użytkownicy mojego serwisu? Macie jakies pomysły jak to powinno być uregulowane formalnie? Wkurza mnie to jak jeden z drugim patafian diler traktorów sprzedaje traktor za 300tyś PLN i nie stac go na to zeby kupić zdjęcie tylko centralnie wyciąga bardzo dobre zdjęcia z mojego serwisu nie płacac za nie ani zlotówki - czy to nie podbiega pod jakis paragraf? Jesli tak to pod jaki?
Moze ktoś pomoc?
Pozdrawiam
YacentY