hmmmm, czyli takie zdjęcie może być??
http://nocarz.getphoto.pl/index.php?...=408290#305633
hmmmm, czyli takie zdjęcie może być??
http://nocarz.getphoto.pl/index.php?...=408290#305633
no coż, z punktu widzenia interpretacji ustawy, nie jest to szczegół zgromadzenia, imprezy ale główny temat zdjęcia.
Więc nie można publikować tego zgodnie z prawem.
A zgodnie z praktyką, nie rób sobie najmniejszych problemów, w razie wyraźnego sprzeciwu postaci (jeśli kiedykolwiek taki nastąpi), usuniesz zdjęcie i będzie po sprawie. Przynajmniej w 98% przypadkow...
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L
Ostatnio edytowane przez chyrek ; 18-10-2006 o 14:52
Łukasz Chyrek
canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...
Mój fotoblog www.chyrek.com.pl
A czy zgoda musi być na piśmie?
Bo jeśli nie, to:
- jak dotrzeć teraz do tej pani, aby uzyskać jej zgodę?
- jak udowodnić zgodę lub sprzeciw tej pani na publikację? Załóżmy, że podchodzimy do kobiety zaraz po zrobieniu zdjęcia, pokazujemy zdjęcie na LCD i pytamy czy się zgadza. Jak my udowodnimy zgodę tej pani albo jak ona udowodni swój sprzeciw, jeśli nie było świadków? Zdjęcie nie jest kompromitujące, więc o żadnej szkodliwości czy ujmie na czci nie można mówić. Dopiero po interwencji tej pani u autora należałoby "zdjąć" fotkę z galerii.
Czyli jednak możnaZa "Seksmisją", Maks do Albercika: "W zasadzie można było podpisać [zgodę na naturalizację]. W tej sytuacji każdy adwokat by nas wybronił"
A tak a propos: coraz mniej rzeczy można fotografować (koleje, tunele, mosty? Nigdy w życiu! Budynki? Lepiej się zastanowić. Wnętrza /sklepy,mall'e,kina,.../ - też nie.). A prywatny las?![]()
Dobrze, że cegły można.
![]()
Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XP
na jakiej podstawie twierdzisz że nie można fotografować wymienionych przez Ciebie obiektów?
Nie możesz fotografować obiektów wpisanych do odpowiedniego rejestru (przydała by sie pomoc w odszukaniu takiegoż) i poswiadczonych znana tabliczką.
Wszystko inne jest dozwolene do fotografowania, pamiętaj jednak skąd fotografujesz jeśli z terenu prywatnego to właściciel może wydać zakaz wykonywania czynności fotograficznych na jego terenie. I dotyczy to wszelkich zachowań typu: palenie papierosów, wejście na teren, śmiecenie etc. teren prywatny jest poniekąd święty.
Ale uwaga, jeśli stoisz poza terenem prywatnym to możesz fotografować budynek prywatny (dom, Media market itp) pomimo zgrzytania zębami właściciela. :smile:
Warto mieć oddrukowane stosowne ustawy w torbie fotograficznej, łącznie z kodeksem karnym zawierającym informacje co grozi za użycie siły wobec Ciebie i zniszczenie Twojego mienia
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L
A to jest bardzo dobry i sprawdzony pomysł. Mój przyjaciel nosi w portfelu drobną notatkę dotyczącą sytuacji, kiedy jakiegoś goryla-ochraniarza w markecie nachodzi chęć do zajrzenia do jego torby czy wręcz do polecenia mu pozostawienia jej w jakiejś szafeczce itp. Skutkuje w 100%. Muszę sobie zrobić kopię![]()
SEBIAN
Canon EOS 20D w ręku, w torbie lub na statywie...
... to tylko narzędzie wspomagające (lub nie) umiejętności pstrykacza
Teoria+praktyka
Voila! A w to wchodzi wiele rzeczy. Poza tym jeśli czegoś nie ma w ustawie, to i tak może obowiązywać rozporządzenie ministerstwa. Nie jestem pewiem czy nadal takie roporządzenie obowiązuje, ale było wydane AFAIR w zeszłym roku i dotyczyło właśnie mostów, wiaduktów itp. Dlatego dziś, w dobie obawy przed terrorystami, np. niektórzy nadgorliwi pracownicy SOK mogą narobić człowiekowi problemu za fotografowanie na PKP.Nie możesz fotografować obiektów wpisanych do odpowiedniego rejestru
To najistotniejsza część zagadnienia; z zachowaniem powyższego, z terenu publicznego mogę legalnie fotografować prywatny teren (tak jak pisałeś) a także np. teren PKP, i tylko może się ochrona wyszczerzać (wtedy zoomem po ubytkachskąd fotografujesz).
W każdym razie generalnie trzeba trzymać się zdrowego rozsądku przy wyborze obiektu na zdjęcie.
Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XP
Witam,
Jestem nowy tu na forum i to jest mój pierwszy post. Ale do rzeczy.
Myślę, że pozwolenie tej pani nie jest konieczne. Przytoczone wyżej zdjecie zostało umieszczone w cyklu fotografii stanowiących sprawozdanie z imprezy. Problem mógłby zaistnieć, gdyby było to luźne zdjęcie nie powiązane z żadnym wydarzeniem i cyklem sprawozdawczym.
Pozdrawiam
SEBIAN
Canon EOS 20D w ręku, w torbie lub na statywie...
... to tylko narzędzie wspomagające (lub nie) umiejętności pstrykacza