Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Porównanie 70-200 4,0L vs 70-200 2,8L - przykładowe zdjęcia!!!

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    To ze sprawdze to sprawa jasna, inna ze zrobie to raz aby nie psuc sobie nerwow a 2 ze zweryfikuje szkło na podstawie normalnych fot podczas normalnego plenerku.

paweleverest - podepnij 70-200F/2.8 pod FF jak dla mnie to szkło wiele zyskuje na pełnej klatce, pod cropem F/4 naprawde jest fantastyczne ale nie szkoda Ci nerowo na te wszystkie testy?? wydałes ponad 4k za szkło i chcesz sobie udowdnic ze wydanie 2x wiecej siana niz na wersje F/4 było słuszne?? Nie marnuj czasu jest piekna jesien masz piekne szkła vide 400F/5.6 nic tylko wyjsci i focic no i jeszcze miec na to czas czego tobie zycze.

Pzdr

Wiesz nie jest ze mną tak żle - nie tylko testuje ale przy okazji jeszce foce a to ze chce dopasować dla siebie jak najlepszy sprzęt pod to, co che focić to inna sprawa -
    Aktualnie rozważam temat co było by dla mnie ( do fotografowania przyrody )bardziej korzystne: 70-200 2,8L ze swiatłem które w wielu przypadkach decyduje czy da się wogóle zebić zdjęcie ( zmrozić zwierze w ruchu ) ale za to z ciut gorszą ostrością czy super ostry 4,0 z którego da się korzystć tylko przy przyzwoitych warunkach świetlnych - to pytanie do bardziej doświadczonych łowców zwierzyny co byście wybrali na jaki kompromis lepiej iść ?? ????

Wieczorem podeśle jeszce jedna ciekawostke do tego tematu tzn jak wpłąywa na 70-200 2,8 zdjęcie filtra UV ( zazanczam ze chodzi o dobry uv) wg mnie rożnica jest duża - jak do tej pory nigdy nie zauwazyłem zeby na innym szkle takie róznice występowały po założeniu filtra no ale cóz człowiek całe życie się uczy

Domyślnie

IMO testy, o ile są prowadzone bez "zespołu napięcia sprzętowego" są niezłe. Nie potępiajmy ich. Ja jestem przeciwnikiem testów, choćby z powodu lenistwa. Ale coś trzeba wiedzieć o właściwościach posiadanego sprzętu. Np. porównań wpływu CPL albo UV na IQ nigdzie nie ma. Tylko reklamowe sample producentów, na których nic nie widać.
    Zdjęcia paweleveresta są dla mnie ciekawe i wiele mi mówią.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Jeden i drugi to dobre szkła.... zachód europy kupuje wersję 2,8 bo ich na to stać.... wschód kupuje wersję 4 bo ich na to stać.... na odbitkach nie zobaczysz różnicy.... na ekranie owszem, ale przy ekranie siedzisz nosem na zdjęciu a odbitkę oglądasz z wymagającą szacunku odległości.... ja mam wersję 2,8 i nie żałuję.... od f:3,2 ostrzy świetnie a praca pod swiatło (brak odblasków, trzymanie wysokiego kontrastu i wyśmienite wierne kolory) to jego ogromna zaleta...
    pozdrawiam i czwórkowców i dwuósemkowców....
    róbcie foty!
    pa
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

mam wrażenie, że wpływ filtra UV na jakość zdjęcia zwiększył sie w cyfrach. w analogach wkręcałeś jakis tam filtr i wszystko był oki. a teraz jakies UVałki za 300 złociszy niby takie hiper ekstra profesjonały... heh

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    Jeden i drugi to dobre szkła.... zachód europy kupuje wersję 2,8 bo ich na to stać.... wschód kupuje wersję 4 bo ich na to stać.... na odbitkach nie zobaczysz różnicy.... na ekranie owszem, ale przy ekranie siedzisz nosem na zdjęciu a odbitkę oglądasz z wymagającą szacunku odległości.... ja mam wersję 2,8 i nie żałuję.... od f:3,2 ostrzy świetnie a praca pod swiatło (brak odblasków, trzymanie wysokiego kontrastu i wyśmienite wierne kolory) to jego ogromna zaleta...
    pozdrawiam i czwórkowców i dwuósemkowców....
    róbcie foty!
    pa

To fakt pod światło sprawdza się lepiej niż 4,0 takie samo mam odczucia co do kolorów ( przynajmniej bez filtra UV ) ale dzieki za podpowiedz wywołam te zdjęcia i zobacze wtedy podejme decyzje Acha mam jeszce jedno spostrzeżenie wydaje mi się ale zaznaczam ze wydaje ze 2,8 ma szybszy AF niż 4,0 to zaleta w fotografi przyrodniczej

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

oba mają bardzo szybkie AF.... a ostrosć zależy także od puszki... miałem okazję bawić się 80-200/2,8 L i mimo wieku z 5D świetnie (bardzo szybko) ostrzył.

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

A oto obiecane zdjęcia pokazujące rożnice w obrazie przy zastosowaniu filtra UV ( niestety niekorzystnie wpływającego w tym przypadku ):

http://www.netpark.pl/~pawel/28%20co...0/IMG_0802.JPG z filterm UV Hoya super HMC (czarny)

http://www.netpark.pl/~pawel/28%20co...0/IMG_0805.JPG goły obiektyw bez filtra

Tym razem statyw nie był tak dokładnie ustawiany jak ostatnio więc 100% obiektywizmu nie gwarantuje.Dane zdjęcie:

F 4,0
    czas 1/5000
    aparat 30d
    obiektyw 70-200 2,8L + tc 1,4

Wg mnie roznica jest spora - widać to głownie w okolicach wkrętów mocujących tabliczke.

Korzystająć z okazji podsyłam również dwa inne zdjęcia już nie testowe wykonane tymi szkiełkami ( tak żeby ktoś nie pomyślał ze tylko tabliczki fotografuje )

http://www.netpark.pl/~pawel/28%20co...0/myszolow.jpg

http://www.netpark.pl/~pawel/28%20contra%2040/sumak.jpg

Pierwsze przy super świetle wersja 4,0 przesłona 5,6. Drugie przy słabym świetle wersja 2,8 ( przesłona również 2,8 ) z reki tu 4,0 bez statywu bylo by bez szans

A przy okazji ponowie pytanie czy ktoś robił kiedyś takie testy porównawcze dla 2,8 i 2,8 IS test w Foto Video Digital wygrywa wersja z IS ( za wyjątkiem testu na AC natomiast w photozonie jest zupełnie na odwrót porażka wersji z IS jest na całej linii ( taki wynik potwierdzałby moje przekonanie co do wpływu IS na jakość optyczną szkła ) Autor w Photozone zaznacza co prawda zę trafił na jakąś mydlaną sztuke ale ... aż strach pomyśleć ze za taką kase którą trzeba zapłacić za wersje z IS można dostać mydło ehh ta kontrola jakości jak tak dalej pójdzie to niedługo bedziemy słyszeć ze są róznice w 500 i 600 4,0IS . No nic tak czy siak ciekawe było by porówninie zrobione przez jakiegoś forumowicza który albo testował dwa obiektywy jednocześnie albo przesiadł się na wyższy "lepszy ??" model
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 19-10-2006 o 08:42

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Wiesz Paweł - tak na prawdę jeśli chciałbyś uzyskaść na zdjęciach super ostrość i wymagasz od fotografii świetnej jakości, klarowności, braku ziarna/szumów i świetnej ostrosci to zastanów się nad średnim formatem klatki (analogowo oczywiście). mała klatka nie da Ci takiej jakości zdjęć, nigdy....

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

NIe myśle o tym - narazie jestem zadowolony choć myśle o przejściu na większą matryce. Tu też mam dylemat którą ( 5D kusi FF ( choć do przyrody akurat lepszy jest crop) pozatym wszechstronnośc odnośnie możliwości wykorzystania lepsza plastyka itd . 1dmII ma cropa co dyskwalifikuje niektóre obiektywy ze względu na ogniskowe ale za to autofocus jest wyśmienity . no i budowa wodo i kurzoszczelna -niestety cena odstrasza od jednego a tym bardziej drugiego bede musiał długo długo zbierać ale to już zupełnie inna historia

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

No ja jestem w szoku! z tym filtrem, roznica jest poprsotu kolosalna! dzieki za llink! i tutaj chyle czoła za tescik :wink: jestem ciekaw czy z filtrami Marumi jest tak samo, w przyszłym tygodniu biore 2 elki i chciałem własnie kupic do ochrone 2x marumi......moze ktos sie pokusic o jakis tescik?? bo nie bardzo chce wydac 400zł na badziewie ktore zrypie mi ostrosc......

Pzdr.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów