Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Jakie filtry?

Dopiero zaczyna Awatar ridzu

Domyślnie Jakie filtry?

No wlasnie, jak w temacie. Mam juz to czego potrzebowalem, body, 2 obiektywy, klisze i duzo pomyslow Jednak wiem, ze kazdy liczacy sie fotograf bez filtrow w plener nie wyjdzie. I tutaj pojawia sie moje pytanie: w jakie filtry najlepiej sie zaopatrzyc? Mam 2 obiektywy 52 mm, canonka 50 mm i jupitera 37AM. Duzo czytalem o filtrze polaryzacyjnym, jednak nie wiem na jaki zbierac, ceny sa dosc rozne i...niestety wysokie : /. Bardzo podobaja mi sie tez filtry cokina (szczegolnie ten zmiekczajacy), ale czy oplaca sie w niego inwestowac?nie wiem, licze na Wasza pomoc

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jakie zdjecia zamierzasz robic?
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Filtr polaryzacyjny to jeden z wazniejszych filtrow. Ma zastosowanie wszedzie tam gdzie trzeba zredukowac kontrasty. I ten filter polecilbym Ci na poczatek. Co do firmy to juz Twoj wybor. Zasada jest prosta im drozszy tym lepszy. Dalej co do kolekcji to juz zalezy od tego co chcesz fotografowac. Nie napisales jaka fotografia cie interesuje. Napisz tez czy fotografujesz cyfra czy analogiem.
    Ostatnio edytowane przez Gizzmo ; 17-10-2006 o 19:08
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Filtr polaryzacyjny ma zastosowanie przede wszystkim do fotografowania pejzażu i przedmiotów silnie odbijajjących światło (szkło, samochody itp). Do portretu stosuje się go już rzadziej, acz czsami też bywa użyteczny. Zasada że im droższy tym lepszy, którą przywołał mój "przedpiśca" jak najbardziej znajduje zastosowanie w temacie filtrów. Polaryzacyjnymi wynalazkami za 35 - 40 zł nie ma sobie co zawracać głowy, najtańszym, który moim zdaniem można kupić jest Hama (52mm to ok 70-80 zł), ale trzeba pamiętać że filtr ten jest jednopowłokowy i choć zazwyczaj spełnia swoje zadanie to pod światło zaczyna robić bardzo dziwne rzeczy.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 17-10-2006 o 19:41
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Jakie zdjecia mnie interesuja?Lubie zwlaszcza reporterke, lubie tez robic portrety i ogolnie zdjecia ludziom. Polaryzacyjny...rozejrze sie za czyms ciekawym. A jak sie sprawa ma z filtrami ocieplajacymi na przyklad?w co warto sie zaopatrzyc?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Poczytaj tutaj. Jest to strona dystrybutora Hoyi, ale opisy uniwersalne, oznaczenia też. Filtry ocieplające mają oznaczenie 81 A-C u większości producentów.

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ridzu Zobacz posta
    Jakie zdjecia mnie interesuja?Lubie zwlaszcza reporterke, lubie tez robic portrety i ogolnie zdjecia ludziom. Polaryzacyjny...rozejrze sie za czyms ciekawym. A jak sie sprawa ma z filtrami ocieplajacymi na przyklad?w co warto sie zaopatrzyc?
    Jesli robisz na analogu to warto, a jesli na cyfrze to nie warto. W cyfrze masz balans bieli ktory spelnia ta sama role co filtry konwersyjne. Stad tez moje poprzednie pytanie o to na czym robisz zdjecia.
    Ostatnio edytowane przez Gizzmo ; 17-10-2006 o 20:18

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Do portretu stosuje się go już rzadziej, acz czsami też bywa użyteczny.
    Skora tez czasami blyszczy i wygaszenie tego przy portrecie jak dla mnie jest bardzo porzadanym efektem.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gizzmo Zobacz posta
    Skora tez czasami blyszczy i wygaszenie tego przy portrecie jak dla mnie jest bardzo porzadanym efektem.
    M.in to miałem na myśli pisząc że bywa użyteczny.

Domyślnie

zapomnialem napisac, robie analogiem, eosem 5

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów