Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Hurtownia filmów- szukam

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

co do wolania E6, to tak jak mowi minek, nie jest to takie trudne - latwiej podniesc przeciez temperature, niz ja obnizyc! dla zainteresowanych mam ciekawy pdf, niestety nie pamietam adresu skad go sciagnalem - wiem tyle, ze autorem jest p. Marek Madej.

pozdrawiam
    Martin Gorczakowski

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A to ja jestem zainteresowany.
    Wywołuję sam i bardzo chętnie zapoznam się z każdą dodatkową wiedzą.

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty Zobacz posta
    co do wolania E6, to tak jak mowi minek, nie jest to takie trudne - latwiej podniesc przeciez temperature, niz ja obnizyc! dla zainteresowanych mam ciekawy pdf, niestety nie pamietam adresu skad go sciagnalem - wiem tyle, ze autorem jest p. Marek Madej.

pozdrawiam
    To ja poprosze tego pdf-a, chetnie sobie poczytam. Podeslij jesli mozesz na maila.
    Ostatnio edytowane przez Gizzmo ; 19-10-2006 o 21:52
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Ja z kolei słyszałem, że podobno wcale nie tak trudno i w to uwierzyłem.
    I sam wywołuję i rzeczywiście nie jest trudno. Wystarczy duża miska (taka owalna balia 70l), napełniona ciepłą wodą (z początku ok. 41 st), w to butelki z chemią. Najpierw trzeba sobie wycyrklować proces, zobaczyć jak to szybko stygnie, mieć pod ręką czajnik z wrzątkiem i zimną z kranu. Dokładny termometr i można zaczynać. Jak w balii jest 39st i tyle najelę do koreksu pierwszej wody do ogrzania filmu, to akurat będzie miała ciut poniżej 38. Całe wywołanie pod wodą. Minutę przed nalaniem wywoływacza (który ma jeszcze jakieś 38.8 st) wyjmuję go z wody, akurat temp spada do 38st i taki nalewam. W międzyczasie troche wrzątku do balii, i cały jakoś jak mierzę temp w koreksie w międzyczasie to zawsze jest w normie. Ze slajdów jestem bardzo zadowolony. Na oko nikt nie widzi różnicy. Próbek nie robiłem, na żadnych control-stripach ani densytometrycznie - nie potrzebuję.
    Aha, oprócz balii mam jeszcze baniak 20l z kranikiem, w którym równolegle staram się utrzymywać temperaturę taką samą i tymi samymi metodami - tu jest woda do płukania.
    Takie i inne informacje tego typu mogly by sie znajdowac w dziale o fotografii analogowej. Moglo by to byc miejsce na ktorym mozna podyskutowac o filmach, ich pozniejszej obrobce i prezentacji zdjec.

A co tu gadać o sprzęcie, który już praktycznie nie jest produkowany. Nie poajwiają się co 18 miesięcy nowe modele, bo nie mają po co! Niczym nowym się nie można zachwycić, bo wysztko zostało już wymyślone (-:
    Nie mamy coraz doskonalszych matryc, bo mamy od lat tak samo doskonałe filmy. Optyka jest ta sama, więc jeśli gadać o technice to zostaje technika ciemniowa.
    Dzial o sprzecie analogowym juz istnieje i oczywiscie ruch na nim nie wielki. Powodem tego sa oczywiscie przyczyny wymienione przez mojego "przedpisce" wczesniej. Wedlug mnie optyka ciagle sie zmienia, ale o tym mozna poczytac nawet w odniesieniu do aparatow cyfrowych. Natomiast czytalem juz wiele razy ze pomiar swiatla w Canonach ma tendencje do niedoswietlania, wiec nie zawsze informacje dostepne na innych forach (np o naswietlaniu np Velvi - ja lubie ja naswietlac na iso64) przenosza sie bezposrednio na nasze puszki. Dlatego tez uwazam ze takie forum moglo by przyniesc wiele cennych informacji dla tych amatorow Canona, ktorzy wola fotografie tradycyjna.

Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

http://rapidshare.de/files/37380819/...kroku.pdf.html tutaj prosze lezy..

mam tez jakies rzeczy np o krzywych charakterystycznych provii, velvii i pochodnych
    Martin Gorczakowski

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty Zobacz posta
    http://rapidshare.de/files/37380819/...kroku.pdf.html tutaj prosze lezy..

mam tez jakies rzeczy np o krzywych charakterystycznych provii, velvii i pochodnych
    Calkiem ciekawy artykul. Dzieki. To o krzywych tez chetnie zobacze.

Miasto
    W-wa/Rz-ów
    Martin Gorczakowski

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gizzmo Zobacz posta
    Moze by tak zapoczatkowac jakis nowy dzial o fotografii analogowej (o materialach, a nie tylko o sprzecie), tak zeby nie bylo to forum jedynie o cyfrze. (Pozostaweiam to pod rozwage administratorow.)
    Nigdzie nie zauwazylem by dzial "Technika robienia zdjęć" byl dedykowany tylko matrycom .

Coś już napisał Awatar mmosk
    Miasto
    Warszawa / Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gizzmo Zobacz posta
    To ja poprosze tego pdf-a, chetnie sobie poczytam. Podeslij jesli mozesz na maila.
    http://www.marekmadej.com
    tu jest adres strony Marka Madeja i tam sa linki do tych plikow pdf ktorych pewnie szukasz.

Skąd bierzesz te materiały przeterminowane?
    Sensii były całe kontenery, ale provii jakoś nigdzie nie widziałem...
    Provia wychodzi fajnie jak ją niedoświetlić, ale ostatnio na próbę równiez pierwsze wołanie przedłużyłem o 30 sekund. I co? I pięknie się skanuje! (-:
    Ja do Provii mam dostep. Jest tez dostepna czasami na Allegro (sam tam ja sprzedaje aby zwrocily mi sie moje wlasne zamowienia). Wiesz, ale nie moge udzielic informacji skad je mam. Napewno sa z legalnych zrodel jesli by ktos mial watpliwosci i sa anaprawde tanie. W razie zapotrzebowania prosze na pirv to moge podeslac co za ile i z kiedy moge ewentualnie miec. Jednak jako, ze sa to w wiekszosci koncowe ilosci filmow to te informacje sa bardzo zmienne.

Cytat Zamieszczone przez Terrmos Zobacz posta
    A ja z 400 Xtra mam złe wspomnienia- zielonkawe, niedoświetlone wychodziło toto...i to z kilku różnych aparatów Canona. Może zła seria była- wyrwać chwasta...
    Ten negatyw byl moim ulubionym przed czasame gdy zaczolem robic same slajdy.

Cytat Zamieszczone przez Terrmos Zobacz posta
    czy moglibyście, tak dla informacji, rzucać od razu cenami i adresami?
    może faktycznie czas się przerzucić ,a slajdy... tyle, że w Pile byłby kłopot z ich wywołaniem. Wywołujecie je sami?
    Co do wywoływania to zawsze można gdzieś wysłać. Polecam Marcina Madeja w Warszawie (u tego wyolywalem ostatnio 76 filmow i jestem zadowolony)
    http://www.marekmadej.com
    lub Tomka Kiecane w Lublinie (a tego mi polecali ale za tyle samo mialem na miejscu w Warszawie)
    http://www.foto-scan.go.pl/

Polaczone 4 posty!!! Prosze kolege mmosk o pocwiczenie opcji multiquote (znaczki " w prawym dolnym rogu postow ktore chcesz zacytowac) lub chociazby przycisku 'Edytuj'.
    Mateusz Moskalik
    http://www.arktyka.org.pl, http://www.wild-arctic.eu
    Canon 5D + obudowa Ikelite + Ikelite DS51, Sigma 24/1.8 EX, Sigma 70-200/2.8 EX, statywy GIOTTO's, plecaki Lowepro, skrzynie transportowe PELI

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów