Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Hurtownia filmów- szukam

Mieszany widok

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ridzu Zobacz posta
    Panowie, a powiedzcie w jakie filmy najczesciej sie zaopatrujecie? Chodzi mi o konkretne typy. Na ktore warto zwrocic uwage, ktore oplaca sie kupic?
    A to już zależy co Ci jest potrzebne, slajd czy negaty, kolor czy cz-b i do jaich zastosowań chesz tego używać.
    Z kolorowych negatywów to polecam Fuji Reala 100. Tania klisza (do nabycia za 10-12 zł), którą można uznać za materiał profesjonalny. Bardzo małe ziarno, piękna kolorystyka, dobra zarówno do portretu jak i do pejzażu. Nie polecam natomiast poularnych tanich negatywów, dostępnych w marketach i kioskach, takich jak np Fuji Superia czy Agfa Vista bo potrafią przez zafarby, wyprane kolory itp popsuć całą radość z fotografowania.
    Jeśli chodzi o negatywy b&w to ciężko znaleźć uniwersalny, bo te się dobiera w zalezności od tego czy chcesz mieć np zdjęcia gładkie, z miękkimi przejściami tonalnymi czy ziarniste i kontrastowe.
    O slajdach się wymądrzać nie będe bo jak na razie nie używam i pojęcie o nich mam słabe ;-)
    Zajrzyj na fotonegatyw, są tam dosyć dobre opisy większośći klisz.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Osobiście polecam
    jolero5@o2.pl
    Gość jest z Wrocławia. Zawsze u niego kupuję. Jak do tej pory się nie zawiodłem.
    Co do cen – nie wiem czy jest najtańszy ale na pewno sporo tańszy niż sklepy.
    A i towar ma świeży.
    Tu ciekawostka jakiś czas temu bardzo potrzebowałem profesjonalnego negatywu a w normalnym sklepie z wielkim logo Fuji mieli tylko i wyłącznie przeterminowane. W związku z tym dali mi 5% rabatu. Wziąłem bo stałem pod murem ale to był już mój ostatni zakup w tym sklepie. I tak właśnie coraz większej niechęci nabieram do zakupów w „normalnych” sklepach. Te wirtualne jednak jakoś bardziej dbają o swoje dobre imie.

Coś już napisał Awatar mmosk
    Miasto
    Warszawa / Puławy

Domyślnie

Panowie, a powiedzcie w jakie filmy najczesciej sie zaopatrujecie? Chodzi mi o konkretne typy. Na ktore warto zwrocic uwage, ktore oplaca sie kupic?
    Witam
    Ja stosuje aktualnie tylko i wyłącznie slajdy. Wybrane materiały to Fuji Provia 100, Fuji Provia 400. Provie 100 według wielu dobrze jest naświetlać jak 160 do krajobrazu a do zwierząt najlepiej wtedy prześwietlić o 0.5 EV. Rewelacyjnie da sie ją też pushować o 1EV (czyli normalnie na czułość 200 a gdy się spodoba troche ciemniejszy krajobraz to na 320 i wtedy do zwierząt też prześwietlić o 0.5 EV). Jesli chodzi o Provie 400 to jest to dobry materiał gdy jest dobre światło (a można by pomysleć, że powinno być odwrotnie) i potrzebujemy czasów typu 1/2000, 1/4000. Naświetlać ją wtedy można jak 640 z ewentualnym dodatkowym prześwietleniem o 0.5 EV. A gdzie się zaopatruje - tylko materiały przeterminowane bo wychodzi taniej. Do dwuch lat jak są dobrze przechowywane to nie ma obaw, że coś jest nie tak.
    Mateusz Moskalik
    http://www.arktyka.org.pl, http://www.wild-arctic.eu
    Canon 5D + obudowa Ikelite + Ikelite DS51, Sigma 24/1.8 EX, Sigma 70-200/2.8 EX, statywy GIOTTO's, plecaki Lowepro, skrzynie transportowe PELI

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmosk Zobacz posta
    A gdzie się zaopatruje - tylko materiały przeterminowane bo wychodzi taniej. Do dwuch lat jak są dobrze przechowywane to nie ma obaw, że coś jest nie tak.
    Skąd bierzesz te materiały przeterminowane?
    Sensii były całe kontenery, ale provii jakoś nigdzie nie widziałem...
    Provia wychodzi fajnie jak ją niedoświetlić, ale ostatnio na próbę równiez pierwsze wołanie przedłużyłem o 30 sekund. I co? I pięknie się skanuje! (-:

Bywalec
    Miasto
    Piła

Domyślnie

czy moglibyście, tak dla informacji, rzucać od razu cenami i adresami?
    może faktycznie czas się przerzucić ,a slajdy... tyle, że w Pile byłby kłopot z ich wywołaniem. Wywołujecie je sami?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W Wrocławiu to w ogóle mamy luksus w temacie slajdów i negatywów. W sklepie, o którym wspomniałem wcześniej, można kupić praktycznie wszystko co jest na rynku, w cenach lepszych niż oferują sklepy internetowe.

Dopiero zaczyna Awatar ridzu

Domyślnie

Dzieki za podpowiedz MacGyver, a jesli chodzi o B&W to i tak juz mam swojego faworyta i chyba go juz nie zmienie - Ilford Pan400-dobry i tani. Piekne ziarno.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dzieki za podpowiedz MacGyver, a jesli chodzi o B&W to i tak juz mam swojego faworyta i chyba go juz nie zmienie - Ilford Pan400-dobry i tani. Piekne ziarno.
    Osobiście nie przepadam za tym materiałem, ale to już jest kwestia najzupełniej indywidualnych gustu i oczekiwań. Niemniej co do ziarna to się zgodze.

Bywalec
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Na ślub w kościele mój obecny (być może się to zmieni) faworyt to Fuji NPH- czułość 400 a na zdjęciach skóra jak pupa niemowlaka, taka różowiuśka. Jak wrzucę do Frontiery to nie ma za bardzo czego poprawiać.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

NPH jest bardzo ok, tylko drogi trochę, jak robiłem analogiem to aparat ustawiałem ręcznie na czułość 320, jakoś tak jak się go troszeczkę prześwietliło (ale w sumie co to za prześwietlenie ;-) ) to jeszcze ładniejsze wychodziły.. Ślubów za dużo nie robiłem (tylko parę "po rodzinie" jako gość) ale właśnie kolory z niego bardzo mi zawsze pasowały

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów