Kiedyś przypadkiem wpadłem na adres hurtowni art. foto z filmami Fuji NPH, tanimi w porównaniu do reszty (Allegro) ale gdzieś posiałem adres.
Czy możecie mi coś polecić?
Acha i jeszcze- jaka jest alternatywa, co można wziąć zamiast NPH???
Kiedyś przypadkiem wpadłem na adres hurtowni art. foto z filmami Fuji NPH, tanimi w porównaniu do reszty (Allegro) ale gdzieś posiałem adres.
Czy możecie mi coś polecić?
Acha i jeszcze- jaka jest alternatywa, co można wziąć zamiast NPH???
Jesli chodzi o naturalny odcien skory to jest jeszcze kodak portra. Sa wersje NC i VC wiec mozna sobie nawet wybrac czy chce sie naturalne czy podkrecone kolory.
EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX
ja zawsze się tu zaopatrzam http://www.afv.pl/
jeszcze jest UC. jezeli potrzebujesz tanio filmow warto postarac sie np na pl.rec.foto o namiary na panstwo z gieldy foto w stodole, ktorzy sprzedaja negatywy przy kibelkuzdecydowanie najlepsze ceny/jakosc. z tego co pamietam wysylaja tez negatywy za pobraniem, daja fakture. pozdrawiam
Martin Gorczakowski
jakby ktos mial namairy tego panstwa to podzielcie sie na forum![]()
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Wzruszyłem się... to najbardziej merytoryczny wątek jaki dotąd spotkałem na CB. Wielkie dzięki!
Klisza rulez... wciąż.
Panowie, a powiedzcie w jakie filmy najczesciej sie zaopatrujecie? Chodzi mi o konkretne typy. Na ktore warto zwrocic uwage, ktore oplaca sie kupic?
A to już zależy co Ci jest potrzebne, slajd czy negaty, kolor czy cz-b i do jaich zastosowań chesz tego używać.
Z kolorowych negatywów to polecam Fuji Reala 100. Tania klisza (do nabycia za 10-12 zł), którą można uznać za materiał profesjonalny. Bardzo małe ziarno, piękna kolorystyka, dobra zarówno do portretu jak i do pejzażu. Nie polecam natomiast poularnych tanich negatywów, dostępnych w marketach i kioskach, takich jak np Fuji Superia czy Agfa Vista bo potrafią przez zafarby, wyprane kolory itp popsuć całą radość z fotografowania.
Jeśli chodzi o negatywy b&w to ciężko znaleźć uniwersalny, bo te się dobiera w zalezności od tego czy chcesz mieć np zdjęcia gładkie, z miękkimi przejściami tonalnymi czy ziarniste i kontrastowe.
O slajdach się wymądrzać nie będe bo jak na razie nie używam i pojęcie o nich mam słabe ;-)
Zajrzyj na fotonegatyw, są tam dosyć dobre opisy większośći klisz.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj