Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Stół czy namiot

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

osobiście używam własnoręcznej roboty stołu bezcieniowego(rurki PCV łączone kolankami PCV + plexiglas + całośc nakryta materiałem rozpraszającym światło + zarówki błyskowe z dyfuzorami świecące od dołu i z boków)
    prosto, tanio ale skutecznie...

Domyślnie

moda na namioty chyba przyszła ostatno... jak chinczyki pojawily sie na allegro. Dawniej uzywane byly jak trzeba bylo np. "nierdzewke" fotografowac.
    teraz sa wciskane kazdemu kto nie ma pojecia o fotografi produktu
    - jak kupi namiot to tak jakby za 50zl nabył całe studio fotograficzne...

zdjecia nie powalaja ale cos mozna z tych lekcji podpatrzec...
    http://www.photoflexlightingschool.c...ons/index.html

poszukaj z tej serii fotografie produktu to na poczatek dobra pozycja
    http://www.allegro.pl/item133984238_...otografii.html

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Zrobiłem taką bude jak w linku od frikmen'a. Dodatkowo styropian okleiłem srebrną folią którą znalazłem z apteczce samochodowej .
    A oto efekty:
    http://madroz.ovh.org/buda%20bezcieniowa%20%3b)/
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Wrzuć jakieś zdjęcia, chętnie zobaczę jak to wygląda z tym miękim cieniem.
    własnie robie od nowa na swoja strone i mysle ze stronka ruszy do kilku dni to wrzuce linka

Cytat Zamieszczone przez Madroz Zobacz posta
    Zrobiłem taką bude jak w linku od frikmen'a. Dodatkowo styropian okleiłem srebrną folią którą znalazłem z apteczce samochodowej .
    A oto efekty:
    http://madroz.ovh.org/buda%20bezcieniowa%20%3b)/
    nie całkiem bezcieniowa i ostre krawedzie cieni i lampa bezposrednio na przedmiot

ja robie półbudy z białego kartonu -bez podswietlenia bo cuda wychodziły-czyli dół, boki, góra, przód doświetlam blendą lekko z boku i błyskam lampą prosto do góry z dyfuzorem. efekt: lekki miekki cien

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    nie całkiem bezcieniowa i ostre krawedzie cieni i lampa bezposrednio na przedmiot
    Ostre cienie daje pewnie ta srebrna folia. Lampa była skierowana w górę + do tego dyfuzor. Napewno mniej cieni da namiot, ale do namiotu fajnie mieć dwie lampy po obu stronach.

ja robie półbudy z białego kartonu -bez podswietlenia bo cuda wychodziły-czyli dół, boki, góra, przód doświetlam blendą lekko z boku i błyskam lampą prosto do góry z dyfuzorem. efekt: lekki miekki cien
    To pochwal się jak Ci to wyszło.
    Ok. Już w tej sprawie odpisałeś Nemeo. Sorry
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

http://canon-board.info/attachment.p...1&d=1161474916 nie wiem jak tu sie wrzuca i nie wiem czy to sie wyswietla

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Widac wafelki

Ja za Vitezem apeluje o uzywanie multiquote i edycje swoich postow a nie pisanie po 2-3 (albo 5) pod rzad

Natomiast jesli chodzi o cienie to trzeba swiecic na duza powierzchnie namiotu, dzieki czemu swiatlo rozprasza sie na duzej jego powierzchni i cienie sa miekkie. Pomagaja tez 2-3 warstwy cienszego materialu.

Ja stosuje jakies tanie gladkie cienkie firanki (na stelazu z pcv) ktore trzeba zlozyc na 4 warstwy minimum aby nic nie bylo widac na druga strone. Ale dzieki temu swietnie rozpraszaja (przynajmniej tak mi sie wydaje ).

Edit: mam jakies antyczne gnioty nawet

No i backsage.

Swiecilem dwoma swietlowkami kompaktowymi 150W. Stanowczo odradzam Bez "custom WB" nie ma co podchodzic a ilosc swiatla tez na wiele nie pozwala. Przy iso 400 f/8 czas to 1/25.

Co do swiecenia na duza powierzchnie, to mimo ze tego nie widac (bo spalone ) to swietlowki wystaja z tych reflektorow i dosyc rowno oswietlaja cala boczna czesc "namiotu".
    ...

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

kuchateK,
    a co to " multiquote " ?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

kuchateK,
    a co to " multiquote " ?
    Odpowiem za Kuchatka ;-)
    Obok przycisku "Cytuj" masz w każdym poście taki przycisk z cudzysłowem - jak na niego naciśniesz to robi się czerwony. Zaznazaczasz klika postów, do których chcesz się odnieść i potem wciskasz cytuj - do odpowiedzi wstawione zostaną cytaty ze wszystkich zaznaczonych postów

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

a jak tu bezposrednio wsadzac foty, tak jak kuchateK wyżej??

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów