Wiem,że gdzies na forum był ten temat,ale za nic nie mogę go odnalezć,chodzi mi o to do czego stosujemy stół bezcieniowy a do czego namiot bezcieniowy.
Wiem,że gdzies na forum był ten temat,ale za nic nie mogę go odnalezć,chodzi mi o to do czego stosujemy stół bezcieniowy a do czego namiot bezcieniowy.
EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I
Hmm pewności nie mam bo nigdy nie używałem stołu bezcieniowego, ale wydaje mi sie że do tego samego co namiotu. Różnicą jest tylko wielkość fotografowanych przedmiotów.
Podłącze się do pytania, co jest lepsze stół czy namiot, zakładając że fotografowane przedmioty będą małych gabarytów.
wydaje mi sie, ze namiot jest bardziej bezcieniowy, bo chyba swiatło moze byc "bardziej odbite"??
dla mnie miekki cien jest wskazany- robie ciasteczka i im zdjecia
a co masz fotografowac?
moze wystarczy wizyta w Castoramie?
http://www.g-st.ch/privat/foto/doku/tstudio.html
Sądząc po ilości odpowiedzi oraz gdybanie to okazuje się że odpowiedz nie jest taka prosta![]()
Po przeczytaniu paru wątków nie zupełnie związanych o wspomnianych różnicach to jedna sprawa jest oczywista,ze w namiocie możemy mieć tylko światło miękkie i możliwe,że namiot i oswietlenie do niego będzie kosztować mniej,gdyż do stołu by uzyskać miękkie oswietlenie potrzebne będą softboxy ale za to na stole bedziemy mogli stosować równierz światło twarde tzw.rysujące.
To tyle co na razie mi przychodzi do głowy i nie zupełnie może to być prawdą,no ale ciągle staram się sam w miarę możliwości znalezć odpowiedz na w/w pytanie.:neutral:
EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I
EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
PLFOTO