2500zł_________________________
do studia 2 lampy to minimum jak nie masz kasy to:
ELFO microPRO (1050 zł sztuka) lampa 200 Ws, 3 lata gwarancji.
http://www.foto-kurier.pl/SKLEP_plik.../micro_pro.htm
lampa jest mała i wygodna w użyciu, do wnętrza 200Ws jest OK, elektronika OK, wykonanie OK, minusem lampy jest nie zdejmowany klosz i ograniczona liczba prostych nasadek. Nie jest kompatybilna z reszta sprzętu elfo.
Sprzedawana solo lub w zestawie.( zestaw w postaci chińskich dodatków... odpuścił bym sobie)
Nie kupuj żadnej chińskiej lampy. ZADNEJ! to od razu stracona kasa
jak masz czas to Allegro:
1000zł____________________________________
METZ 45CL4 (młotek) (ok 350zł sztuka) to mocna mobilna lampa w plener i do studia (np. pod parasolki i softboxy) w plenerze zasilana akumulatorami (6 paluchów w koszyku) a w studio dedykowanym zasilaczem z sieci. Ma trochę za mały zakres regulacji w trybie manual 1, 1/2, 1/4 i winder (chyba 1/16) dobrze by było mieć dodatkowo sensor mecamat ( wtedy od 1 do 1/64). Lampa mocna i niezawodna, z cyfra TTL jest bezużyteczny ale automatyka (wbudowany sensor) jest precyzyjna (tu tez mecamat ułatwił by życie)
+ (dodatkowo dwa chinskie statywy...., uchwyty parasolki i fotocele albo kabel synchro)
dużo ludzi się teraz tych lamp pozbywa
600zł____________________________________________ ___________________________
SUNPACK 383 (ok 200 zł sztuka)
Delikatniejsza niż Vivitar ale zgrabniejsza do przenoszenia prosta lampa z automatyka i manualnym podziałem mocy od 1 do 1/16
500zł_________________________________________
VIVITAR 285, (ok 150 zł sztuka) prosta lampa z automatyka i manualnym podziałem mocy od 1 do 1/16. cztery paluchy do koszyka duża twarda niezawodna.
Niestety u nas nie dokupienia zasilacz z sieci wiec trzeba mieć trochę akumulatorów w zapasie.
Mam nadzieje ze coś pomogłem.
Pozdrawiam
Arek