Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Lampa studyjna czy błyskowa

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja zrobiłem sobie według własnego projektu takie studyjne lampki błyskowe
    http://ws.ps.pl/szymwal/studyjna_lampa/index.html

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymwal Zobacz posta
    Ja zrobiłem sobie według własnego projektu takie studyjne lampki błyskowe
    http://ws.ps.pl/szymwal/studyjna_lampa/index.html
    Możesz pokrótce opisać? Nie rozumiem obwodu ładowania kondzioła. Regulujesz tu siłę błysku? To cudo z SCR1 i trafkiem - nie rozumiem tego.

Zacząłem się zastanawiać nad zmajstrowaniem sobie czegoś takiego, z IGBT do kontrolic czasu błysku, niestety koszty mnie zniechęciły. Kondensator(y) stanowi(ą) tu dość znaczny udział.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Możesz pokrótce opisać? Nie rozumiem obwodu ładowania kondzioła. Regulujesz tu siłę błysku? To cudo z SCR1 i trafkiem - nie rozumiem tego.
    Aby uzyskać krótki czas ładowania/ 2s / bez rezystora ograniczającego prąd ładowania, opracowałem sposób ladowania polegający na fazowej regulacji nap. wyjsciowego. Moc jest regulowana zmianą napięcia wyjsciowego.
    Ostatnio edytowane przez szymwal ; 26-10-2006 o 17:35

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Aby uzyskać krótki czas ładowania/ 2s / bez rezystora ograniczającego prąd ładowania, opracowałem sposób ladowania polegający na fazowej regulacji nap. wyjsciowego.
    OK

Cytat Zamieszczone przez szymwal
    Moc jest regulowana zmianą napięcia wyjsciowego.
    Jaki da się zrobić zakres regulacji mocy? W jakim zakresie napięć IFK200 pali? Nie masz kłopotów ze zmieniającą się temperaturą barwową światła w zależności od napięcia?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

OK

Jaki da się zrobić zakres regulacji mocy? W jakim zakresie napięć IFK200 pali? Nie masz kłopotów ze zmieniającą się temperaturą barwową światła w zależności od napięcia?
    IFK-120 działaja od ok 150 do nominalnie 300V.Ja zrobiłem regulację w czterech zakresach od 1/4 mocy. Palnik może być dowolny, tylko odpowiedniej mocy. Zmiany temperatury są niewidoczne.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

IFK-120 działaja od ok 150 do nominalnie 300V.Ja zrobiłem regulację w czterech zakresach od 1/4 mocy. Palnik może być dowolny, tylko odpowiedniej mocy. Zmiany temperatury są niewidoczne.
    Dzięki za informacje. Pytam, bo w dataszitach do palników dostępnych w TME zakres napięć jest znacznie węższy.

A regulacja napięciem podsunęła mi pomysł na płynną zmianę mocy w większym zakresie bez IGBT. Tyle co się da redukować płynnie napięciem a zgrubnie zmieniając liczbę równolegle połączonych kondensatorów zasilających palnik.

Tak sobie zbieram informacje na zajęcie w zimowe wieczory...

A kondensator skąd masz? Jakiś specjalny dedykowany do foto? Widzę, że tego typu pojemności na allegro występują w cenach znośnych...

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A regulacja napięciem podsunęła mi pomysł na płynną zmianę mocy w większym zakresie bez IGBT. Tyle co się da redukować płynnie napięciem a zgrubnie zmieniając liczbę równolegle połączonych kondensatorów zasilających palnik...
    Płynnie nie ma problemu zamiast przełączników, potencjometr/kłopot z liniowym zakresem zmian/.Z łączeniem kondensatorów, nie polecam, diody separujące muszą mieć prądy impulsowe ok 1000A.Kondensatory miałem z czasów PRL, specjalne do lamp błyskowych robione w kraju na japońskiej licenncji.Na bazie tego opracowania wykonałem na zamówienie wersję do studia foto o mocy 20000Ws, 10000Ws oświetlenia wypełniającego oraz 10lamp po1000Ws jako swiatła efetowe.W tym projekcje napięcie na palniku było 600V max.

Uprawnienia umieszczania postów