Kupiłem własnie wczoraj B+W do 17-40 . Już zdążyłem zachlapać-potwierdzam czyści się znakomicie - czyściłem wacikami do uszu - na sucho. Generalnie nie lubie tzw.filtrów ochronnych-i na innych szkłach nie używam. Do zwykłej ochrony przed urazami mechanicznymi najlepiej sprawdza się dekiel i osłona przeciwsłoneczna. W tym konkretnym przypadku kupiłem wyłącznie ze względu na zalecenia producenta odnośnie szczelności obiektywu. Dla mnie osobiscie najważniejszym kryterium przy wyborze tego kawałka szybki jest jak najmniejsza podatność na blinki i łatwość czyszczenia. Swoja drogą to ceny B+W to IMO zbrodnia-niestety nie znam tej nowej lini Hoya - cały czas mam złe wspomnienia po UV-ce tej firmy która używałem parę lat temu wraz z pożyczonym od kolegi apratem. Czyszczenie tego to była droga przez mękę. Jeżelli Hoya digital czy inna z wyższej półki nie blinkuje bardziej od B+W i daje się łatwo czyścić to IMO różnica w cenie z B+W to pieniądze wywalone w błoto. Niestety ciężko to stwierdzic jak się nie przykręci jednego i drugiego do obiektywu![]()