Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: 400D - problem z lampa

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nie bubla tylko e-ttl II (system pomiaru blysku) tak ma. Trzeba korygowac.

Niby moglo by byc idealnie z korekta fabryczna, ale pomysl teraz co by sie dzialo jak bys wyszedl z taka korekta na slonce dopalic sobie cienie. Przy takim dopalaniu mimo ze e-ttl II niedoswietla trzeba go nadal korygowac na minus. Albo jakie narzekania by byly fanatykow "byle nie przepalic jak by im przpadkiem cos bialego zaswiecilo". Z fabryki jest mniej wiecej po srodku, a korekta jest po to aby kazdy sobie mogl dopasowac efekt pod swoje zachciewajki.

Generalna zasada z e-ttl II jest taka, ze przy doswietlaniu korygujemy na minus (-2/3 do -1) a przy swieceniu sama lampa korygujemy na plus (+2/3 do +1). W wiekszosc przypadkow histogram bedzie idealny a przepalenia, jesli juz beda to minimalne.
    ...

rogal41
    Guest

Domyślnie a co z ostroscia??

a co z ostroscia?? bylem u znajomka fotografa ( studio ) postawil swoja 350 te same wartosci ekspozycji to samo oswietlenie i z mojej 400 zdjecia niemaja ostrosci o tym wczesniej nie pisalem

rogal41
    Guest

Domyślnie

no i zrobilem jak radziles , pomysl wydaje sie byc sluszny ale ... no wlasnie nie wiem jak zamiescic pelne zdjecie zeby pokazac o co mi chodzi. opisze wiec
    wlasnie przed chwila zrobilem kilka fotek w sposob jak napisales i guzik nadal niedoswietla a w sumie to niema czegos takiego jak biel na zdjeciu histogram od 2 pionowej kreski z prawej strony martwy niepokazuje nic ( acha ustawienia P zdjecia robione na roznie doswietlenie, niedoswietlenie lampa na 0 na +2 +3 histogram z prawej strony niepokazuje nic mrtwy),

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Napewno korekta byla ustawiona dla lampy?
    Skorzystaj z http://imageshack.us. Nie musi byc duze, grunt zeby exif byl.
    ...

rogal41
    Guest

Domyślnie

aparat -2_3 lampa +1.jpg
    aparat M lampa +2.jpg

aparat na0 lampa na+2_3.jpg

a to fota kumpla aparatem 300d

i taka sama moja

rogal41
    Guest

Domyślnie

ostrosci co prawda juz nie widac bo zdjecie zmniejszone ale jej poprostu nie ma

TomPo
    Guest

Domyślnie

Witam

No to lampe 430EX juz kupilem - bajka. Teraz zdjecia seryjne z lampa czy bez lampy robia sie tak samo szybko - oczywiscie przy mniejszych wyladowaniach lampy.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez TomPo ; 23-11-2006 o 23:01

Bywalec

Domyślnie

Zauważyłem, że korpus dobiera siłę błysku do najmniejszej przysłony - jak by nie zmieniać ISO lub zbliżać się do obiektu - przysłona będzie najmniejsza z możliwych dla danego obiektywu. Przestawiłem tryb na M, ustawiłem czs na 1/60, F na 8 i zdjęcia są ostre!

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów