Od kilku tygodni jestem szzceśliwym posiadaczem czterysetki. Sprawdzałem czy u mnie występuje opisana przez Ciebie sytuacja. W programie P, przy wymuszeniu lampy i zdjęciach seryjnych, aparat nie osiąga 3kl. Sam nie wiem może niecałe 2. Zaś przy kilkunastu zdjęciach pojawia się Busy z błyskawicą, lecz nie zawiesza się, tylko po kilku sekundach (koło 3) ponownie jest gotowy do zdjęc. Mam nadzieję, że pomogłem, tym samym zaznaczam, że jestem początkujący.
Witam
Dzieki serdeczne za odpowiedz.
U mnie aparat tez sie nie zawiesza, tylko po kilku zdjeciach robionych w serii (przez kilka zdjec lampa laduje sie bardzo szybko) lampa zaczyna ladowac sie dluzej jest napis Busy z blyskawiaca i tak juz jest przy kazdym zdjeciu z lampa nawet jak robie odstepy.
Jak mozesz to zrob tak:
-przelacz na zdjecia seryjne i rob zdjecia z lampa az bedzie pojawiac sie "busy" - bedzie widac od razu, bo aparat przestanie robic zdjecia w szybkim tempie.
-po zniknieciu "busy" zacznij znowu robic seryjne. Ciekawe, czy bedziesz mogl. U mnie juz wtedy przy kazdym zdjeciu z lampa musze dlugo czekac na naloadowanielampy.
PS. Z lampa to nie ma 3 klatek tylko wolniej - wiadomo.
pozdro
Tomek
Witam
Postanowiłem sprawdzić
Zjawisko wstępuje w mniejszym lub większym stopniu.
I że zależy od stopnia naładowania akumulatora (lampa pobiera dużo prądu)
Na początku testu zjawisko było mniejsze a później większe.
Jak podłączyłem 430 EX to dało się robić dowolną serię zdjęć w dowolnym tempie.
Myślę, że grip z dwoma bateriami też pomoże.
No tak, sprawdziłem i po zrobieniu całej możliwej serii, nie da się więcej zdjęć niż jedno z lampą zrobić. Mój aparat ma ten sam problem co Twój. Myśle, że jest to problem softwareowy. Jak się dowiesz się od serwisu canona co może to powodować to pisz.
A mi sie nie wydaje zeby to byl problem aparatu a zwykle, fizyczne ograniczenie kondensatorka lampy wbudowanej skonfrontowane ze zbyt wysokimi oczekiwaniami.
I dużym prądem pobieranym z akumulatora aparatu - chwilówkę wytrzyma ale już kilka z rzędu to może mu się nie spodobać bo akumulatory Li-ION słabo znoszą duże obciążenia i to może być powodem ww. opisanej sytuacji, zakup lampy na "paluszki" będzie lepszym pomysłem
Pozdr
Artur
IMHO to dziwny pomysł robić taki wolny stroboskop z wbudowanej lampy, lepiej włączyć spawarkę w CF![]()
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Witam
...i tak mialem kupic lampeTeraz kupie ja szybciej. Nie ma to jak dobra motywacja
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i testy.
pozdro
Tomek
podzielam zaskoczenie, seryjne z lampą pop up? Kurna, ale 400 d ma wypas.