Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: 400D - problem z lampa

TomPo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VANT Zobacz posta
    to z wbudowaną można robić serie i jest 3klatki/s ??
    Witam

3 klatki nie, ale seryjne mozna

pozdro..
    Tomek

szpindek
    Guest

Domyślnie

Od kilku tygodni jestem szzceśliwym posiadaczem czterysetki. Sprawdzałem czy u mnie występuje opisana przez Ciebie sytuacja. W programie P, przy wymuszeniu lampy i zdjęciach seryjnych, aparat nie osiąga 3kl. Sam nie wiem może niecałe 2. Zaś przy kilkunastu zdjęciach pojawia się Busy z błyskawicą, lecz nie zawiesza się, tylko po kilku sekundach (koło 3) ponownie jest gotowy do zdjęc. Mam nadzieję, że pomogłem, tym samym zaznaczam, że jestem początkujący.

TomPo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szpindek Zobacz posta
    Od kilku tygodni jestem szzceśliwym posiadaczem czterysetki. Sprawdzałem czy u mnie występuje opisana przez Ciebie sytuacja. W programie P, przy wymuszeniu lampy i zdjęciach seryjnych, aparat nie osiąga 3kl. Sam nie wiem może niecałe 2. Zaś przy kilkunastu zdjęciach pojawia się Busy z błyskawicą, lecz nie zawiesza się, tylko po kilku sekundach (koło 3) ponownie jest gotowy do zdjęc. Mam nadzieję, że pomogłem, tym samym zaznaczam, że jestem początkujący.
    Witam

Dzieki serdeczne za odpowiedz.
    U mnie aparat tez sie nie zawiesza, tylko po kilku zdjeciach robionych w serii (przez kilka zdjec lampa laduje sie bardzo szybko) lampa zaczyna ladowac sie dluzej jest napis Busy z blyskawiaca i tak juz jest przy kazdym zdjeciu z lampa nawet jak robie odstepy.

Jak mozesz to zrob tak:

-przelacz na zdjecia seryjne i rob zdjecia z lampa az bedzie pojawiac sie "busy" - bedzie widac od razu, bo aparat przestanie robic zdjecia w szybkim tempie.
    -po zniknieciu "busy" zacznij znowu robic seryjne. Ciekawe, czy bedziesz mogl. U mnie juz wtedy przy kazdym zdjeciu z lampa musze dlugo czekac na naloadowanielampy.

PS. Z lampa to nie ma 3 klatek tylko wolniej - wiadomo.

pozdro
    Tomek

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Witam
    Postanowiłem sprawdzić
    Zjawisko wstępuje w mniejszym lub większym stopniu.
    I że zależy od stopnia naładowania akumulatora (lampa pobiera dużo prądu)
    Na początku testu zjawisko było mniejsze a później większe.
    Jak podłączyłem 430 EX to dało się robić dowolną serię zdjęć w dowolnym tempie.
    Myślę, że grip z dwoma bateriami też pomoże.

szpindek
    Guest

Domyślnie

No tak, sprawdziłem i po zrobieniu całej możliwej serii, nie da się więcej zdjęć niż jedno z lampą zrobić. Mój aparat ma ten sam problem co Twój. Myśle, że jest to problem softwareowy. Jak się dowiesz się od serwisu canona co może to powodować to pisz.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A mi sie nie wydaje zeby to byl problem aparatu a zwykle, fizyczne ograniczenie kondensatorka lampy wbudowanej skonfrontowane ze zbyt wysokimi oczekiwaniami.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A mi sie nie wydaje zeby to byl problem aparatu a zwykle, fizyczne ograniczenie kondensatorka lampy wbudowanej skonfrontowane ze zbyt wysokimi oczekiwaniami.
    I dużym prądem pobieranym z akumulatora aparatu - chwilówkę wytrzyma ale już kilka z rzędu to może mu się nie spodobać bo akumulatory Li-ION słabo znoszą duże obciążenia i to może być powodem ww. opisanej sytuacji, zakup lampy na "paluszki" będzie lepszym pomysłem

Pozdr
    Artur

IMHO to dziwny pomysł robić taki wolny stroboskop z wbudowanej lampy, lepiej włączyć spawarkę w CF
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

TomPo
    Guest

Domyślnie

Witam

...i tak mialem kupic lampe Teraz kupie ja szybciej. Nie ma to jak dobra motywacja

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i testy.

pozdro
    Tomek

Zablokowany

Domyślnie

podzielam zaskoczenie, seryjne z lampą pop up? Kurna, ale 400 d ma wypas.

TomPo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    podzielam zaskoczenie, seryjne z lampą pop up? Kurna, ale 400 d ma wypas.
    Witam

Zaskaczonie??? W 350D tez masz. Zdjecia seryjne to seria zdjec jedno po drugim z wcisnietym spustem. Nikt nie mowi ze musza byc 3-4 na sekunde. Moga byc dwa na 10s.

pozdro..
    Tomek

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów